Den passionerade trädgårdsturisten

Av Elena Tronje

Ann Larås, trädgårdsturisten.seAnn Larås har arbetat som journalist, redaktör, scripta och researcher i över 20 år. Under sin tid som anställd hos Sveriges Television (SVT) hann hon skriva två böcker, båda om trädgårdar. Den ena handlar om England, den andra om Italien. Under många år under 2000-talet producerade hon säsongsvis trädgårdsreportage om svenska trädgårdar för programmet Go’ kväll i SVT. Detta kompletterade Ann kvällstid med att studera trädgårdskonstens historia på Stockholms universitet. Eftersom Ann under tio års tid alltmer börjat intressera sig för trädgårdskonst och arkitektur i trädgården, så kände hon sig för tre år sedan mogen att säga upp sig från sitt dåvarande arbete som journalist på Sveriges Television, senast som reporter på Kulturnyheterna. Målet var nu att testa att starta eget företag för att få en mer flexibel tillvaro med fokus på ämnet trädgård i alla former. Det var en idé som växt fram under lång tid parallellt med föredrag om trädgårdar i England och Italien och uppdrag att vara ciceron på resor och göra programupplägg för trädgårdsresor i Italien och England.

Sommaren 2010 sade Ann upp sig från SVT. Den närmaste tiden efter var hon aktiv och gick på föreläsningar och seminarier via Trygghetsrådet. Där fick hon lära sig om företagande, och hjälp att bygga en hemsida bland annat. Ett sätt att landa mjukt efter många år som anställd. Innan det var dags att stå på helt egna ben gick hon en starta-eget-kurs hos Arbetsförmedlingen.  Nu – är planen – att förbättra företaget genom att gå på föreläsningar och seminarier på Nyföretagarcentrum. Det kompletterar hon med kurser som hålls om trädgårdskonst och grön turism och mycket nätverkande.

Företagskonceptet Ann har, är att skriva om trädgårdar, hålla föredrag på ämnet och framförallt att arrangera trädgårdsresor i Sverige och Europa. I början av sitt företagande var hon anlitad av två resebyråer för att arrangera trädgårdsresor. När hon såg ett ökat intresse ville hon utöka antalet. Detta har resulterat i att hon i dagsläget arrangerar hälften av resorna i egen regi, och en del genom andra resebyråer och en trädgårdstidning. Destinationerna är Italien, England och Sverige och förhoppningsvis Frankrike om ett år. För att nå ut till sina kunder med sitt koncept använder hon Facebooks olika profiler bl. a som” Trädgårdsskribenten Ann Larås”, och ”trädgårdsresor”. Hennes blogg är välbesökt och heter ”Den passionerade trädgårdsturisten” och hemsidans namn är ”Trädgårdsturisten”. Ann ser det även som en fördel att vara fotograf för att då kunna ta bra bilder för att visa upp och på så vis kunna marknadsföra sig på ett bättre sätt.

Målgruppen kan vara både svår att definiera och att hitta. Detta var något Ann fick uppleva gällande hennes resor. Det tog ett tag för henne att inse att det finns tre tydliga grupper som tar del av hennes koncept:

– Fackfolk – människor som jobbar inom branschen

– Pensionärer – medlemmar i amatörträdgårdsföreningar

– Storstadsbor – människor som vill uppleva något vackert, se kultur och kanske inte har en egen trädgård att vistas i

En del av hennes framgångsrecept är hennes grundliga research. Med så detaljerade planer på hur resan ser ut känner Ann att det är viktigt att varje detalj fungerar och passar in i sammanhanget. En annan viktig del är just upplägget, hur resornas schema ser ut. Varje resa har inte ett strikt fokus på trädgård enbart, utan det handlar också om att uppleva historia och kulturen i området och att få en resa med guldkant, att äta gott och färdas genom vackra landskap.

Ann gillar att se framåt. När hon föreställer sig företaget om ungefär två år ser hon en anställd. Denna avlastning gör att hon kan öka antalet resor eftersom det är möjligt att arrangera två resor samtidigt. Detta gör också att det finns en möjlighet att tjäna mer eftersom resorna är säsongsbundna. Utöver detta ser hon sig själv skriva artiklar om skandinaviska och europeiska trädgårdar för svenska och utländska tidningar.

Det bästa med att vara egenföretagare, som Ann ser det, är flexibiliteten. Hon kan bestämma själv hur och när hon ska jobba och när hon har mest energi. Det finns en stark frihetskänsla inom henne. Hon upplever sig även vara sin egen lyckas smed; företaget går inte bättre än den insats hon lägger ned. En lärdom på vägen är att det finns mycket att göra om man vågar. 

Elena Tronje

Jag är snart 20 år och pluggar för tillfället till Civilingenjör i Industriell Ekonomi, första året avklarat. Jag har tidigare läst en del om ledarskap och under sex år lett barngrupper inom gymnastik. För mig är inställningen en viktigt faktor i en människas liv och lägger därför stor vikt i ordspråket “Det är vad du gör det till".

Elena Tronje has 6 posts and counting. See all posts by Elena Tronje

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.