Det svarta guldet

Av Veronica Jugen

Tuija Räsänen är Sveriges främsta lakritsexpert och jag har under det här 33 minuter långa webbradioprogrammet lärt mig mer om lakrits än jag någonsin gjort tidigare.  Visste du till exempel att lakrits har en fem gånger så lång eftersmak än choklad, att lakritsroten luktar gröna ärtor eller att den innehåller ett eget socker som är 50 gånger sötare än råsocker? Nej, inte jag heller.

Tuija startade sitt första företag 1984. Idag äger och driver hon två företag, Choklad & Lakrits Sverige och Lakrits Sverige AB. I början sålde butiken enbart choklad men under lågkonjunkturen 2008 sjönk kundantalet och hon insåg att något behövde göras. Hon valde att introducera lakrits, och vad som idag är världens största lakritsfestival började som ett litet event där i butiken.

Festivalen har växt år för år, från 1300 besökare till förra årets 11000. I takt med detta har även hennes lakritskunskap växt med hjälp av föreläsningar, böcker och besök till Kalabrien. Kalabrien är en region i södra Italien och deras lakritsrot anses vara världens bästa. Att döma av hennes berättelse låter det som att hon håller med.

Lakrits är något som har en tendens att dela upp oss i två läger. De som tycker om lakrits och de som verkligen inte gör det. Själv tillhör jag den senare kategorin, förmodligen till min mors förtret då jag växte upp i en familj av lakritsälskare. Mitt första möte med lakrits var väldigt odramatiskt och något jag själv var för liten för att minnas. Det var så enkelt som ett snabbt rynkande på näsan och utspottning. Och som den bestämda lilla fröken jag var så fick det absolut inte finnas någon lakrits i familjens lördagsgodispåse efter det, för då skulle dess odör förpesta hela påsen och dess sötsaker. Så den stackars lakritsen fick snällt läggas i en egen påse.

Jag lär aldrig lära mig att tycka om lakrits, men det gjorde det inte mindre intressant att lyssna på Tuija och hennes kunskap och passion för det svarta guldet.

 

I boken Boosta din Business är Tuija Räsänen en av 30 kvinnor som delar med sig av sina bästa marknadsföringstips. I WebbRadio Ariton kan du lyssna på hennes berättelse om det som idag är världens största lakritsfestival.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.