Att jobba gratis – inte självklart ok

Konsten att ta betalt, en stilla förfrågan att arbeta utan ersättning. Titt som tätt dyker ämnet att arbeta gratis upp både här och var. Det kan vara en oskyldig förfrågan eller kallt beräknande, det kan även vara bara ren teoretisk nyfikenhet. Kreatörer sägs ofta ha svårt för att ta betalt, och kanske är det så. Oavsett yrkestillhörighet, är självklart din kunskap värdefull och en uppdragsgivare ska alltid utgå från att det kostar pengar att anlita dig. Så kommer dock förmodligen fallet inte alltid at vara. Några exempel på hur det kan låta när någon vill att du ska jobba gratis nedan:

Det tar inte så lång tid, och du kan ju det där.
Det mest återkommande argumentet för att jobba gratis, upplever jag vara att det som ska göras inte tar så lång tid. Och, eftersom;

– du kan det där, så då kan du ju visa/prata om det?

Jodå, visst kan varje företagare både prata och visa. Men, då kunskapen uppenbarligen är något som är efterfrågat, vad är anledningen att inte betala för att få ta del av och inspireras av den?

Men, du jobbar ju med det du tycker är roligt?
Ibland kan lyxen av att arbeta med det man brinner för, vara motiveringen till att det finns en förväntan att jobba gratis.

–        Men, du tycker ju det här är så roligt? Varför ska du då ha betalt?

Ja, visst är det härligt att jobba med det man tycker är roligt! Fast kunskapen kommer fortfarande från såväl studier, erfarenheter och hårt arbete. Dessutom; att ha roligt innebär inte att räkningarna slutar att komma, däremot gör det förmodligen att kunskapsbäraren kan förmedla ett budskap på ett mer engagerande och resultatinriktat sätt.

Du får ha med din logga – se det som en marknadsföring!
–        Ja, vi har inte några pengar avsatta för det här, men vi ser det som väldigt viktigt att göra. När det är klart får du gärna ha med din logga på våra presentationer, se det som en marknadsföring för dig och ditt företag!

Hmmm, ja – fast återigen. En kunskap kan inte bara förskansas gratis hur som helst. Att ha en logga på något som man lagt ner många timmar på är inte alltid det som eftersträvas.

När är det ok att jobba gratis?
Slutligen – när är det då egentligen ok att jobba utan ersättning? Ja, det finns förstås inte någon solklar mall att följa. Återigen, gäller det att följa den inre kompassen som finns hos just dig. Kanske att arbeta i en ideell verksamhet som bygger på något du tror på, att vara med och starta upp något nytänkande och engagerande, eller för att bolla idéer med en vän. Orsakerna kan vara flera, och valet måste göras från gång till gång. Men, en verksamhet som företagare kan inte bygga på att i huvudsak jobba gratis. Det ger inte någon ekonomisk bärighet eller mat på bordet. Det dränerar såväl ekonomi som kreativitet.

I grund och botten behöver vi var och en uppskatta de kompetenser som finns runtom oss och inse att kunskapen inte kommit flygande utan ansträngning till någon. Vilket också innebär att vi behöver betala för den. Oavsett om användandet/förmedlandet av kunskapen gör att kunskapsbäraren har roligt eller inte. En kunskap har alltid ett värde och därmed också en prislapp.

Mer om Ingela
Hemsida
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Ingela Eriksson

Designkoordinator, projektledare, kommunikatör, pedagog och föreläsare. Kärt barn har många namn som det heter. Jag brinner för såväl för design entreprenörskap och kreativitet. När jag tog beslutet och sedan steget att förflytta mig från en bransch till en annan öppnade sig nya möjligheter. Min kompetens från två helt olika branscher skapar en unikitet och en drivkraft hos mig som är nyckeln i min yrkesvardag.

Ingela Eriksson has 12 posts and counting. See all posts by Ingela Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.