9 tecken på att du är entreprenör

Det tog lång tid innan jag förstod att jag var entreprenör i själ och hjärta. Jag startade mitt första företag som 23-åring men förstod inte vad det innebär att vara entreprenör. Då var det mest en cool grej att driva en klädaffär.

Hela mitt liv har jag känt mig utanför och annorlunda än andra. Mina intressen har varit att se och uppleva den fantastiska värld vi lever i och jag har alltid sett ekonomi som ett stöd till att leva på det sätt jag önskar leva – inte som en viktig sak att ha pengar eller materiella prylar. Jag har aldrig varit intresserad av att göra karriär. Har liksom inte förstått grejen att klättra på en karriärstege.

Under några år hade jag anställning. Först var det spännande och intressant med nytt jobb men snabbt blev jag uttråkad och rebellisk. Särskilt när någon försökte bestämma över mig.

I morse lästa jag en artikel om 12 tecken på att man är entreprenör. Här delar jag 9 tecken jag känner igen mig i.

Kanhända du är entreprenör också, känner du igen dig?

tecken-entreprenör

 

Hatar när det står stilla och blir lätt uttråkad. Jag har aldrig förstått varför saker och ting ska vara som de alltid har varit. Så fort jag anar stillastående blir jag rastlös och lusten att skapa nytt, röra om i grytan eller dra vidare blir oemotståndlig.

Det har inneburit att jag blir rätt så besvärlig i nära relationer eftersom jag alltid ser till att det händer saker. Under flera år flyttade vi en gång per år bara för att jag blev rastlös.

Det är en suverän egenskap när man driver företag eftersom man hela tiden måste vara vaken för hur marknaden förändras. Som webbentreprenör är det ännu viktigare när takten i förändringar på Internet är extremt hög. För mig passar det utmärkt! Äntligen kan jag vara lugn i en snabb utvecklingstakt

Sedd som en rebell. Har alltid uppfattat mig som rebell och satt en ära i det. Jag ser alltid verkligheten ur ett annat perspektiv än de flesta, tycker arbetet kan utföras på ett bättre, effektivare sätt, går utanför ramarna och använder okonventionella metoder för att nå resultat.

Ogillar auktoriteter.  Jag har aldrig kunnat inordna mig i ett system om jag inte tycker det fyller vettiga funktioner. Har aldrig kunnat underordna mig om jag inte ser en anledning.

Redo att förbättra allt. Ser alltid förbättringsmöjligheter, effektiviseringar. Att jobba via webben är perfekt eftersom det alltid går att göra saker bättre, effektivare, mer automatiserade och smartare.

Dålig på att snacka väder och vind. Jag har alltid upplevt att jag är för djup, för snabb, för vid, för smal, för stor i tanke och ord. Att stanna vid väder, vind och skvaller har varit svårt och känns som bortkastad tid.

Besatt. Jag blir lätt mer eller mindre besatt av idéer som jag ser kan förbättras, göra gott, vara effektiva eller smarta. Kan lätt innebära att jag är totalt fokuserad i veckor och inte gör annat än att förverkliga den idén.

Rädd att starta företag. Vi är lärda av skolsystem, media och familj att vara lojala och anställningsbara. Att starta eget företag har både en enorm dragningskraft och skapar rädsla. Jag har varit skraj som alla andra men startat företag i alla fall. Sanningen är den att både att vara anställd och att driva företag är riskfyllt ekonomiskt och vi kan misslyckas.

Kan inte stänga av tankarna. Jag får så mycket idéer och tankar att jag kan inte stänga av dom för att sova. Vaknar till och med på nätterna och måste anteckna utvecklingsmöjligheter. Det är både en mara och en tillgång.

Under perioder har jag haft penna och anteckningsblock bredvid sängen, på toaletten, i köket, i bilen ja på alla ställen där jag kan komma på nya idéer som måste antecknas. Tack och lov för ny teknik, numera går det att spela in alla idéer i telefonen. Ibland har jag spelat in hela föreläsningar i telefonen.

Passar inte in i normen. Har försökt, många gånger, att passa in i normen och jag blir uttråkad, till och med deprimerad. Det är inte värt det! Lika bra att acceptera att jag är entreprenör och leva det fullt ut!

Känner du igen dig? Skriv i kommentarerna! Finns det fler tecken på att man är entreprenör?

Anna Åberg

Följ mig på:
facebook
Linkedin 
@annaaaberg

 

Anna Åberg

Har varit företagare sedan 1986. Lever som Digital Nomad, just nu på Malta. Min ambition är att inspirera fler till att leva sina drömliv. Idag säljer jag e-kurser i hur man digitaliserar sin affärsmodell.

Anna Åberg has 8 posts and counting. See all posts by Anna Åberg

4 reaktioner till “9 tecken på att du är entreprenör

 • 2012/10/30 kl. 17:15
  Permalink

  Så sant så sant Anna! Jag skriver under på alltihop! Ser möjligheter även när saker är tungt är en annan viktig egenskap och flexibiliteten. Att en entreprenör är beredd att snabbt vända dit vinden blåser och dit hjärtat för en. Den största skillnaden för mig som entreprenör istället för anställd är att jag utgår från min egen inre kompass, min drivkraft, min dröm och inte från något utanför mig själv. Jag får aldrig det där utanför mig själva att passa in i mig helt. Det känns kantigt och trubbigt. Och inte mitt. Tack för bra inlägg! Kramar

  Svar
  • 2012/10/30 kl. 21:04
   Permalink

   @CamillaLebertHirvi  Ja, mycket handlar om göra det som krävs för att följa dit hjärtat för en. Det är verkligen både en förmån och hårt arbete att vara entreprenör.

   Svar
 • Pingback:URL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.