Bättre liv med bra hälsa

Av Nina Jansdotter

Agneta EkfeldtAgneta Ekfeldts karriärmässiga bakgrund finns inom IT-branschen. För henne var det aldrig ett riktigt medvetet val att börja arbeta inom denna bransch – hon hade ju sedan barnsben sagt, att jag skulle arbeta ”med människor”. Det var snarare omständigheter, som gjorde att hon ”hamnade” i den branschen. 

Agneta arbetade som IT-konsult på ett av de större IT-konsultföretagen i cirka trettio år  inom många olika branscher och hade många olika roller.
– Att arbeta som konsult är speciellt: någon annan bestämmer var du skall arbeta och med vad. Ofta får du ha egna önskemål, men skall man hårddra det, så äger någon annan din tid. Du kan inte vara dig själv utan du är konsult och får tänka på din konsult­mässighet, när det gäller vad du säger, vad du gör och hur du för dig. Du har allas ögon på dig, säger Agneta.

Den tiden var oerhört rolig och stimulerande, men samtidigt väldigt slitsam och stressig, påpekar hon. Nu efteråt förstår hon att kroppen blev mer och mer utsliten. Visserligen tränade hon en del, men både åt och sov dåligt. Nu i efterhand förstår hon att hon slarvade med kosten.
– Det är ju oerhört viktigt att få i sig både vitaminer och mineraler – speciellt då det är stressigt. Efter ca tjugo år började jag ifrågasätta vad jag höll på med och kände att jag behövde komma vidare på något sätt. Var detta livet? Jag började ”söka” som jag kallar det.

Hon började reflektera
Agneta läste då en massa böcker om personlig utveckling, lyssnade på Lars-Eric Uneståhl, tränade QiGong och mediterade. Hon avsatte mycket tid till att reflektera över livet och sig själv. Hon skrev mycket – både tankar, tacksamhetsdagbok och dikter. Under denna tid kom jag också igång med att teckna, måla och även fotografera, tillägger hon.  Kort sagt var det en väldigt kreativ tid, då hon använde höger hjärnhalva mycket och det var nog hennes räddning, berättar hon.

 – Jag träffade också andra människor, som ”sökte” något mer i livet. När jag kom i kontakt med psykosyntes­institutet bestämde jag mig för att gå en tvåårig grund­utbildning. Psykosyntes beskrivs som en psykologi med själ och vilja. Det handlar om att nå in till sin autentiska kärna, låta sin själs personlighet träda fram och bli ledaren i sitt eget liv. Det var en omvälvande tid för mig.  Jag gick till botten med det, som hänt i mitt liv och fick en mängd insikter – både bra och mindre bra.

Alla har ett val
Det var enligt henne tufft, tungt, insiktsfullt, glädjefyllt och utvecklande. Bland annat så lärde hon sig att hon skall använda det som sker som information om hur hon kan gå vidare.

– En av mina största insikter var att jag har ett val  i varje given situation. Vilka val hade varit mina egna val egentligen! Jag kan inte påverka det som hänt, men jag har ett val till hur jag skall förhålla mig till det! Vilken befrielse det blev: det är jag som bestämmer i mitt liv – ingen annan! Jag håller i rodret, säger Agneta med eftertryck.

Samtidigt som hon arbetade som konsult och utbildade sig inom psykosyntes på helger, så råkade hon ut för en hel del personliga trauman och kroppen började säga ifrån allt mer. Hennes energi försvann, hon blev håglös och orkeslös och blev sjukskriven för utmattning.
– Jag ville verkligen bli hel igen och testade allt som kunde ge mig något liv tillbaka: homeopatmedel, akupunktur, vitaminer och mineraler – kort sagt: jag testade det mesta och hittade inget som gav effekt. Till slut gick det inte längre. Jag kände mig som jag tror en julgris känner sig – insnörd och instängd. När det blev klart, att jag skulle sluta på min dåvarande arbetsplats, kändes det som att jag klippte upp snörningen och jag kunde andas igen och jag var fri!

Hon gick utanför sin trygghetszon
Nu började en fri tid för henne och hon testade många olika aktiviteter och gick verkligen utanför sin trygghetszon. Hon gick en utbildning som lifecoach och blev certifierad. Äntligen började hon närma sig något, som hon ville arbeta med och som hon brann för, att hjälpa människor till ett bättre liv. Men kroppen var i dåligt skick rent fysiskt tillägger Agneta och det påverkade henne även mentalt.

– Jag fick restless legs, artros i mina händer, fick svårt att sova, tappade energi och ork, fick ständiga urin­vägsinfektioner och åkte ut och in på sjukhus, där jag vid flera tillfällen blev inlagd akut, fick penicillin i förebyggande syfte plus penicillin vid varje sjukdomstillfälle. Jag blev alltmer trött och håglös och blev till slut deprimerad. Jag som egentligen är full av liv och glädje, orkade ingenting och hade heller inte lust att göra något.

