Företagande ska liksom livet vara lätt, enkelt och roligt!

Av Maria Appelqvist

Katarina Blom Jonsson är en kvinna som lever som hon lär i all enkelhet, en dag i taget, i harmoni med sig själv, närheten till naturen, klipporna, luften, hunden. Hennes existens är ett varande som arbetar precis så mycket som hon själv vill och med det hon tycker är roligt. ”Jag har varvat ned allting istället för att varva upp”, berättar Katarina.

Katarina_Blom_Jonsson_foto till_Maria_Appelqvists_artikelDet är inte självklart att livet ska vara så. Det fanns en tid när Katarina ägnade sig åt jobb, mycket jobb. Egen företagare inom reklam och produktionsverksamhet, konsult med projekt som avlöste varandra under många år. Tillsammans med en dåvarande man startade hon en taxiverksamhet. Allt arbete resulterade i att hon slutligen gick i väggen. Så Katarina tog time out: ”Jag lade ned allt och bara var. Tog hunden och mina två barn med mig och flyttade till en etta.” Jag var arbetslös fast läkaren ville sjukskriva. Ägnade tiden åt att bara vara med mig själv. På den tiden var det ingen som pratade om mindfulness, men faktum är att det var det som jag blev bra på, säger Katarina. Varandet kom att bidra till att hon skaffade sig utbildningar i både mindfulness och som Qi-andningsinstruktör.

Sakta med säkert började Katarina fyllas upp och helt plötsligt började saker hända. Kunder frågade efter hennes tjänster. Nu kom hon till en punkt där hon var tvungen att starta upp sin firma igen för hon hade jobb. Hennes företag heter Blom Jonsson avdelning online, och ägnar sig åt just marknadsföring online.

Tiden är mogen menar Katarina. Nu är folk redo för att öppna upp för verksamheter som fungerar var som helst i världen. Men hon vill bo i Sverige. Som kommunikatör online så kan hon sitta var som helst och arbeta. Och helst arbetar hon ute på klipporna, i naturen, med hunden och kaffekoppen.

Det är inte självklart att vi skall arbeta jämt. Folk tror att man måste jobba heltid. Dessutom vill de åka utomlands flera gånger per år, skaffa nya bilar och prylar. Det är ett annat liv, säger Katarina. Jag gör precis det jag vill. Är det saker som jag inte tycker om att göra så finns det andra som kan göra det. Det handlar om att skapa samarbeten, menar Katarina. Denna idé om frihet i arbetslivet, den har Katarina haft under 20 år ända sedan hon började med datorer på 80-talet. Men då var tanken för tidig. Alla borde få ägna sig åt precis det som de vill och är bra på. Men det är klart, alla har olika behov. ”Lugn och ro gör mig fylld. Att jag har det jag behöver”, säger Katarina.

Det jag behöver är en promenad i skogen, frihet att inte vara fast i avbetalningar. Lycka är inte saker. Lycka sitter på insidan. Våga vägra vara lycklig sen. Våga vara lycklig NU! Allting är upp till en själv. Nu är jag tillfreds med mig själv. Jag har förstått att den bästa personen jag måste leva med i livet är jag. Helt plötsligt har jag inte funderingar i vad andra tycker. Jag har alltid min bästa kompis med mig. Vi kan alltid göra vad vi vill.

Jag måste citera, det är sådana visdomsord att jag ser framför mig att Katarina snart skriver en bok, kanske på titeln Den lyckliga företagaren som hittade hem. Det går att hyra Katarina som konsult i antal timmar eller per månad. Hon är öppen för olika typer av samarbete med företag, genom att det finns ett avtal där hon arbetar 25 timmar i månaden. Men det är inte självklart att hon finns till förfogande för vem som helst. ”Jag jobbar med de som jag känner att jag kan ge någonting.” Det är viktigt för Katarina att hon gillar personerna som hon jobbar med. ”Vi måste nog börja se jobb och företagande på ett nytt sätt”, menar hon. ”Jag måste ju tycka det är roligt för att göra ett arbete.”

Hennes bästa råd för att skapa mer lycka i ditt liv är följande:

  1. Bestäm dig för att vara lycklig nu och inte imorgon
  2. Våga göra det du tycker är rätt
  3. Älska dig själv

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.