Alla andas – men hur?

Av Anno Paananen

Kikki Sandström Inspiratör & CoachKikki Sandström är en kvinna som idag känner att hon hamnat helt rätt i livet. Hon ägnar sin tid, sitt liv och sitt företagande till det hon älskar och anser är det viktigaste i och med livet. Nämligen hälsa med fokus på effektiv andning och LCHF.

Hälsan har alltid varit med henne även om det var då hon arbetade som konsult som hon blev mer övertygad om att det är det hon vill arbeta med på heltid. Hon fick då ett uppdrag av Näringslivsförvaltningen i form av ett undersökningsprojekt som skulle göras åt Föreningen Friskvård & Hälsa. Det hon där och då skulle undersöka var om det fanns ett behov av ett hälsohus i Boden. Den händelsen har en stor betydelse för Kikki då den fick henna att bevilja sin längtan och börja ägna sig mer åt hälsa och på den vägen finns hon fortfarande idag.

Det blev några utbildningar, inom andning och sång och under årens lopp finns massor av olika erfarenheter och kurser som idag är Kikkis styrkor. Hon är en driftig kvinna som vet vad hon gör och hon är trygg i sin framtoning. Kikkis företag erbjuder hälsa i olika former. Hon har två hemsidor, varav en är företagets, www.akirum.com. Den andra är en blogg där hon delar med sig av sig själv och det som för henne är aktuellt att förmedla, www.kikkisandstrom.se.  Plus att hon är programproducent och sänder programmet HälsoInspirerat över Närradion Boden 98,2 MHz och webbradio bodensradio.se måndagar kl. 18:00 – 19:00.

De två stora ”benen” i företaget är, som tidigare nämnts, effektiv andning och LCHF, där andningen är vad hon brinner mest för och vill förmedla. Alla är vi beroende av vår andning och av att andas rätt. Effektiv andning är en metod som kan användas mot alla målgrupper, Kikki är utbildad inom detta och kan liknas vid en PT med fokusering på effektiv andning.

Kikki menar på att majoriteten av oss människor idag andas alldeles för ytligt och oftast med en öppen mun. Detta genererar i många korta andetag som sker högt uppe i bröstkorgen. Att andas på det sättet ger oss ingen ren luft samtidigt som det är mindre bra för hjärtat och för vår hälsa totalt. Andningen är en extremt viktig del av hälsa. Vårt hjärta är beroende av vår andning säger Kikki och det märks att detta verkligen är något hon kan och brinner för. ”Allt börjar med ett andetag” och om vi lär oss andras effektivt så mår vi så mycket bättre. Idag möter hon personer som spontant kan uttrycka sig med meningar som; ” Vad jobbigt att andas ” och ”jag hinner inte andas” och bara det visar hur stor omedvetenheten kring vår andning och dess betydelse är hos många.

Kikki berättar om ett projekt som gjorts i USA, inom hjärtrehabiliteringen. Där delades tjugo personer som haft en hjärtinfarkt in i två grupper om vardera tio personer. Den ena av dessa grupper fick träna på att andas effektivt och den andra fick endast muntlig information om andningen och dess påverkan. Inom två år hade sju personer av tio, i den grupp som endast fått informationen, fått ett återfall i form av en ny hjärtinfarkt, medan ingen i den grupp som fick praktisk träning i hur de skall andas fick ett återfall.

Fler sjukhus borde enligt Kikki satsa på att praktiskt få möjligheten att andas effektivt och vad hon vet så finns det bara ett enda sjukhus i Sverige som på sin hjärtrehabilitering har praktisk andningsträning.

I framtiden vill Kikki utveckla detta med andningen och få fler att förstå hur viktigt det är. Fler grupper, fler workshops, fler föreläsningar och hon vill även kunna erbjuda effektiv andning som en e-kurs. En e-kurs som gör att vem som helst, och var som helst kan vara med och få denna effektiva andning utan att behöva flytta sig fysiskt. Via skype, telefon, webinar och post så går det alldeles utmärkt att skapa grupper inom effektiv andning. Att coacha och finnas för människan och föra fram hälsa har idag enorma möjligheter då majoriteten av människan har tillgång till Internet.

Nästa år firar Kikki femton år som företagare och på ett eller annat sätt kommer hon att hålla någon form av jubileum. Vad och hur är idag fortfarande i planeringsstadiet, men att det blir något, det lovar hon.

Nedan följer några lätta och enkla tips på hur du kan påbörja din resa mot effektiv andning:

  • Stäng munnen och andas genom näsan som renar och förvärmer luften, även kalla vinterdagar.
  • Andas alltid djupa andetag – när du andas in ska magen åka ut och när du andas ut, ska magen åka in.
  • Sov 8 timmar per natt och tejpa gärna igen munnen för att försäkra dig om näsandning under natten.

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

En reaktion till “Alla andas – men hur?

  • 2013/10/20 kl. 18:55
    Permalink

    Andningen är en viktig angelägenhet för alla. Enligt undersökningar gjorda under 2013 andas nästan alla västerlänningar felaktigt, vilket sätter sina spår i kropp och psyke.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.