En företagares ABC – eller ”bra att ha när jag driver eget”

Affärsplaner, marknadsplaner och budget i all ära. Visst är det saker du behöver när du ska starta och driva företag. Men, en företagarens ABC kan innehålla så mycket mer än så. Nedan hittar du några exempel på vad jag tycker att man som egenföretagare behöver. En lite mindre officiell lista än de i alla falla jag vanligtvis ser. Lägg till och dra ifrån och skapa din egen lista!

Allierade och samarbetspartners. Vem kan du kroka arm med? Tillsammans med fler småföretagare kanske du kan ta dig an ett större uppdrag?

Bollplank och hejarklack: när dina tankar formuleras i ord eller på pränt är det lättare att de kan förverkligas. Ha flera bollplank för att ventilera idéer.

Citronsura nejsägare. Visst är de jobbiga, men du lär dig av dem!

Drivkraft. Utan den kommer inte företagandet att vara roligt.

Envishet. Allt funkar inte på en gång, är du först ut med något behöver det jobbas in i vad som kan kännas en evighet innan det är etablerat.

Fantasi: När du stöter på ett problem – använd din fantasi för att lösa det! Om du gör tvärtom i situationen som uppkommit, vad händer då?

Glädje; gilla det du gör!

Humor – ibland går saker åt pipan, och tro mig – du kommer att kunna behöva skratta åt det.

Inspiration och idéer; nycklar för att komma vidare.

Jobbdisciplin: Du kommer förmodligen inte att etablera dig som företagare över en natt, så det gäller att jobba, jobba, jobba.

Kaffe – ta dig tid att träffa någon du tycker om över en fika.

Längtan: Visst vill du göra något mer än det du hittills åstadkommit?

Mod – våga lita på den inre kompassen!

Nyfikenhet på människor och trender i samhället, det tar dig framåt på vägen.

Oro. När du testar något nytt är det naturligt att känna viss oro. Men, att testa nya saker inom ditt område kan utveckla både dig och ditt företag. Och,när du väl har prövat vet du hur du ska göra nästa gång!

Prioriteringsförmåga: Du kan inte göra allt. Våga välja och våga välja bort.

Qvickhet. När vinden vänder, när konjunkturen förändras – då är flexibilitet en nyckel till att hitta nya marknader. Är du en liten företagare har du större möjlighet att vända skutan snabbt än en stor koncern.

Riktlinjer: Ha en utgångspunkt samt en nisch för vad du vill göra och hur du vill göra i ditt företag. Jobba sedan stenhårt utifrån dessa premisser.

Sociala medier. Använd dem och var medveten om vad som skrivs om dig, ditt företag och din bransch i dem.

Tillit: Tro på dig själv och dina idéer. Det finns inte någon annan som har just den samlade kompetens och erfarenhet som du har.

Undantag: Det finns alltid undantag från regeln och riktlinjerna, vilka är dina?

Våghalsighet: våga våga våga!

X/Y =? Hur du än vänder och vrider på företagandet så måste den ekonomiska delen fungera. Om du tycker det är ett stort hinder, anlita någon till att göra det!

Yngve, Ylva, och företaget Y. Vem är personen bakom din kundprofil? Vad kan du göra för att hjälpa henne eller honom?

Zzzz även företagare behöver sova ibland. Jobba inte tills du stupar!

Åsikter. Vilket område du än driver företag inom, är du experten för många – vilket innebär att du förväntas ha åsikter.

Ärlighet – mot dig själv och andra. Vad kan du erbjuda – vad gör någon annan bättre? Se till kundens bästa.

Övertydlighet: När du går in i samarbeten, var noga med att båda parter har samma förväntningar på det som ska göras. Var hellre övertydlig än diffus och var noga med att skriva avtal.

 

Mer om Ingela
Hemsida
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ingela Eriksson

Designkoordinator, projektledare, kommunikatör, pedagog och föreläsare. Kärt barn har många namn som det heter. Jag brinner för såväl för design entreprenörskap och kreativitet. När jag tog beslutet och sedan steget att förflytta mig från en bransch till en annan öppnade sig nya möjligheter. Min kompetens från två helt olika branscher skapar en unikitet och en drivkraft hos mig som är nyckeln i min yrkesvardag.

Ingela Eriksson has 12 posts and counting. See all posts by Ingela Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.