Fler företag skulle kunna agera jultomte

Av Sami Sulieman
VD och koncernchef Prescott Lewis

Kring jul är det många företag och diverse bolag som anordnar överdrivet lyxiga firmafester, julbord samt gåvor för sina anställda, kunder och leverantörer. Pengar som skulle kunnat gå till mer behövande och utsatta. Pengar som skulle kunnat göra en skillnad.

Sami SuliemanIstället för att spendera massvis av pengar på onödiga extravaganser så som mat, dryck och dylikt till en firmafest, eller på gåvor som om några veckor inte kommer att spela någon roll i våra liv, skulle pengarna istället kunna spenderas på att skapa en skillnad för de vars vardag inte är densamma som vår. Genom att skippa detta i år kan de hemlösa istället få en jul där de för ovanlighetens skull kan värma sig och äta sig mätta.

Vi behöver inte en firmafest eller alla gratisgåvor från olika leverantörer, medan de hemlösa behöver hjälp, en hjälp som vi som har pengarna och resurserna kan ge dem. Vore det inte underbart om pengarna kunde gå till något av mervärde än ännu ett julbord? Vore det inte underbart om vi tog vårt sociala ansvar och skapade glädje bland de behövande? Vore det inte underbart om det vi inte själva behöver gjorde nytta någon annanstans?

Många skänker pengar till välgörenhet utomlands och Sveriges utsatta glöms på så vis ofta bort. Det ena behöver dock inte utesluta det andra, men även de som har det sämre ställt i det egna landet behöver prioriteras, och det är vad vi på Prescott Lewis har valt att göra. En sådan liten grej som att be leverantörerna snarare sponsra de hemlösa med presenter än det egna företaget kan resultera till en stor grej för de behövande. Just därför uppmuntrar vi övriga företag och personer med möjlighet att ta efter detta initiativ.

Om fler gjorde på detta sätt skulle nämligen nog inte bara fler individer må bättre, utan det skulle också betyda väldigt mycket för samhället i stort – framförallt för dessa hemlösa människor som nu kan få chansen att också dem få en varm och glädjefull jul. Ett samhälle är byggt på ömsesidig respekt men också på solidaritet – ett samhälle fungerar inte utan dess medmänniskor.

Genom att ha styrkan att hjälpa andra kan man således även själv må bättre. Människan mår lika bra av att få goda gärningar som att utföra dem – det ger mycket för självkänslan att få se resultat av sina goda handlingar.

Och är det inte det julen handlar om? Att – om möjlighet finns – visa omtanke för medmänniskor och hjälpa de som har det sämre ställt än en själv? Julen borde inte bara vara glädjerik för dem rika; de utsatta förtjänar också en lika god jul. Handlingar stora som små räknas och det är min förhoppning att fler inser vikten av en hjälpande hand; både lokalt och utrikes.

Godhet föder godhet, så öppna era hjärtan i år.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.