Debattartikel: Varför uppfinna hjulet igen, när det snurrar bra hos grannen?

I det moderna samhället sker förändringar hela tiden, men företagarklimatet förändras desto långsammare. På grund av en för stor ovilja att dela med sig av fungerande politik kommuner emellan hindras vissa kommuner från att nå sin fulla potential.

Jennifer LindEn del företag har lärt sig hur de kan utvecklas och följa med i det moderna samhällets snabba förändringar; vi ser hur exempelvis Lindex och Kapphal växer, men vi ser också hur små butiker med mer originella kläder frodas. Ändå är detta idag inte en regel i varje kommun, och hindren är många för en småföretagare.

Det största hindret är politikens oförmåga att göra snabba förändringar. Allting har sin gång – även politiken – och vissa processer bör ta en längre tid, men med det sagt finns det också processer som kräver ett ökat tempo.  Det andra hindret, som bidrar till att det går så långsamt i politiken för småföretagare, är oviljan till att samarbeta mellan kommunerna. Varför? Varför ska vi behöva uppfinna hjulet om och om igen om det snurrar på bra hos grannen?  Vi måste se till så att företagarklimatet tillåter ett större samarbete politiskt mellan kommunerna, men också införa ett samarbete mellan kommunerna och lokala företag. Genom att släppa in fler i kommunikationen kan man få fler insikter och hjälp som genererar jobb och ett större näringsliv för Sverige. Genom en bättre kommunikation kan politiken främja företagarklimatet och fatta beslut som stödjer en hållbar utveckling för Sverige, något som idag fattas; de flesta politiker idag är inte småföretagare och det kan därför krävas en bättre kommunikation med de som faktiskt berörs av de politiska besluten.

Men vi behöver också skapa oss förebilder i politiken. Vilka kommuner går det bra eller mindre bra för? Var lyckas företagen etablera sig bäst? Utan att analysera, följa upp och kommunicera med varandra riskerar vi att stanna hjulet som är snurrning. Utan att samarbeta riskerar vi att inte bara förlora jobb, utan också slösa tid på att utveckla något som redan är utvecklat – tid som vi inte har om vi vill fortsätta hänga med i det globala samhället.
Nej, håll hjulet i rullning. Se möjligheter istället för gränser.

Jennifer Lind,
Företagare och förtroendevald politiker (M)

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.