Bordskick på de sociala medierna

Av Sara Lundgren

Vilket vett och etikett ska följas på de sociala medierna? Åsikterna går ofta isär och debatten kan vara hetsig kring hur plattformarna ska användas moraliskt rätt. Det finns ingen bordskicksbok som talar om för oss vad som är rätt eller fel här. Den boken skriver vi själva. Karriärcoachen Nina Jansdotter nätverkar mycket på dessa plattformar och vet när det kan uppstå moraliska besvär.

Nina JansdotterFörr i tiden om man var arg på någon och skulle skicka ett brev för att tala om detta för personen i fråga. ”Du är en jäkla ****…” Då hann man tänka efter på vägen till brevlådan. Idag kan vi i glödheta stunden skicka iväg ett meddelande, vilket gör det svårt för den emotionella typen. Ångern kan sedan komma smygande. Det är inte bra att använda snabba kommunikationsmedel när man är i affekt, men samtidigt är det faktiskt vad vi känner i just den stunden som yttras, och responsen på ett sådant meddelande kan bli mycket spännande. – Det är viktigt att vara försiktig på de sociala medierna och tänka efter i fall ett uttalande gagnar sig själv eller inte, säger Nina.

När du skriver på de sociala medierna måste du avväga om du vill att hela världen ska kunna se och veta det du skriver eller visar i ditt inlägg. Du kanske resonerar att det bara är för dina 200 vänner.
– Idag är det så lätt att dela, retweeta och skvallra att informationen inte stannar hos de 200 vännerna. Därför bör du tänka två gånger innan du publicerar, förklarar Nina.

Dilemman där åsikter går isär
Det finns flertal olika dilemman där åsikter ofta går isär kring vad som är moraliskt korrekt och inte på de sociala medierna. Till exempel läggs det ofta upp bilder på bebisar på Facebook. Såklart vill man som stolt förälder visa upp sitt söta barn. Däremot har inte bebisen en chans att tala om i fall den vill vara med på ett foto där hela världen kan se en. Vad är moraliskt korrekt här?

Ska man vara vän med sina barn eller inte på Facebook? Det kan väl vara bra att hålla koll på vad barnen gör och så vidare. Det kan också vara bra att kunna leva sina egna liv på olika håll. Vi behöver inte veta allt om varandra även om vi står varandra närmast i hela världen.

När någon går bort skrivs hyllningar till den bortgångne på dens logg på Facebook. Vänner skriver ”Rest In Peace” och minnesbilder pryder Facebookväggen. Vissa tycker detta är absolut fruktansvärt, medan andra tycker att det är ett härligt sätt att tillsammans hylla ett minne av en person. Släktkrig kan startas över om profilen ska tas bort eller inte, men man kan inte säga vem som äger en bortgångens profil. Än en gång går det inte få ett enhetligt svar på vad som är moraliskt rätt här.

Vad som är rätt och fel får bedömas från fall till fall och från person till person. Vi ska heller inte döma någon efter vad den tycker är rätt eller fel. Alla har vi olika åsikter och förhållningssätt.
– I och med att dessa plattformar trots allt är relativt nya så är vi alla nybörjare och ingen vet riktigt hur man ska uppföra sig än, menar Nina.

Som tidigare nämnt skriver vi regelboken tillsammans och om några år kanske vad som är rätt och fel hunnit ändra sig flera hundra gånger, och börjat forma något vi kan kalla ”common sense” på sociala medier. Tills dess får vi agera efter vad vår egna moral och etik säger oss vara tillåtet.

Lyssna på Nina Jansdotters podcast på temat vett och etikett på sociala medier. Hon intervjuas här av Per Scholander.

 

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.