Är framgången för ditt företag i fara?

Av Christina Knutsson

I sin senaste bok, Framgångsfobi,  tar Nina Jansdotter upp den dolda rädslan för framgång  som så subtilt men effektivt kan lägga hinder i vägen.

Rädslan för att misslyckas har vi alla mer eller mindre och vi kan både erkänna och hantera den hyfsat bra. Rädslan för framgång däremot är en omedveten känsla och inte något vi vill kännas vid när vi fulla av entusiasm och drivkraft startat vårt företag. För visst vill vi lyckas, nå framgång?

Nina Jansdotter har med 15 års erfarenhet som karriärcoach i ryggen, dock upptäckt hur vanlig rädslan för framgång är och vilka konsekvenser den får om den inte görs medveten och hanterbar. Rädslan för att lyckas, nå framgång kan vara minst lika stark som rädslan för att misslyckas säger Nina.  Kanske till och med starkare. Men rädslan är omedveten och det gör den svår att förstå och komma till rätta med fortsätter hon.  Det är främsta anledningen till att jag skrev boken, att försöka synliggöra framgångsfobi.  Om du inte, trots hårt jobb, når framgång kan den rädslan vara svaret på varför.

För att synliggöra och förstå den till stora delar omedvetna rädslan måste vi ha kunskap om vad framgångsfobi egentligen är.  Man kan enkelt uttrycka det som en form av skam som innebär att du själv anser att du inte är värd att ha framgång och lyckas förklarar Nina.  Det är en diffus känsla av rädsla som gör att vi sätter krokben för vår egen framgång.

Hur vet vi då om vi bär på en rädsla för att lyckas?   Om det är framgångsfobi som riskerar att sätta krokben för vårt företag? Det finns varningssignaler som du bör ge akt på berättar Nina.  Tar du t ex inte chansen när den dyker upp kan det vara för att du inte kan se dig själv som en vinnare i den position som chansen möjliggör. Eller kanske är det så att du ofta tröttnar innan du nått dna mål, fortsätter Nina. Du kanske inte ens har satt några mål. Det kan också visa sig i att du undviker att göra färdigt uppgifter för att du inte vågar möta reaktionerna på resultatet. Det är genom att bli medveten om hur ditt beteende påverkar ditt företags framgång eller uteblivna framgång, förtydligar Nina, som du har tagit första steget på din medvetna väg till framgång.

Men i vilken grad och hur stort hinder framgångsfobin är för dig är självfallet individuellt.  Liksom orsaken till den. Men, säger hon, ett antal faktorer har jag i mitt arbete som karriärcoach identifierat som mer vanliga än andra. T ex om du ofta, eller kanske alltid, jämför dig med andra och känner att du aldrig kommer upp till deras nivå. Eller rädslan för rampljuset som kan följa på framgång och den risk du då tar att bli föremål för värderingar som handlar om annat än ditt arbete. Mycket vanligt förekommande, fortsätter Nina, är också rädslan för förväntningar som obevekligen kommer när du nått framgång med ett projekt. Förväntningar du är rädd för att inte kunna infria.

Nina Jansdotter planerar en uppföljning till boken Framgångsfobi.  Den ska fokusera på hur vi kan gå vidare från fobi till framgång.  Hon förklarar att vi med enkla medel kan göra mycket på egen hand. Men, säger hon, kom ihåg att ta små steg, enkla förändringar i din egen takt.  För förändringar, fortsätter hon, skapar alltid ångest och beroende på din självkänsla och självbild är ångesten mer eller mindre stark. Det känns alltid tryggare att bekräfta den självbild du har än att utmana den avslutar Nina Jansdotter med eftertryck.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.