Anna-Karin Johansson – Hajket verksamhetsutveckling

Anna-Karin Johansson
Anna-Karin Johansson

Anna-Karin Johansson driver två företag, sitter som styrelseledamot i ett aktiebolag och är ambassadör för kvinnors företagande. Det gör inte Anna-Karin stressad utan hon är en väldigt avslappnad och förtroendeingivande person. Här är hennes berättelse om företagen och de uppdrag hon har.

Utbildning

Jag studerade till civilingenjör vid Luleå universitet efter att ha läst fyraårig teknisk kemi på gymnasiet. Min civilingenjörsutbildning består av kurser från Industriell arbetsmiljö, Samhällsbyggnadsteknik med teknisk miljövård som avslutning och fjärde året på Träavslutningen på maskinlinjen. Totalt handlar det om mer än 8 års studier. Tack vare det har jag kunskaper inom det mesta men främst inom miljö, arbetsmiljö och kvalitet. Den kombinationen gör att jag kan erbjuda mina kunder en bred och djup kunskap.

Start av Hajket – verksamhetsutveckling

Direkt efter avslutad praktik fick jag arbete som kvalitets- och miljöchef på Plastex AB och PMG AB. År 2000 blev jag rekryterad till SSC Skellefteå AB som kvalitets- och miljöchef med ansvar för alla deras då 10 fabriker från Kalix i norr till Umeå och Vännäs i söder. Då Plastex  och PMG ville använda mina tjänster lite till startade jag Hajket som bisyssla 2000. Efter 3 år tog anställningen på SCC slut och jag blev företagare på heltid.

Arbetssätt

Jag arbetar med att utveckla andra företags verksamheter inom områdena kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Det gör jag genom att analysera flöden och rutiner samt dokumenterar detta i ett processorienterat verksamhetsledningssystem. Många gånger effektiviserar jag befintliga rutiner, tar bort sådana som inte skapar något mervärde och lägger till sådana som krävs. Oftast arbetar jag med en ISO-standard som oavsett om företaget ska certifiera sig eller inte. Det är en bra bas att stå på helt enkelt.

CE-märkning av produkter

Jag hjälper även till med CE-märkning av produkter.

Alla produkter som ska säljas på den europeiska marknaden måste vara CE-märkta. En CE-märkning är en teknisk fil över produkten som vävs in i verksamhetsledningssystemet. Det kanske är lite svårt att förstå, men olika produkter har olika standarder och föreskrifter som ska uppfyllas. Förfarandet med att ta fram underlag för CE-märkning av en produkt är likadan oavsett produkt. Det gör att jag kan CE-märka alla produkter men jag måste förstås läsa in mig på nya standarder ibland.

Just den här helheten som jag erbjuder med verksamhetsledningssystem med kvalitet, miljö och arbetsmiljö integrerat samt att ta fram underlag för CE-märkning är ovanlig.

Delfinsimmet – Baby- och barnsim i Skellefteå

Delfinsimmet1992 startade jag Delfinsimmet som hobbyverksamhet. Jag erbjuder babysim och barnsim för barn från 0 till 5 år. Babysim ger barnen vattenvana, med huvudet både ovanför och under vattenytan, kursen ger även barn som tar sig fram i vattnet på egen hand. På det sättet är barnen väl förberedda när simskolan tar över och ska lära dem exakta simsätt. År 2000 blev Delfinsimmet ett företag, även det som bisyssla.

Ambassadör för kvinnors företagande

Jag har varit ambassadör för kvinnors företagande ända sedan Tillväxtverket startade projektet 2008. Att vara ambassadör är helt ideellt och jag måste själv aktivt se till att jag får de fyra uppdrag jag ska genomföra under ett år. Det jag kan jag göra som ambassadör är att ge rådgivning till kvinnor som funderar på att starta företag och föreläsa om hur det är att vara kvinna och företagare i exempelvis skolklasser. Även organisationer som arbetar med människor som funderar på att starta eget kan med
fördel nyttja oss i inspirations- eller föreläsningssyfte.

Certifierad styrelseledamot

Jag deltog 2011 i ett projekt som heter Styrelsekraft. Tanken bakom projektet är att skapa styrelser som är mer jämlika. Det bör vara en jämn fördelning mellan kvinnor, män, olika kulturella grupper och etnicitet för att får en effektiv dynamik.

Jag gick via projektets stipendium en kurs i styrelsearbete som jag tenterade och jag är nu en certifierad styrelseledamot. Idag sitter jag som arvoderad styrelseledamot i ett aktiebolag.

Övrigt

Jag gillar friheten med att vara företagare. Ibland jobbar jag mycket och ibland mindre. Huvudsaken för mej är att jag klarar mej ekonomiskt.

Agneta Lundström

Det första intrycket av Agneta är att hon är glad och engagerad. Hon har nära till skratt, men när hon pratar om vikten med att information fungerar märker man allvaret. Agneta arbetar idag med att skapa enkla webbsidor som kan användas för att förstärka webbinformation. Förutom detta skriver Agneta krönikor, artiklar och håller utbildningar i sociala medier.

Agneta Lundström has 7 posts and counting. See all posts by Agneta Lundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.