Ett julkort med gnistrande budskap

En smula sent, kommer då årets sista blogginlägg från ett vintrigt och vackert Hindås, platsen där allt började och där jag har mina rötter. Här började min resa på vägen mot att bli entreprenör och egenföretagare.

Årets sista inlägg blir fullt med återblickar, tankar och reflektioner över det gångna året och de val jag gjort. Det är nyttigt att göra återblickar och se på de utmaningar man har stött på, hur man löst dem och hur man växte och hittade lösningar.

Jag tror att man i sina utmaningar växer som mest och det man mest fruktar, måste man på något sätt möta och göra upp med. Jag har också under det gångna året lärt mig att lita mer på min magkänsla och min intution.

I augusti hade jag ett uppdrag på g, min magkänsla skrek nej, gå inte in i detta samarbete. Hjärnan styrde och det blev ett haltande och trevande försök till samarbete, som mycket snabbt sprack, för att det bara inte fungerade. Vi hade helt olika stil och helt olika tankesätt. Uppbrottet krävde energi och mitt råd blir således: Om inte uppdraget känns 100% rätt från början, tacka nej, det kommer  med största sannolikhet inte att fungera.

I oktober kom nästa otrevliga överraskning. Jag riskerade att bli stämd på 100 000 kr, på grund av att företaget ändrade villkor på hur jag skulle rapportera mitt arbete och krävde helt absurda saker. Det jag lärde mig var att ha mer koll på kontraktet, vara med noggrann med detaljer och återigen lita mer på magkänslan. Mitt goda råd blir således att komma överens om rapporteringsformen, ha en nära dialog med din kund och framför allt att stå på sig, när man vet att man har rätt. Jag stod på mig, slapp vite och dessutom fick jag betalt för nedlagd tid, vilket företaget inte hade tänkt att betala, när konflikten uppstod.

Jag har också fått erfara både bra och dåliga nätverkssituationer, vilket har gjort mig klarsynt. Det erbjuds många olika typer av nätverk, en del kostar pengar och en del är gratis. Generellt är mina erfarenheter att de flesta nätverk är trevliga stunder, men resulterar sällan i riktigt bra affärer. Jag tror det är nyttigt att då och då nätverka, öva på sina pitchar och på ett kort och koncist sätt få föra fram företagets budskap. Det viktigaste i ditt nätverkande är att du försöker sätta mål, för att få det konstruktivt. Mitt goda råd är att försöka bestämma vem man skall prata med och vad samtalet skall leda till. Lyssna på den du pratar med, fråga vad just du kan hjälpa till med och försök hjälpa till.

Det sista goda rådet jag vill ge er är att våga vara er själva fullt ut. Sträcka på sig, vara stolt och bära huvudet högt, en stark tro river murer!

Till sist vill jag önska er en riktigt God Jul, God Forsättning och ett gnistrande och sprakande Gott Nytt År!

 

 

Magdalena K Westerlund

Driven och målfokuserad säljare med passion för personlig utveckling och med svart bälte i nätverkande. Är i dagsläget egenföretagare med konsultbolaget Mind & Soul (www.mindandsoul.se). Har en bakgrund inom life science med bred kunskap inom hela sälj- och marknadsblocket.

Magdalena K Westerlund has 9 posts and counting. See all posts by Magdalena K Westerlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.