Entreprenören som brinner för att hjälpa sina klienter bli friskare och lyckligare

Av Nina Jansdotter

Stefan Johansson är 52 är, terapeut och entreprenör. Han har sedan mycket tidig ålder haft ett stort intresse för begreppet hälsa och allt som det innefattar och har alltid varit oerhört intresserad av allt som kan få oss att bli friskare och lyckligare.

Stefan JohanssonStefan såg tidigt att skolmedicinen lade all sin energi på att försöka kurera enstaka sjuka kroppsdelar med diverse kemiska preparat och olika ingrepp i kroppen när skadan redan var skedd. Majoriteten av läkarkåren såg inte människan som en helhet och var inte särskilt intresserad av att förebygga sjukdomar och att behålla och förstärka det friska i individen, upptäckte han.
– Att kosten, vårt bränsle, inte bara skulle se till att hålla oss mätta och belåtna, var inget som var av intresse i slutet av 1990-talet. Att felaktig kost kan bryta ner kroppen lika väl som att riktig kost bygger upp den, har först på senare tid börjat bli en något mera allmänt erkänd kunskap. Vi som pläderade för en sund, naturlig kost betraktades mer eller mindre som underliga kufar, som några man lika gärna kunde strunta i, säger Stefan.

Det som från början mest handlade om intresse och vetgirighet tog allt större plats, berättar han. Efter hand fick han djupare insikter inom hela det komplementärmedicinska området. Han utbildade mig inom en mängd områden och gick kurser inom hela det alternativa fältet, för att så småningom på allvar börja arbeta med komplementär medicin omkring millennieskiftet när jag öppnade egen klinik.

Vilken är din specialitet och varför har du valt just den?
– Jag började med irisdiagnostik och gav kraniosakrala behandlingar och öronakupunktur, samtidigt som jag ägnade mig åt kostrådgivning. Men jag gick snabbt vidare efter hand som jag fick allt mera kunskaper. Olika former av missbruksbehandlingar blev så småningom en allt större del av min verksamhet.

Framgången med sina behandlingar beror enligt honom på ett antal olika faktorer. Till exempel så har han haft förmånen att lära sig bra tekniker och han har också ett öga för hur man på bästa sätt kombinerar dem för att maximera behandlingen.

Vad krävs för att man ska bli en bra terapeut?
– En bra terapeut har förmågan att skapa kontakt med sina klienter. En bra terapeut är vidare öppen för alla former av kunskaper och har ambitionen att hela tiden lära sig nya saker enligt min erfarenhet, säger Stefan.

Vilka misstag är det vanligt att man gör i början? Hur ska man göra istället?
– Ett misstag man ofta gör i början, är att inte värdera sitt arbete tillräckligt när man sätter sin taxa. Inkomsterna skall ju inte bara täcka de fasta kostnaderna. Man skall också ha betalt för den speciella kompetens man har skaffat sig och få utrymme för ytterligare kompetensutveckling.

Man skall enligt Stefan vara medveten om att man har något mycket speciellt att erbjuda sina klienter, att man kan ge något de inte får på andra håll. Det ligger också lite psykologi i det hela, fortsätter han. Om klienten betalar ett ur egen synpunkt förhållandevis högt pris, är det mera troligt att hen lägger ner mera energi på att följa terapeutens anvisningar, enligt hans erfarenhet.
– Som terapeut bör man också vara tydlig med att det aldrig handlar om någon ”quick fix”. Att gå in i ett terapeutiskt förhållande kräver engagemang och arbete från såväl klient som terapeut.

Framtiden ser tuff ut
Tyvärr ser nog inte framtiden för terapeuterna särskilt ljus ut enligt Stefans mening. Även om behovet är näst intill oändligt, är det två saker som hänger över oss. Det är lagstiftarna och ekonomin, menar han.

– Den svenska lagstiftningen är strikt inriktad på skolmedicinen och betraktar den komplementära medicinen mera som kvacksalveri. Det finns mycket strikta lagbestämmelser om vad man får göra och inte göra. Om vi jämför med till exempel Tyskland så är komplementärmedicin är mer eller mindre jämbördig med skolmedicinen och läkarutbildningen innehåller en del homeopati.

Det finns alltså en hel annan öppenhet för alternativa behandlingar i Tyskland än här. Ekonomin är den stora stötestenen, tillägger Stefan. Det är svårt att prissätta sina behandlingar utifrån de kostnader man bör ha täckta.
– Klienten jämför alltid med de priser de får betala till läkarvården, där staten subventionerar med bland annat högkostnadsskydd. Som terapeut drar man alltid det kortaste strået i prisjämförelserna.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.