Företagandets dolda utmaningar

Det kom ett mejl till oss på webbtidningen Allt om Företagande:

Viktigt att belysa baksidan från a-kasse regler, avdrag, hur gör man om man blir sjuk, rekonstruktion, anställda/ löner/ utöka sin verksamhet, vad gör man om det går dåligt – vilka råd, undvika/ vad händer om det värsta händer, utvägar/ juridiken/ regler, vad innebär en konkurs?, styrelsens ansvar, ägarnas ansvar, hur vågar man igen?, hur lyckas man igen? Råd från kronofogden t ex, skulder, företagare omfattas inte av skuldsanering – syn på detta. Fördomar – hur bemöter arbetsmarknaden personer som gjort konkurs? Problem då om man vill bli anställd igen? Ökad kontroll/ sociala medier/ UC/ anmärkningar.

Som företagare känner vi väl igen dessa frågeställningar. Att vara företagare i dagens Sverige är inte bara en dans på rosor och en möjlighet att styra över vår egen tid. En företagares vardag består också av byråkrati, regler, lagar och oro för att få verksamheten att gå ihop.

Under de kommande veckorna kommer du att få läsa om företagandets dolda utmaningar. Vi kommer att intervjua politiker, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogden och andra myndigheter. Vi kommer att berätta om ofrivilliga företagare och självanställda. Du kommer också att få ta del av om vad som hände med företagandet vid en akut oväntad händelse, en kvinna som blivit nekad starta eget stöd på grund av kronofogdeskulder, mannen som inte fick lämna in anbud pga upphandlingskravet ett ”fläckfritt” register och solid ekonomi (av privatpersonen såväl som företaget), när företagandet resulterade i personlig konkurs och om livspusslet att få ihop företagande med sjuka småbarn. Vi kommer också intervjua försäkringsmäklare, revisorer och banktjänstemän.

I artikelserien företagandets dolda utmaningar kommer vi belysa de frågeställningar som gör att många inte vågar att starta eget. Du kommer att få ta del av rutinerade företagares erfarenheter och myndigheternas råd för att undvika de utmaningar som vi företagare ibland kan drabbas av.

Skriv gärna i kommentarerna nedan vilka frågor du vill att vi ska ställa till politiker och myndigheter. Som läsare har du alla möjligheter att påverka vilka frågeställningar vi kommer att ta upp i artikelserien.

 

Den här krönikan ingår i vår artikelserie om företagandets utmaningar. Övriga artiklar/krönikor i serien hittar du här.

 

 

 

 

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Mångsysslande livsnjutare som lever efter devisen 'Everything is possible!' Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Petra Ariton has 14 posts and counting. See all posts by Petra Ariton

En reaktion till “Företagandets dolda utmaningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.