Bli ett nätverkarproffs IRL

Av Hans J. Poulsen

Birgitta SjöstrandJag vill ha fler kunder och tänkte prova lite olika vägar, bl a nätverkande ”in real life”, så jag passade på att fråga Birgitta Sjöstrand som driver företaget Inre styrka AB om lite tips, när jag hade henne på telefontråden häromdagen.

Birgitta har varit ordförande i en BNI grupp, hon är styrelsemedlem i Företagarna Danderyd och ordförande i INLPTA Scandinavia. Alla de här uppdragen gör att hon lärt sig nätverka som ett proffs. Hon berättar att nätverkande på de sociala nätverken och i riktiga livet skiljer sig en del. Många är blygare i verkligheten och vet inte riktigt hur man gör när man minglar och skaffar nya kontakter. Birgitta som håller utbildningar i ledarskap och kommunikation vet hur kroppsspråket kan hjälpa oss i minglandet.

 

Minglande
När du pratar med någon ta dina fötter i akt. Om båda fötterna pekar rakt fram låser du personen du pratar med.  Om ni båda står med fötterna pekande mot varandra, blir ni båda låsta och det blir mindre lätt att mingla vidare. Se till att alltid ha en fot som pekar åt ett annat håll, då bjuder du in andra till konversation och du har lättare att förflytta dig vidare. Se till att du skapar bästa möjliga kontakt på så kort tid som möjligt med god ”rapport”. Birgitta som är expert på LAB Profile (Language And Behaviour) använder den kunskapen hela tiden för att förstå och prata i andras språk och beteendemönster, hon håller också populära kurser i detta. Fördelen att kunna LAB Profile är att du genom att lyssna till HUR någon pratar kan motivera personen ifråga att köpa ifrån dig eller vilja hjälpa dig att komma i kontakt med deras kontakter.

Jag bad Birgitta dela med sig av sina bästa tips, varsågod:

Hur du nätverkar bäst i 7 steg

  1. Vad klar över ditt syfte. Ta reda på vilka som är där så du kan välja ut 3-5 stycken som du vill ha kontakt med
  2. Öva på att berätta vad du hjälper andra med, på 30 sekunder
  3. Ta med många visitkort, penna och kalender för att boka in möten
  4. Ställ frågor och lyssna mer än du pratar
  5. Skriv på baksidan av visitkortet du fått vad du pratat om med personen, följ upp inom kort, skicka hjälpsamma artiklar, sidor på nätet mm
  6. Hjälp andra så mycket du kan med kontakter och tips
  7. Lägg inte beslag på någon utan mingla runt och visa respekt mot alla, alla människor kan lära dig något och känner någon du vill ha kontakt med

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.