Är dina sommarjobbare försäkrade?

Av Christian Rudolf

För många företag innebär sommaren ett stort antal nya, eller återkommande, sommarjobbare. Det är ofta ungdomar som via sommarjobbet tar sina första staplande steg in på arbetsmarknaden. Men det är inte bara extrapersonal som ökar i antal under sommaren- utan även olyckorna.
– Under perioder med tillfällig arbetskraft ökar ofta risken för skador. Det beror på att sommarjobbare inte är lika vana och insatta i arbetet” säger Jonas Nilsson i ett pressmeddelande från ansvarig för företagsförsäkringar hos Svedea.

Jonas_NilssonDe företag som är fackanslutna har automatiskt en gruppförsäkring som gäller för samtliga anställda. Men bland småföretag (där stora delar av sommarjobben finns) är andelen fackanslutna företag inte speciellt stort. Knappt hälften av småföretagarna har inte kollektivavtal vilket gör att de måste teckna försäkring separat, något som allt för många glömmer.
– Vi rekommenderar att man som småföretagare ser över försäkringen i samband med att man tar in tillfällig arbetskraft så att både verksamhet och personal har ett fullgott skydd, fortsätter Nilsson.

Även LO har reagerat på att många ungdomar arbetar oförsäkrade. Årligen ringer ett stort antal ungdomar till deras hjälplinje och ställer frågor kring vilka rättigheter och skyldigheter de har på arbetsplatsen. Många gånger handlar det om lönenivåer men även just försäkringsbiten tas upp.

Att det finns ett stort behov av hjälp vittnar Mia Durys om i en intervju till SVT.
– Vi får många samtal från ungdomar som blivit lurade på pengar, som inte är försäkrade på arbetsplatsen och som undrar vilken lön de har rätt till.

När det handlar om löner som inte betalas ut eller om ”prövojobb” utan lön är det just företagen som luras. Men när det kommer till försäkringsdelen handlar det minst lika ofta om okunskap eller slarv. Av den anledningen är det bra att se över försäkringsskyddet i god tid innan sommarjobbarna börjar arbete, som en självklar del i sommarplaneringen.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.