Camilla Lebert Hirvi – digital nomad

Camilla Lebert Hirvi levde ett bra liv i Stockholm i sommarstugan som byggdes ut till villa med hämtningar och lämningar på dagis när hennes man gick in i väggen. Det fick henne att ifrågasätta hennes liv som framgångsrik kursledare med resdagar över hela Norden. Familjen bestämde sig därför att sälja allt de ägde för att skapa ett annorlunda och mindre stressigt liv i Thailand. Kvar blev bara det som rymdes i tre ryggsäckar, fotoalbum och några gosedjur som dottern ville spara.

Camilla2Första året handlade det mest för familjen om att förstå vad som hänt. Camilla ställde sig frågor som Vem är jag när jag inte är den framgångsrika konsulten? Vem är jag när jag bara är Camilla? Pengarna de fått genom att sälja allt hemma i Sverige räckte till första året och för att kunna stanna längre startade familjen två thailändska bolag.

För att ordna skolgången för sin dotter anställde Camilla och hennes man en svensk lärare. Två andra familjer hörde talas om detta och bestämde sig för att de också skulle flytta till Thailand efter att de sålt allt. Första året var det nio elever som snart växte till en verksamhet med 200 elever i åldrarna 3 till 15 år. Det var tydligt att det var många som ville göra som Camilla och hennes man. Intresset spred sig genom en yahoosida de hade där de berättade om sina upplevelser (motsvarigheten till blogg, fast det hette inte blogg på den tiden).

Den andra verksamheten de drev var att hjälpa svenskar att boka längre boende i Thailand och att arrangera bröllop. Från att lägga ut några bilder efter ett bröllop växte verksamheten snart till att arrangera 90 bröllop per år.
– Det är ganska krångligt med alla papper för att få ett bröllop i Thailand att vara lagligt även hemma i Sverige, berättar Camilla. Så många var tacksamma att få denna hjälp av oss.

Kulturskillnader
Som egen företagare och kvinna var det till att börja med mycket tufft. Det tog lång tid innan Camilla blev tagen på allvar. Hennes man fick gå på alla möten eftersom det ändå inte var någon som lyssnade på Camilla. Utan kontakter klarar man sig inte som företagare i Thailand och som tur var hade de en mäktig man som beskyddare som kände alla polis- och militärchefer.
– Min slutsats är att ingenting blir som man tänkt sig, men ibland blir det bättre, säger Camilla med ett skratt.

Camilla bodde 11 år i Thailand och hann under denna tid skilja sig och finna en ny kärlek. Alla tre fortsatte att jobba tillsammans under flera år innan Camillas fd make bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige med deras dotter.
– Jag tyckte då att det blev för långt för att åka och hälsa på min dotter, berättar hon. Så vi sålde allt igen och bestämde oss för att flytta till Rhodos för att vara närmre Sverige. Det är nu ungefär två år sedan.

Paret startade ny verksamhet när de bosatte sig i Grekland. Idag hjälper de andra som livsstilsdesigners att bli platsoberoende och finna det som de verkligen är passionerade av. Camilla erbjuder också tjänster som parterapeut.

CamillaDet bästa med att vara företagare
För Camilla är det bästa med att vara företagare frihet och kreativiteten att skapa det hon själv önskar. Att hon dessutom kan bo var som helt i hela världen väger också tungt.

Camilla förutspår att många fler kommer att bli digitala nomader i framtiden, speciellt bland oss svenskar där många längtar bort från snö och kyla. Intresset för att resa, uppleva andra kulturer och prova en alternativ livsstil växer sig större.
– Tidigare var det mest 30-åriga IT-killar som stack till Asien och programmerade medan nu ser vi digitala nomader i alla åldrar, säger hon.

Överkomma hinder
Camilla möter ofta personer som har en längtan att bli mer platsoberoende men som inte vågar ta steget. Med dagens osäkra arbetsmarknad där många mister sina arbeten känner hon att det är mer tryggt med eget företagande med flera olika ben att stå på.
– På så sätt har jag fler sätt att försörja mig på om någon av mina verksamheter försvinner, säger hon.

Hennes råd till den som funderar på att bli digital nomad är att satsa fullt ut på det.
– Det kommer aldrig att bli den rätta tiden utan du kan lika gärna satsa på att göra det nu!

 

Mer information om Camilla och hennes verksamhet:
www.peelitoff.net

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Mångsysslande livsnjutare som lever efter devisen 'Everything is possible!' Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Petra Ariton has 14 posts and counting. See all posts by Petra Ariton

En reaktion till “Camilla Lebert Hirvi – digital nomad

  • 2013/02/25 kl. 13:03
    Permalink

    Att göra en dröm till verklighet… vill också våga..

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.