Ett nygammalt naturmaterial gör sitt intåg i Kanada

Av Carin Andrén

Arif Gilany är grundare och VD för The Camel Company of Canada som sedan 2013 tillverkar och säljer kläder av kamelull. Han har introducerat det här unika materialet i Kanada och har siktet inställt på den globala marknaden.

The Camel Company of Canada använder sig av ekologisk ull som importeras från Mongoliet. Ullen kommer från kameler som lever i det vilda och samlas upp av nomader som lever i områdena där. Det är känt sedan urminnes tider att den tvåpuckliga kamelens ull besitter unika egenskaper, enligt Arif Gilany nästintill ”magiska”.

Kamelull värmer och lindrar smärtor och värk, enligt många konsumenter. Den bidrar till ökad blodcirkulation och används också inom rehabilitering. Den har också bra egenskaper för alla typer av utomhusaktiviteter. Arif Gilany säger:
–I kalla klimat som till exempel i Kanada och Skandinavien är kläder av kamelens ull särskilt bra eftersom de andas samt absorberar fukt. Den kyler alltså inte när man svettas i kylan, vilket gör det behagligare att arbeta och sporta utomhus långa dagar. Underställ tillverkade av kamelull är mycket bra i vinterväder.

Arif Gilany började med att testa de olika produkterna bland familj och vänner. Han upptäckte att det var många som inte hade prövat kläder av kamelhår i Canada där han bor och tänkte att det är många som skulle kunna ha glädje av dessa produkter där. Ett uråldrigt naturmaterial med fantastiska egenskaper som bara naturen kan skapa. Han berättar:
–Min mor hade ofta ont i sina knän och jag köpte ett par olika knävärmare och benvärmare till henne för att se vad hon tyckte om dem. Hon var väldigt nöjd med dem och hon tyckte att de lindrade värken och värmde på ett behagligt sätt.

Sedan The Camel Company of Canada startades har Arif Gilany och hans medarbetare deltagit på olika mässor i Kanada och visat upp sina produkter och knutit kontakter. Fler och fler produkter läggs till i sortimentet kontinuerligt, alltifrån stora filtar till moderiktiga varma mössor och handskar.

Kamelens ull är hypoallergenisk så det är mycket ovanligt med allergiska reaktioner mot den. Det gäller såväl i höga som låga temperaturer. Materialet andas och lär minska muskelspänningar. Det gör att en del använder ponchos, sjalar och andra produkter för att slappna av för att kunna sova gott. Ullen reglerar värmen på ett naturligt sätt och är väldigt lätt. Kamelen lever i klimat med stora temperaturskillnader och ullen är perfekt designad för att kamelen ska klara av det.

Kamelens ull är ytterligare ett fantastiskt naturmaterial som förtjänar att spridas över världen, anser Arif Gilany. Det fina är att man inte stör djuren överhuvudtaget i det vilda utan bara samlar in lite ull efter dem när de fäller.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.