Boosta med beröm – våga glädjas åt andra

Av Malin Engelbrektsson

Det  är helt klart dags att trycka på dislike-knappen för jantelagen. Att vara avundsjuk eller missunnsam för att andra lyckas uppnå sina mål och visioner, tyder bara på en svag självkänsla hos den egna personen.

ElaineDet är faktiskt inte så svårt som det verkar, att ge beröm, alltså. Oavsett om det gäller att boosta sig själv eller någon annan, är det egentligen rätt enkelt att ge beröm när man väl kommit igång och vant sig vid att göra det. Någon som dagligen jobbar med det här i sitt arbete är förändringsledaren och kommunikatören Elaine Breske Hirscher.
– Många tycker det är läskigt att ge beröm. Oftast är det så att vi bara hittar fel hos varandra, istället för att leta efter det som är bra, förklarar hon.

Elaine efterliknar det med spelet finn fem fel, som i själva verket borde handla om att hitta fem rätt, eller skillnader.
– Sedan barnsben har vi lärt oss att vara lagom, att inte vara för bra, att inte sticka ut ur mängden för mycket. Det är synd. Över atlanten gör man tvärtom, där ligger fokus på att glädjas åt andras framgångar och man hjälper gärna till och boostar varandra.

Avundsjuka och dålig självkänsla
Fler människor har börjat prata om hur viktigt det är att ge beröm till varandra, ett positivt tecken som tyder på att Sverige är på rätt väg, i riktning mot ett samhälle som är mindre påverkat av jantelagen. Det är en stor förändring som vårt land just nu håller på att genomgå.
– Varje person som tar modet till sig att peppa någon annan gör skillnad, säger Elaine, men tillägger att det nog kommer ta lång tid innan vi ligger i fas med USA på den här punkten.

Låg självkänsla och avundsjuka är de vanligaste anledningarna till varför vi svenskar, precis som övriga norden, hellre ser ner på de som jobbar hårt och når sina mål och visioner.
– De flesta irrar omkring utan mål, ovetandes om att framgång inte kommer gratis. Istället för att avundas borde vi triggas av att de går bra för människor runt omkring oss. Vi borde inspireras av varandra, inte tvärtom.

Den som är trygg i sig själv och har också en stark självkänsla, berättar Elaine, som också menar att positiv kraft ger oss sporrar framåt.
– Ju mer harmonisk man blir med sig själv desto enklare går det att lyckas med sina egna drömmar.

 

Dos and donts i konsten att ge beröm

Do: Beröm är en färskvara, ge berömmet direkt och vänta inte.
Dont: Beröm får inte användas för att fjäska, för att bli populär eller omtyckt.
Do: Berömmet ska vara ärligt och förtjänat, ingenting annat.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.