Följ dina drömmar och förbättra världen!

Av Gerd Wallin

Jag intervjuar Lina Eggemar om hennes företag Livsviktigt och boken hon skrivit för unga,  ”Att följa dina drömmar och förbättra världen”.

Lina EggemarVad är bakgrunden till att du startade ditt företag Livsviktigt och har skrivit boken?
Jag var intresserad av personlig utveckling, entreprenörskap och ledarskap redan som ung och började gå kurser inom det.  Då ställdes jag inför frågor som: Vad har jag för möjligheter och mål? Vad är mina styrkor? och fick ett bra stöd i fasen mot vuxenlivet. Det bidrog till att jag vågade göra det som jag tyckte var roligt och själv kände för, i stället för att bara följa det som andra, eller samhället förväntade sig.

Jag drömde exempelvis om att göra en längre resa efter gymnasiet.  Men jag hade inget jobb och min kompis som skulle åkt med ändrade sig och hoppade av. Dessutom var min mamma var orolig och ville inte att jag skulle åka. Men jag kände att jag verkligen ville göra den här resan. Så med motivation utifrån det såg jag till att hitta ett jobb och fick samtidigt in min första fot på arbetsmarknaden, tack vare att jag hade en dröm! Vissa ungdomar kanske söker jobb för att man borde det, man har ingen egentlig egen motivation. Om man kan hitta det som man drömmer om, som kommer från en själv, så underlättar det jobbsökandet också!

När jag började fundera på vad jag ville göra mer långsiktigt och vad jag ville arbeta med så insåg jag att jag ville göra något bra för andra människor på något sätt. Jag tänkte också att det kunde passa min självständiga personlighet att vara egen företagare. Utifrån detta så fick jag så småningom en idé att skapa ett inspirationsseminarium för gymnasieungdomar, där de fick möjlighet att prata om sin egen framtid, drömmar och mål. Så såddes fröet till mitt företag Livsviktigt.

Du har skrivit en bok, berätta!
Jag ser den livskraft som unga människor har som en livsviktig resurs både för dem själva och samhället och världen! Jag skrev boken då jag blir inspirerad av att förstärka den resursen.

Vad är unikt med boken och vad vill du förmedla med den?
Boken är uppbyggd kring egen reflektion med skrivövningar där du själv får tänka och dra dina egna slutsatser. Den innehåller frågeställningar som: Hur ser jag på framtiden? Vad tycker jag är roligt? Vad tycker jag är viktigt? Vad har jag för styrkor? Vad är mina drömmar och mål? Boken stödjer också läsaren när det gäller att förhålla sig till de stora utmaningar som vi står inför som t ex miljöförstöring och klimatförändringar. Många unga känner sig oroliga och maktlösa inför detta. Genom boken vill jag stödja dem att se att varje individ spelar en viktig roll i det stora hela och att hitta ett sätt att vara med och förbättra som är roligt och ger kraft!

Hur gör du för att behålla hoppet när det gäller krisen vi står inför?
Jag försöker att fokusera på alla de positiva saker som sker och de framsteg som människor hela tiden gör.  Det får inte mycket uppmärksamhet i media som i huvudsak fokuserar på negativa nyheter! Man skulle kunna se krisen som hopplös att komma vidare ifrån, så att det inte är någon idé att engagera sig. Jag ser det som en omställning, en förändringsprocess där vi behöver ställa om samhället så att det blir hållbart. Vi behöver ändra på saker och ting och leva på ett annat sätt för att naturen och vi själva ska må bra! Krisen tvingar människor att tänka över sina liv. – Lever jag egentligen så som jag helst vill och mår bra av?

Det kan verka som att vad du själv gör som individ, en av 7 miljarder människor, inte har betydelse. Men all förändring börjar någonstans. Att alla gör det lilla de kan är väldigt avgörande för hur saker och ting utvecklas. Det kan börja med något så enkelt som att sprida glädje genom att ge ett leende, en komplimang eller en vänlig gest. Som min mormor sa till mig innan hon gick bort: ”Livets gåva är att ge!”

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.