Att brinna med en stadig låga där energin kommer inifrån

Av Kikki Sandström

Anno klokDet är få förunnat att få leva sin dröm, även om många satsar på att göra det. Anno Paananen är en av de få som gör det. Hon älskar det hon gör och brinner i sin vilja att skapa en större medvetenhet hos människor hon möter. Hon älskar att chockera och gillar när människor känner en reaktion av de tankar och förhållningssätt som hon förmedlar. Gärna en negativ reaktion. Det betyder för henne att hennes ord har berört ett känsligt område som just den personen kanske behöver utveckla hos sig själv.

Jag tror att ett möte med Anno kan vara mycket intressant. Att möta en människa som vill beröra och som anser att lusten kommer av motstånd, av att vilja utveckla sig själv och sina tankar och känslor. Anno säger att hon är sitt verktyg och att många av de som möter henne blir förvånade då hon, som många gånger ser lite naiv ut, talar om ledarskap – om att leda sig själv.

Anno tycker det är viktigt att människor kommer till henne av egen vilja. Därför marknadsför hon sig inte särskilt offensivt. Självklart har hon en hemsida för sitt företag Zentrab, www.zentrab.se, där hon presenterar sig själv och det hon gör, men i övrigt kommer uppdragen via mun-mot-mun metoden, dvs. via rekommendationer. Hon älskar frihet och hon lär ut det hon själv har gått igenom och utvecklat. Hennes styrka är att hon är rak och ärlig. Hon är sin egen trygghet och den delar hon gärna med sig av.

Just nu utbildar sig Anno i intensiv medling, även om hon via learning by doing har utvecklat en metod som fungerar. Många företag och människor i samhället vill att det finns papper på kunskapen för att acceptera och kunna ta till sig kompetensen. Hon menar att själva rädslan för konflikt många gånger är själva konflikten.

I framtiden vill hon skapa koncept inom detta och få människor att befria sin rädsla för konflikter genom att ärligt möta dem och framförallt genom att möta sig själva i en konflikt. Dessa härliga konflikter som allt som oftast leder till utveckling och skapar nya väger säger hon som en självklarhet.

Hon arbetar även som arbetsledare åt personliga assistenter som hon även coachar och håller utbildningar för. Utbildningar med känslomässiga processer. Att arbeta som personlig assistent är för många ett svårt arbete enligt Anno. Det är viktigt att veta vilka värderingar vi har själva innan vi kan assistera åt någon annan. I ett arbete som assistent lär vi möta oss själva många gånger då det innebär att låta en annan individ få föra fram sitt sätt att leva och sina värderingar utan att gå emot. Allt hon gör handlar för henne om att skapa en större medvetenhet om oss själva. Det skapar hon genom att låta var och en känna inom sig. Att mer rikta blicken inåt och hitta egna känslor och reaktioner. Hon säger att det viktigaste mötet är att våga möta oss själva som vi är. Att hitta oss själva och känna en glädje över den vi är. Det är att vara i sin egen kraft säger Anno. Det egna ledarskapet och förmågan att hantera oss själva där vi är anser hon är att skapa lätthet. Att kunna jag och du sortera och skilja på vad som är vad är alltid viktigt.

Avslutningsord från Anno:

Förändringsprocessen från att känna att livet är en ”kamp” till att känna att livet är en lätthet innebär en resa som såväl befriar och smärtar. För att kunna lyckas så krävs en innerlig längtan och en inre övertygelse om att allt vi behöver finns inom oss själva och att det alltid är vi själva som väljer hur vårt liv skall se ut och vara. Vi är alla värda det bästa och var och en bör få chansen till att hitta denna medvetenhet om livets lätthet. För att därefter göra egna val. Denna medvetenhet och lätthet hittar vi endast då vi naket och ärligt vågar möta vårt eget innersta. Det är i mötet med oss själva som vi kan befria den vi är.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.