Appen som personifierar din facebookstatus

Av: Julia Jonsson
Foto: Pernilla Andersson

Nu kan du som har en androidtelefon rita dina egna statusar på Facebook. Det är företagaren Nina Jansdotter som ligger bakom lanseringen av gratisapplikationen ”Social Denniz”.
– Det kommer att bli jätteroligt att se effekten, berättar hon lyriskt. För mig ligger detta i linje med nästa steg i social mediekommunikation. Det ger en möjlighet att kunna visa lite mer av våra personligheter.

Nina1För ungefär ett år sedan praktiserade Dennis Majvall, som var dataprogrammerare, hos Nina Jansdotter. Det var meningen att han skulle skapa en app vid namn ”Skissa och gissa”; någon ritar något och medspelaren gissar vad den har målat upp.
– Men det visade sig vara lite för komplicerat så den blev aldrig klar, förklarar Nina.

Det dröjde dock inte mer än några månader förrän ”Draw something” släpptes på marknaden – en app med ett liknande koncept som snabbt visade sig vara en riktig fullträff.
– Då kan man välja två spår, anser hon. Antingen kan man känna sig knäckt och älta att någon annan hann före eller så kan man se det som att ”aha, vad coolt att jag hade den här idén som sedan blev så stor. Häftigt att jag har förmågan att komma på grejor som kan bli världssuccéer”!

”På vinst eller förlust”
Nina valde det sistnämnda alternativet och funderade över om hon kunde utveckla sin idé till något ännu bättre. Ett ritbräde var redan färdigproducerat och Dennis ville avsluta det han påbörjat.
– Så jag frågade honom om man kunde göra så att bilden man ritade hamnade på Facebook istället, berättar hon. Att man ritade någon form av hälsning på displayen med sitt finger istället för att skriva sina statusar via ett tangentbord. Men att integrera en kommunikationsapp till denna populära hemsida, med alla tillhörande inställningar, blev en riktig utmaning. Nina och Dennis hörde sig för om mer hjälp utifrån men ingen verkade varken kunna eller hade tid; tills Nina fick kontakt med entreprenören Rasmus Biasi som i sin tur kopplade ihop dem med Webkul Software i Indien som hjälpte dem med de sista som krävdes för att kunna lansera appen.

– Det var på vinst eller förlust, menar hon. Jag tyckte att idén var jättebra så nu var det dags att pröva mina vingar. I vanliga fall är jag ju inte tekniker utan kommunikatör så det här innebar verkligen att röra sig utanför min trygghetszon, men det är vad man måste göra om man ska kunna utvecklas.

Det visade sig vara helt rätt tänkt, för en kort tid därefter var appen ett faktum. Den döptes till ”Social Denniz” för att hedra Dennis Majvall som även idag är en del av teamet.
– Utan honom hade det aldrig varit möjligt, konstaterar Nina och ler.

Vill tillämpa användarna som bollplank
Nästa steg för henne var att köpa en ny telefon, eftersom hon tidigare hade en iPhone och hennes app endast kan användas av alla som äger en androidtelefon i nuläget.
– Jag kommer att börja med att lansera den för androidtelefoner men så fort jag har kommit igång vill jag även ha den till iPhones, tydliggör hon. Först vill jag däremot ha lite respons så att jag kan göra den ännu bättre. Det är jättebra att kunna använda publiken och kunderna som bollplank eftersom det är dem som ska använda den i slutändan.

Som det ser ut i nuläget kommer det att komma upp ett litet kort i Facebooks statusflöde där du kan skriva och rita. Hälsningarna kan tecknas i olika färger med tre olika tjocklekar.
– Det säger en hel del mer när man ser någons handstil än när man bara skriver på tangentbordet eller telefonen, menar Nina. Färgglada bilder eller teckningar ger också en helt annan uppmärksamhet än vanliga svarta bokstäver och de som är duktiga på att rita kan passa på att brodera ut det. Det blir ett sätt att sticka ut i flödet.

En ofattbar känsla
Nina har nästan inte ord för hur det kändes när hon själv fick chansen att testa sin app för den allra första gången:
– Jag sprang runt och skrek av glädje, skrattar hon. När man ser att ens vision fungerar, efter en lång process under ett år, så är känslan obeskrivlig. Jag har varit lycklig och glad men också arg och frustrerad över allt jag upplevt under resans gång.

I vanliga fall brukar Nina använda sig av inspirationskort på Facebook. Hon hittar ett citat som faller henne i smaken eller kommer på ett eget och ber någon fota en riktigt snygg bild till. Sedan sätter hon ihop det och lägger upp det i nyhetsflödet. Det har fått en stor spridning då många väljer att dela vidare dessa.
– Men det här är mitt eget sätt på något vis, förklarar hon. Nu får jag göra något mer personligt.

Än så länge satsar hon på att nå ut till Facebook-användarna men hennes mål är att så smånigom även kunna utöka detta till fler kanaler.
– Jag börjar med det enkla för att snabbt kunna komma igång och få feedback från andra, säger hon. Jag hoppas och tror att det ska gå bra men det kommer snart att visa sig om jag har rätt eller fel.

Söker intressenter som vill bygga vidare
Appen är i dagsläget gratis och Nina funderar på hur hon ska fortsätta finansera fler idéer kring den och utveckla den ytterligare.
– Jag har en viss budget att hålla mig till så jag gör detta nu och hoppas att jag kan attrahera människor som har resurserna , kompetensen och ekonomin, att kunna hjälpa till att bygga vidare sen, meddelar Nina. Jag har redan några intressenter som har visat intresse men jag vill lansera lite till först. Sen vill jag jag också vara säker på att jag får in precis rätt personer i teamet. Ett bra team är jätteviktigt. Dessutom flyttar jag snart in på Ideon Innovation i Lund och räknar med att få bra experthjälp från dem hur jag ska hitta förbättra affärsidén kring konceptet.

Hon känner väldigt starkt för sin app och ser otroligt mycket fram emot sin livs största lansering.
– Jag trodde aldrig att jag skulle stå här idag men man behöver ha ett naivt tänkande; tro på sig själv och på sin idé samt använda sig av de resurser man redan har.

Nina berättar att många gör misstaget att de håller sina hemligheter för sig själva, av rädsla för att andra ska stjäla dem:
– Men då kan ju ingen heller hjälpa till eller komma med feedback, fortsätter hon. Att ha en idé är ganska enkelt men att driva hela den här processen – med skapandet, komma på ett sätt att få in pengar, marknadsföringen och lanseringen – det är utmaningen. Jag önskar alla som vill prova på det någon gång ett stort Lycka Till. Enkelt är det inte men allting går om man bara jobbar hårdare, lyssnar på sin magkänsla och hittar någonting som man verkligen brinner för. Jag flyttar snart in hos Ideon Innovation i Lund för att få hjälp med att ta appen till högre höjder.

 

 

Här kan du ladda ner appen: https://play.google.com/store/apps/details?id=social.denniz

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.