Coola tanter under pilträd

Av Veronica Jugen

”Min farmor, som jag älskade att vara hos på somrarna, hade ett stort pilträd framför sitt hus. Under de hängande grenarna brukade vi sitta varma soliga dagar och dricka rabarbersaft och äta de goda kanelbullarna jag brukade få vara med och baka. Farmor var lugn och stark, ja mäktig på något sätt, med en naturlig pondus. Vi spelade mycket kort tillsammans och det bästa var att hon tyckte det var lika kul som jag gjorde. Och behövde mina dockor nya kläder åkte vi till Norrköping för att köpa tyg. Väl hemma i stugan tog hon fram kaffefat och dagstidning och konstruerade mönster till dockornas klänningar. Det var en fröjd att se hennes intensitet i allt hon gjorde.”                                                                           

Eva Fröberg har alltid brunnit för design och som tonåring sydde hon kläder i hobbyrummet i familjens källare. Och det var under tonåren hon träffade sin man Leif, en man som inte bara delade hennes intresse och kärlek till design och mode utan även till London. London, staden hennes far tagit henne till under många av sina affärsresor under åren. Även om resesällskapen har ändrats från föräldrar till man och barn så finns passionen för resandet kvar och listan av favoritstäder har utökats med åren.
Senare öppnade hon tillsammans med Leif en inredningsbutik på Kungsholmen. De hade inga större försäljningssiffror, men det gick runt tack vare låga privata omkostnader. Och viktigast av allt var att de gjorde det de brann för. Men då arbetstiderna inte var helt barnvänliga valde de tillslut att sälja butiken. Idag har hon, tillsammans med äldsta dottern, en butik med inriktning på retromode i Birkastan. Coola tanten, döpt med glimten i ögat, säljer främst klänningar i 50- och 60-talslook men här kan du även hitta smycken, skor och porslin. Kläderna hittas på mässor, främst i London, men de samarbetar även med svenska designers.

Från föräldrarnas källare till nu, kärleken till design och mode har följt henne genom åren och är en de viktigaste delarna i hennes liv, tillsammans med passionen för resor och kärleken till familj, man och vänner. Och självklart har hon, precis som farmor, egna pilträd i sin trädgård.

 

I boken Boosta din Business är Eva Fröberg en av 30 kvinnor som delar med sig av sina bästa marknadsförings- tips. I WebbRadio Ariton kan du lyssna på hennes berättelse om farmor och passionen till resande.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.