Drömmar till havs

Av Veronica Jugen

”Tänk om man kunde få leva parallella liv och se vad det blev av alla de där sakerna man valde bort. Hur skulle livet ha sett ut om jag hade stannat kvar i San Fransisco och gift mig med den där journalisten eller om jag hade tagit det där VD-jobbet i Chicago? Hur nyfiken jag än är så kommer jag aldrig få veta det här. Men jag är glad att jag har nyfikenheten som största drivkraft för det gör det här enda livet lite mer spännande.”

Ann Ljungberg har alltid gillat att resa och vid 22 års ålder hade hon redan spenderat tre år utomlands. Hon valde nu att ta en sista minuten till Åre för att åka skidor, och det var där i liften hon träffade sin nuvarande man när de hamnade bredvid varandra. Innan de hann upp fastnade deras pjäxor i varandra och de ramlade ur liften, nerför ett litet stup och ner i en stor snöhög.  Idag har de varit gifta i 30 år.

Hans stora dröm hade alltid varit att långsegla, men då hon inte hade någon seglarerfarenhet valde de att börja smått. De första resorna gick till Danmark och Holland och hon började inse att hon delade hans dröm.
Det tog dock många år innan det faktiskt hände då han inte ville lämna sin unga dotter och hon fick sin reslust stillad genom arbetsresor. Men när de väl bestämde sig jobbade de i princip dygnet runt för att få i ordning båten. Det tog sex år. När den unga dottern, som nu växt upp, meddelade att hon väntade sitt tredje barn insåg Ann och maken att båten de jobbat på var för liten, alla i familjen skulle aldrig få plats. Jakten på en ny båt började. Det tog tid, båten de bestämde sig för behövde byggas från grunden, men 3 augusti 2001 sjösattes Olivia och de flyttade ombord samma dag.
De visste inte hur länge de skulle vara borta eller vart de skulle, ”Vår plan är att inte ha någon plan.”

Även om livet på båten var skönt så började hon tycka det var lite tråkigt att vara ”pensionär”, hon ville ha något vettigt att göra. Hon valde att trappa upp sin verksamhet från hobby till ett jobb. Hon skapade webbkurser och marknadsförde på nätet.
I en av de hamnar de lade till träffade hon en kvinna som var copy editor och writing coach. Denna kvinna blev Anns mentor.
Det var i nätverket ”Författardrömmar” som hon hittade sina första kunder och till en början tog hon emot betalning i form av böcker då de alltid var en bristvara på båten. Senare fick hon in foten hos mindre förlag som ville ha lektörsläsning och redaktörsjobb, och tillslut startade hon eget företag.
Idag har över 250 böcker som hon på ett eller annat sätt haft del av blivit publicerade, i allt från de stora förlagen till egenutgivning.

Det roligaste med resorna och livet på båten är mötet med alla människor, och Ann har träffat många vänner under åren. Vem vet hur Anns parallella liv hade sett ut. Tänk om hon aldrig åkt till Åre och aldrig trillat ur liften hoptrasslad med den då okände killen, vem hade hon då varit idag?

Vem hade du varit idag om du gjort annorlunda val tidigare i livet? Spelar det någon roll? Eller väljer du att leva enligt Ann och makens ”Vår plan är att inte ha någon plan”?

 

I boken Boosta din Business är Ann Ljungberg en av 30 kvinnor som delar med sig av sina bästa marknadsföringstips. I WebbRadio Ariton kan du lyssna på hennes berättelse om livet som digital nomad.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.