Agneta var mestadels hemma och vågade inte gå ut, eftersom hon fick ångest vid bara tanken att lämna tryggheten. Hon som vill hjälpa människor klarade inte av att hjälpa sig själv!

Det är lätt att vänja sig vid krämpor
Till slut vände hon sig till vårdcentralen, som tog prover, vars resultat var bra ”för hennes ålder”. Hem kom hon med en förpackning antidepressiva tabletter. Precis vid detta tillfälle, kom hon i kontakt med ett näringstillskott, som hade hjälpt  hennes väninna bli frisk från sin hjärnskada och bli av med sin artrosvärk.

– Jag bestämde mig för att inte ta de antidepressiva tabletterna utan testa detta unika näringstillskott ett halvår. Efter en vecka började jag sova igen. Så underbar känsla att vakna och vara utvilad! Jag hade vant mig vid att vara trött, så jag kom inte ens ihåg hur det kunde kännas att vakna pigg och utvilad. Energin kom tillbaka efter ca 3 månader och även min livsglädje. Artosvärken i mina händer var borta efter 5 månader. Jag var tvungen att fråga min sambo om jag inte hade haft värk någon gång, men han påminde mig snabbt.

Tänk så lätt det är att vänja sig vid att ha problem med kroppen, fortsätter hon. Att vi säger: ”Jo tack, jag mår bra – har lite migrän och artrosvärk – annars är det bra!” Är det bra? När kroppen är i balans, så har du inga problem, och det är så det skall vara, anser Agneta.

Utan hälsa inget bra liv
Idag är jag så otroligt tacksam över att jag valde att testa detta näringstillskott, fortsätter hon, trots att hon tänkte: inte ett preparat till! Och trots att det kostade en del pengar! Men om hon inte hade någon hälsa, så hade hon ju inget liv och pengar på banken ger ingen hälsa, menar hon. 

– Så det blev ett enkelt beslut! Genom min nyfikenhet, så har jag nu fått en hälsa och ett liv jag trodde inte var möjligt! Genom att jag får bättre hälsa, så mår jag bättre mentalt och vice versa: genom att jag mår bättre mentalt, så får jag bättre hälsa. Allt hänger ihop – hälsa utanpå och inuti! 

Agneta har inte varit sjuk sedan hon började med sitt näringstillskott för ett och ett halvt år sedan och hon har inte heller använt ett enda läkemedel. Det känns otroligt befriande med tanke på vad läkemedel gör med kroppen: slukar vitaminer och mineraler och skapar obalanser som gör att sjukdomar alstras, fortsätter hon. 
– Jag har alltid ätit hälsosamt, men först nu har jag insett, att jag ändå inte får i mig de vitaminer, mineraler och antioxidanter, som min kropp behöver beroende på massa olika orsaker: jordarna innehåller inte den näring de gjorde förr, långa transport­sträckor, man skördar innan frukt är mogen = inga vitaminer, vi lever under yttre stress och förbrukar massor av vitaminer och mineraler, även inre stress påverkar behov av vitaminer och mineraler, strålning, TV, mobiltelefon, dator etcetera säger Agneta.

Den personliga utvecklingen fortsätter
Som nybliven pensionär har hon mer energi och livsglädje än vad hon haft på flera år.

Nu arbetar hon dessutom med att informera andra människor om detta näringstillskott, som verkar på cellnivå. När cellerna får den näring de behöver, startar kroppens eget självläk­nings­system och strävar efter att få din kropp i balans.
– Så nu arbetar jag med det jag brinner för – precis det jag ville redan som barn: hjälpa människor till ett bättre liv! Det finns så många som inte mår bra och som tror, att det är så det skall vara, säger Agneta.

Hon fortsätter med personlig utveckling hela tiden och är nyfiken på allt hon inte känner till. Nu har hon kraft och energi till det! Jag omger mig med människor som ger mig energi – och har fått välja bort en del vänner, eftersom de bara tar energi av mig, s.k. energislukare, tillägger hon. Hennes nyfikenhet är större än någonsin och hon ger  sig gärna in i nya situationer för att testa sina gränser och för att uppleva livet.
– Jag kommer aldrig att sluta med personlig utveckling – det pågår hela tiden. Varje möte med en människa, är, enligt mig, en del i ens personliga utveckling. Hur ser du på den människan? Ser du den som ett hot eller någon du jämför dig med med? Eller ser du den som en egen spännande individ, som du kan lära dig mycket av? Valet är ditt!

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.