Anno lever sin vision om ett samhälle för alla

Av Anna Adolfsson

Anno PaananenAtt Anno är bestämd och målmedveten märks från den första stavelsen hon uttalar, redan innan hon beskriver sig själv som en medveten kvinna som tycker om att chockera. Hon säger att allt hon gör, egentligen går ut på att få människor medvetna om sig själva.

Hennes mål är att få oss att känna och reagera, oavsett om det är positivt eller negativt. Ibland säger hon till exempel tvärtemot bara för att skapa en reaktion och genom det få oss att blicka inåt och våga möta oss själva. Hon vill att vi ska prata med istället för om och att sluta söka andras och mer vår egen bekräftelse. Lära oss att älska den vi är!

Våga vara annorlunda är hennes devis, eller annolunda som hon valt att kalla det i sitt företagande. Men det här förhållningssättet stannar inte vid hennes företag, det gäller i hela livet.

Eftersom hon låter otroligt övertygad måste jag fråga henne om hon alltid varit så här, eller om det är något som vuxit fram längs vägen. Hon berättar att hon tidigt såg vad människor gjorde mot varandra. Redan som väldigt ung började hon ta parti för de svaga och gå sin egen väg. Men det var inte alltid det kändes lätt att vara stark.

     ”Att hitta sin styrka väldigt tidigt kan vara svårt, eftersom samhället inte riktigt vill acceptera.”

Hon berättar hur hennes styrka ibland lett till sorg, när det skapat avundsjuka hos andra och även gett upphov till att de distanserat sig från henne. Ibland har hon fått höra att hon alltid har haft det så lätt. Då har det känts orättvist eftersom personerna oftast inte haft en aning om vilka svårigheter Anno har stött på genom livet. För hennes liv har absolut inte alltid varit lätt, säger hon. Däremot väljer hon att se på det på ett annat sätt än många andra, som att motstånd är enda vägen till utveckling.

Vi pratar vidare och kommer in på den mall som finns i samhället för hur man ska se ut och vara. Anno möter idag många människor som inte känner att de passar in i den här mallen, och faktum är att det är en mall nästan ingen kan uppnå. Men precis som i mycket annat väljer Anno annorlunda, istället för att sucka över sakernas tillstånd försöker hon göra något konstruktivt.

Hon har startat en förening som heter 3M i fokus, Möten mellan Människor multiplicerar Möjligheter. Hennes grundtanke är att skapa en plats där alla människor med sina olika funktionsförmågor får plats. Att säga funktionsförmågor istället för funktionshinder är ytterligare ett av de uttryck Anno ger för sin positiva livssyn.

Den plats som Anno vill skapa kommer dock inte vara begränsad till föreningens ramar. 3M i fokus har som mål att informera, utbilda och skapa mötesplatser runt om i samhället. Inte som mässor eller event där man fokuserar på frågan en liten stund och sedan går vidare. Nej, Anno vill skapa mer integrerade platser, i det dagliga livet. Hon vill se ett samhälle där vi både lever och arbetar sida vid sida, och där viljan att förstå varandra är en viktig motor. Målet är att samhället ska våga anställa människor med funktionshinder. För människorna är fantastiska precis som de är, det är samhället som är funktionshindrat.

Missionen är att filosofin ska sprida sig som ringar på vattnet. Det första steget är att själv leva som man lär, och den styrelse som just har formats består av ett brett spektrum av olika funktionsförmågor.

Nästa steg har Anno just dragit igång, det är att visa upp att de finns och på så sätt få föreningen att växa med både aktiva medlemmar och stödmedlemmar. Det kommer att göras genom möten och utbildningar över hela Sverige. Till att börja med kommer de bara att sprida informationen och sen vill de gärna att människor hör av sig och bjuder in dem. Till våren planerar de dock en större insats där de själva kommer ge sig ut på Sverigeturné. Budskapet de vill föra ut är att föreningen inte är till för en homogen grupp, utan ska vara för alla.

Det är inte så vanligt med den typen av föreningar och i sitt arbete har Anno märkt att det ibland kan skapa problem. Att t.ex. söka bidrag till föreningsverksamheten har visat sig krångligt när man inte är inriktad på just en specifik grupp. Men det hindrar förstås inte Anno.

     ”Vi vill inte forma om oss för att passa, vi skapar det vi vill skapa.”

Det låter otroligt självklart när hon säger det och lika självklar är hennes förklaring, som också får bli hennes avslutande ord.

     ”Jag väljer att lägga energi på det sättet jag vill leva. Inte på det jag inte vill vara.”

 

Annos 3 M i fokus

Möten
Vi vågar möta olikheter för att på det sättet utveckla samhället vi gemensamt skapar genom att vi är medvetna om vårt eget sätt att kommunicera.

Människor
Vi vågar se människan och skapa en kontakt med olika personligheter genom att vi är medvetna om vårt eget sätt att värdera.

Möjligheter
Vi vågar se att olika funktionsförmågor är viktiga för att tillsammans skapa ett samhälle i gemenskap genom att vi är medvetna om vårt eget sätt att bejaka möjligheter.

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.