Debattartikel om stalkers som kränker kvinnor på nätet

Av Jennifer Lind

Stalkers begränsar individens yttrandefrihet och kommer undan med trakasserier på Facebook.

Jennifer Lind2Hur högt är egentligen priset för att vara en framgångsrik kvinna i Sverige 2013? Vad tvingas man stå ut med och offra på framgångens altare för att kunna känna sig trygg i att sikta högt, sträva efter sina drömmars mål och våga njuta av sin framgång? Dessa frågor känns just nu högaktuella, inte minst med tanke på att flera drivna och framgångsrika kvinnor i min närhet har råkat ut för grova kränkningar och trakasserier på Facebook.

Jag är själv såväl företagare som fritidspolitiker och kan därmed i viss utsträckning räknas som en offentlig person. Den som är kvinna, vågar ta för sig och sticka ut från mängden genom att utstråla framgång och framtidstro, får snabbt veta sin plats i de sociala medierna.

Jag får fortfarande kalla kårar av obehag när jag tänker på de trakasserier jag råkade ut för när jag fick brev där jag hotades till livet för något år sedan. Mannen som skickade dessa brev visade sig senare vara samma man som gjort det till en vana att skrämma upp framgångsrika och starka kvinnor, däribland Isabella Löwengrip, även känd som ”Blondinbella”.

Det är bara en i raden av de trakasserier jag fått utstå genom åren, i egenskap av utåtriktad och målmedveten kvinna. Nyligen råkade min vän Nina Jansdotter, som är entreprenör och en av Sveriges mest kända Facebookprofiler, ut för en obehaglig stalker som bland annat lade upp förnedrande bilder och öppna hot på hennes Facebookvägg. Nina blev självklart mycket illa berörd och valde att polisanmäla stalkern. Hon lämnade in bevismaterial i form av hundratals kränkande bilder och inlägg till polisen, men fick ett par veckor senare beskedet att förundersökningen var nedlagd.

Den man som valde ut Nina som sitt offer dyker ständigt upp under nya alias och har vid det här laget registrerat flera hundra falska Facebookprofiler och tillåts fortsätta trakassera såväl Nina som nya offer. Polisen står handfallen och individens skydd på Facebook är minimalt. I förlängningen leder det till att framgångsrika individer med en förmåga att inspirera och stötta andra tystas ner genom att censurera sig själva i sociala medier eller kanske tvingas stänga ner sitt Facebookkonto mot sin vilja.

Problemet med stalkers på sociala media bör inte i första hand åtgärdas med hjälp av nya och skärpta lagar. En effektivare metod är förmodligen att åtgärda roten till problemet, de individer som ägnar sig åt att förfölja och trakassera andra lider ofta av någon form av psykisk störning, vilket personal inom psykvård och kriminalvård bör vara uppmärksamma på. Jag efterlyser därför mer utbildning av personal som på ett tidigt stadium kommer i kontakt med presumtiva nätbrottslingar. Dessa individer behöver utbildas i hur de kan identifiera och sätta in rätt åtgärder för dessa individer så tidigt som möjligt.

De härskarmetoder som dessa män använder sig av är tidlösa och i viss mån förutsägbara. Skillnaden är att härskarmetoderna har flyttat ut på de sociala medierna, en tacksam arena för den som vill kunna trakassera, kränka och förpesta livet för andra människor utan att någonsin behöva stå till svars för det!

 

Jennifer Lind, entreprenör och fritidspolitiker i Huddinge kommun

 

Den här krönikan ingår i vår artikelserie om företagandets utmaningar. Övriga artiklar/krönikor i serien hittar du här.

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.