Entreprenören som brinner för mingelfotografering

Av Nina Jansdotter
Foto Macs Moser

Alex Wayne har alltid varit fascinerad av fotografi, men det tog ett tag innan han fick testa fotograferandet på riktigt.  Efter att han fick låna en kamera av en vän, så investerade han själv i en bra kamera och började fotografera lite smått. Det kunde vara människor på staden, fåglar, byggnader och så vidare.

Alex WayneSå småningom fick han även möjligheten att börja fotografera kläder, modeller och i samband med detta kom han i kontakt med Jens C Hilner. som är en mycket duktig och välkänd fotograf.När han fått lite tips av honom började Alex även fotografera på nattklubbar då bestämde han sig för att satsa på fotograferandet på allvar. Nu är han framgångsrik fotoentreprenör i Malmö med ett växande företag.
Det bästa med att vara fotograf är enligt Alex är att få möjligheten att träffa mycket människor. Han är mycket social av sig och gillar att skapa nya bekantskaper.

En annan aspekt är möjligheten att föreviga det man fotograferar på ett vackert sätt. Att få enkla bilder att se levande ut och återge känslan i stunden.  Det kan handla om att man fotograferar mat så att de som ser bilden så blir de sugna eller att man tar bilder på ett bröllop och fångar så många ögonblick som möjligt så att paret kan återuppleva sin stora dag.

Vad är utmanande med ditt jobb?
– Alla fotograferingar är en utmaning. Det gäller att vara på tårna, vara uppmärksam samt lyhörd för att på bästa sätt fånga allt med kameran.

Vad är det bästa med att fotografera mingel som jag vet att du gör ofta?
– Man får träffa nya människor, man knyter själv nya kontakter samt jag får möjligheten att visa platserna jag fotograferar på ett snyggt och fräsch sätt. Då gynnas både den som har eventet och de som blir fotograferade.

Det är kul att fotografera mingel, fortsätter Alex.  Rent teknisk kan det vara så att man hamnar på en lokal som ser lite tråkigt ut och då gäller att ta bilderna från ”rätt vinkel” för att få ett spännande resultat, menar han.

– Bilder är det bästa sättet att föreviga stunder. Det kan till exempel vara ett företagsevent som kick off eller en personalfest eller liknade. Bilderna kan sedan användas för att sprida glädjen och återuppleva eventet bland anställda, kunder. De kan även användda bilderna i marknadsföringssyfte via sociala medier och hemsidor, säger Alex.

Vad ger du för tips till den som ska fotografera på mingel?
– Våga gå fram till folk. Man ska inte bara vara en duktig fotograf, man ska även vara social och våga ta kontakt med nya människor.

I mingelsammahang gäller det att ta flera bilder av dem man fotograferar så man att slipper halvslutna ögon, tilläger han. Speciellt när man fotograferar en grupp på till exempel två till sex personer. Genom att ta flera bilder minskar man risken med att folk blundar, enligt honom.

Till de som ska bli fotograferade på mingel ger Alex det enkla tipset att bjuda på ett leende, så blir det bra menar han.

– Jag brukar ibland be dem som ska fotograferas att tänka på när man träffar en ny person och man säger hej. På det visset ler ögon och man tar fram sitt ”hejleende”.  Detta tips brukar jag ge till människor som tycker att de inte blir bra på bild och så, avslutar Alex Wayne med ett stort leende.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.