Farmor som hemsömmerska

Yrket som skräddare har varit välkänt sedan länge. Ni har säkert hört talas om sagan om ”Kejsarens nya kläder” av Hans Christian Andersen. Det var män som arbetade med sömnad yrkesmässigt.

Kvinnorna som arbetade med samma yrke nämndes sällan i kyrkböcker eller sockenprotokoll. De sågs inte som yrkessömmerskor. Det togs för givet att kvinnorna sydde till husbehov. De sydde barnkläder, enkla särkar, vävde, fållade handdukar, näsdukar samt förkläden och arbetskläder.

Det är svårt att finna historiska belägg för kvinnors företagande. Men jag har turen att ha en farmor som försörjde sig som hemsömmerska. Ni vet kanske inte vad yrket hemsömmerska innebär…

Det var ett ganska vanligt yrke bland kvinnor under första delen av 1900-talet. De hade en enorm kunskap. Ritade mönster på fri hand efter personlig måttagning. Och hade en otrolig känsla för material, färger, skärningar och mode i allmänhet. Farmor importerade modetidningar för inspiration. Själv skulle jag aldrig klara av att utföra de arbetsuppgifterna. Skulle du?

Farmor reste runt bland gårdarna och stannade tills familjen på gården fått allt sömmat som behövdes det kommande halvåret. Och det var allt ifrån herrbyxor och klänningar till husfolket, barnkläder samt pigans årliga klänning (den som ingick som en del av lönen för årets arbete) .

Farmor tog emot beställningar, levererade det önskade, hade nöjda kunder och betalande kunder. Hon försörjde sig själv. Även om hon aldrig tänkte tanken att hon var en företagare så ser jag henne som en förebild.

Det är egentligen allt det handlar om. Gör något som du tycker är givande, roligt och efterfrågat. Hitta dina kunder.

Och glöm inte att varje kvinnas affärsidé är unik.

Christina Linnea Örtendahl

Christina Linnea Örtendahl är statsvetare och skribent. Utbildad vid Lunds universitet och Malmö högskola. Har frilansat som reporter och krönikör på ledarsidor. Numera spökskribent, mestadels åt politiker, som vill ha hjälp med att formulera artiklar och tal. Manuskonsult till Anagram och SVT-produktionen ”Starke man”. Debuterade som barnboksförfattare i november med "När Totte hittade sin matte".

Christina Linnea Örtendahl has 5 posts and counting. See all posts by Christina Linnea Örtendahl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.