Det behövs lite mer Zlatan i HR- arbetet

Av Nina Jansdotter

TankefällanEnligt Magnus Dalsvall och Kjell Lindström, författare till boken Tankefällan så håller svenskt HR-arbete helt på att tappa gnistan. Det finns helt enkelt knappt någon diskussion och det mesta ska vara så mainstreamat som det går. Visioner och framtidstänkt lyser enligt dem med sin frånvaro.
De ogillar att det vad de kallar blivit ”en stilla ankdamm” där alla simmar omkring och tittar på varandra, där den populäraste aktiviteten i dammen är ”följa John”.

Magnus och Kjell har under flera år pratat om vikten av mångfald och heterogena organisationer. Men vad har det blivit för resultat? Ungdomarna kommer inte in i arbetslivet och ungdomsarbetslösheten ligger på internationellt hög nivå, menar Magnus.
– Samma sak med personer med invandrarbakgrund, för att inte tala om de äldre. Det är tydligen bara Polen som är sämre än Sverige på att rekrytera 55+ . Vi håller på att få stora grupper utanför arbetet, medan den vita, medelålders skara som fått ett arbete håller på att arbeta ihjäl sig, och de homogena organisationerna växer som aldrig förr, tillägger Magnus.
Det kommer många signaler om att HR mer fungerar som en tyst springpojke och budbärare åt ledningarna istället för att vara den kraft för att arbeta med att tillvarata den oerhörda resurs som de anställda är.

På vilket håll har chefskapets utvecklats?
– Ja där är det sannerligen inte bättre. Vi ser organisationer med överlastade chefer som inte hinner med sina medarbetare, utan får fokusera på att lämna in sifferunderlag och kontrollpunkter till en växande byråkratisk yrkeskår av controllers. Vilket har medfört att chefsrollen har urholkats och många chefer har alldeles för många direktrapporterande vilket skapar en omöjlig situation när det gäller ledarskapet och HR tittar oftast bara på, säger Kjell.

Trotsa att de båda målar upp en ganska mörk bild så ser de samtidigt ljuspunkter som exempelvis den nya generationens PA-studenter. De ger dem hopp för att de enligt dem är unga, nyfikna och tuffa och frågvisa.
– Vi kan nog snarare fråga oss vad som händer efter några år ute i förvärvslivet, säger Magnus.

Den kortsiktiga ekonomiska synen styr i negativ riktning
Tecknen tyder på att den hårda ekonomismens kortsiktiga syn på hur arbetet ska bedrivas börjar ifrågasättas, enligt dem. Risken är väl att då står HR kvar och vill bevara den, inflikar Kjell.
– Behovet av ny personal kommer att sätta fokus på våra övereffektiva, underbemannade och trista system. Vi måste börjar titta på människan i stället för enbart siffror, vi behöver skapa mer tillit på bekostnad av kontroll ute i organisationerna, säger Magnus.

Lite mer Zlatan
Det skulle helt enkelt enligt dem behövas lite mer av Zlatan-tänk bland HR.
När Stefan Persson H&M ägaren fick frågan om vem som skulle kunna fungera som förebild i företagsvärlden blev svaret något då överraskande Zlatan Ibrahimovic, menar Kjell.
– Vi tror att Zlatan kan fungera som förebild även i HR-världen. Han skulle inte tyst simma runt i ankdammen och vara nöjd med situationen. Han skulle utnyttja sin professionalism och säga sin mening och det borde HR också göra, avslutar Magnus med smittande entusiasm.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

2 reaktioner till “Det behövs lite mer Zlatan i HR- arbetet

 • 2013/12/22 kl. 16:01
  Permalink

  Bra skrivet, men det behövs nog mer visuella överblickar som leder människor ur komplexitet, Zlatan tillhör den enkla världen som fotboll etc, och det hjälper inte att protestera eller skrika högt om ingen lösning finns…., fast den finns ju och kan enkelt användas inom olika områden; http://www.psykologiskorientering.se/

  Svar
 • 2013/12/23 kl. 14:36
  Permalink

  AndersTedestrand Tycker egentligen inte heller om de ”idrottsmetaforer” som flyger omkring. Men det vi avser är att om du är professionell så lyssnar folk om du också visar de, t ex som Zlatan. Alla vet att han kan sin sak och därför lyssnar man för dom vet att han är professionell i sitt yrkesutförande.. Det finns verktyg och kunskap inom HR, tala om det, visa det och var inte så tysta

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.