Företagande, arbete och den IT-relaterade brottsligheten

Av Mikael Drakenberg, statsvetare

Mikael Drakenberg 3Att vi behöver fungerande och säkrare IT-lösningar för att arbetslivet ska kunna bli mer flexibelt är rätt så uppenbart. När internet började göra sitt intåg på våra arbetsplatser så var det få som hade tillgång till e-post i början. Men det blev snabbt mycket populärt vilket underlättade för många att kommunicera och skicka dokument till varandra, även om respektive individ sitter långt ifrån varandra. Men, numera ser vi att den ökande mängden e-postanvändare tyvärr också leder till ökad sårbarhet. Idag är tyvärr bluffmail av olika slag vardag vilket drabbar många företag och företagare.

Under de senaste åren så har den IT-relaterade brottsligheten formligen exploderat, och många gånger riktar de in sig direkt på företagen, dess information och hemligheter. Men, de riktar även in sig på enskilda individer och då handlar det ofta om att lura människor att lämna ut ekonomisk information. Det här tillvägagångssättet kallas för “credential fraud”, vilket enligt Svensk lagstiftning är lika med bedrägeri. Därför behöver vi borde tala mycket mer om IT-säkerheten för att öka både individers och företags medvetenhet kring detta stora problem.

En annan utveckling som vi ser idag är att antalet cyberattacker ökar. Det kan handla om allt ifrån Denial of service attacks, till dataintrång med syfte att komma åt affärshemligheter som det går att tjäna stora pengar på. Ett annat säkerhetsproblem som vi ser allt oftare är när företag utger sig för att vara något de inte är, och att de vill att användaren ska klicka på en länk för att installera vad de framställer som virusskydd, men som i själva verket är så kallad Malware, som är skadlig både för datorn och hela IT-systemet. Det här diskuteras ingående i den nya boken Cybersecurity and Cyberwar – What everyone needs to know., som är skriven av forskarna och författarna Peter W. Singer och Allan Friedman. När även arbetslivet digitaliseras så ökar också företagens sårbarhet, därför måste både arbetstagare och arbetsgivare se över sina IT-lösningar så att de klarar av att stå emot olika typer av attacker. Detta behövs för att på ett säkert sätt nyttja möjligheterna till att jobba flexibelt på distans. Vi behöver också öka vår medvetenhet kring sociala plattformars och bloggverktygs sårbarhet.

Ronald J. Deibert som skrivit boken Black Code – Surveillance, Privacy and the dark side of the Internet tar upp att det på kort tid skett en snabb utveckling av den IT-relaterade brottsligheten. Det som en gång började med små ljusskygga källarverksamheter handlar idag om väldigt professionella och internationella organisationer som omsätter flera biljoner dollar varje år.
Cyberspace som arena har kommit att växa med en sådan enorm fart att både organisationer och individer har svårt att tillämpa relevant praxis och policys angående cybersäkerhet.

Utifrån dessa enormt snabba förändringar och den teknologiska utvecklingen, så behöver både företag och individer öka sin medvetenhet och förbättra sina kunskaper kring IT-säkerhet och hur det påverkar ens arbete, och därmed kunna skaffa sig en handlingsberedskap innan olyckan är framme.

Hur många arbetsgivare i Sverige talar med och utbildar sin personal kring de risker som har med IT-användning att göra? Det finns idag otroligt många olika risker beroende på vad individen arbetar med. Mest utsatta är förstås de personer som jobbar med företagshemligheter, men även de som har ekonomiskt ansvar. Utpressning har nämligen också börjat bli allt vanligare bland de så kallade IT-relaterade brotten.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 220 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.