30 eller 60 dagar

Dagens mest intressanta politiska fråga som berör småföretagare är utan tvekan den dagsaktuella frågan om fakturor ska betalas inom 30 dagar eller om längre kredittid ska vara tillåtet.

Näringsminister Annie Lööf ville först att det skulle vara möjligt att förhandla om kreditperioden medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill lagstifta om 30 dagars betalning. Båda förslagen har tunga förespråkare och argument och Finansministern Anders Borg stöder 30 dagars betalning, och nu har även Näringsministern svängt i frågan.

invoice

Man kan lätt tro att regeringspartierna lagt fram detta förslag för att de vill visa sin goda vilja eller att det rödgröna blocket vurmat för en skarpare lagstiftning på området för att skydda småföretagarna, men det är högst sannolikt bara ordval för att vinna väljarsympatier. Faktum är att Late Payment Directive klubbades igenom i EU redan i oktober 2010 och det är medlemsländernas respektive parlaments uppgift att skapa nationella lagar som överensstämmer med EU-lagstiftningen.

Late Payment Directive innebär att det är obligatoriskt att betala fakturor inom 30 dagar. Direktivet har dock ett undantag som innebär att man vid sällsynta fall kan få dispens och därmed få ytterligare 30 dagar, men betoningen på termen sällsynta fall är väldigt stark och innebär knappast några regelbundna avsteg.

 

Det ser i alla fall ut som att EU-direktivet som sedan blev ett omdebatterat lagförslag relativt friktionsfritt kommer att bli till lag, och att storföretagen inte längre kommer att kunna förhandla sig till 90 dagars kredit på mindre kapitalstarka småföretagares bekostnad. Och vi kommer på sikt att ha likvärdiga regler inom hela den Europeiska gemenskapen.

 

Dennis Ariton

Dennis är coach och diplomerad NLP Master Practitioner och Timeline Practitioner och driver Ariton Förlag och Ariton Resource Consulting tillsammans med Petra. Alla människor, personligheter, reaktioner och relationer är unika och alla har något att lära ut. Alla människor har en positiv intention, och agerar och reagerar utifrån sin egen karta av verkligheten, inte verkligheten. Alla människor har alla resurser de behöver, även de som inte själva ser eller upplever det. Mötet med människan, att jobba i miljöer där jag alltid träffar många människor, har alltid varit det centrala i mina yrkesval eftersom de största och framför allt mest givande lärdomarna ligger i mötet med andra människor.

Dennis Ariton has 6 posts and counting. See all posts by Dennis Ariton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.