Företagandets mångfald, Apelsinspåret del 2 av 2

”Föreläsare och åhörare.”

Del 2 av 2 (se tidigare artikel)

FöreläsningMöten mellan olika människor är något som jag alltid varit intresserad av, just för att det sker så mycket i ett möte. Även föreläsningar är en form av möte mellan människor. Möten kommer att bli en egen artikelserie, då det har kommit att bli helt avgörande för mitt företagande och för mig som person. Jag hade inte svårt att hitta inspirerande och givande citat då jag började fråga andra föreläsare och företagare om deras erfarenheter. De tre personer som jag citerar i denna artikel kommer dessutom från tre helt olika branscher.

Citat från Magnus Engström, Produktchef hos Schneider Electric samt expert hos voltimum.se:
”Detta hände i Malmö för ganska många år sedan nu. Det är något som jag och många fortfarande minns och pratar om när vi ses. Det var en av de första gångerna som jag och min branschkollega skulle hålla ett seminarium tillsammans. Det skulle komma ca 50-60 kunder/åhörare för att lyssna på oss. Vi kom i god tid för att ställa i ordning lokalen med den teknik som vi behövde. Allt fungerade, då det plötsligt blev strömavbrott. Vi tycket att det var ganska komiskt eftersom vi och alla åhörare var just från elbranschen! Vi hade ännu gott om tid och tänkte att strömmen hinner säkert komma tillbaka. Då kommer vår tredje kollega som skulle föreläsa efter oss. Han hade lyssnat på bilradion och berättade att halva Sverige var strömlöst, och att det var stora problem i stamnätet! Jag och branschkollegan tittade på varandra. Vad gör vi nu? Nu var plötsligt varje minut viktig! Lokalen hade ganska många fönster så vi fick skapligt ljus då vi drog undan alla mörkläggningsgardiner. Men skulle vi kunna förmedla all den tekniska information som vi hade i en Powerpointpresentation, utan ström? Vi började snabbt fundera över vad vi skulle kunna illustrera med blädderblock och penna. Vi kom fram till att vi tillsammans skulle kunna leverera en bra föreläsning även utan dator och projektor. Beslutet var taget: vi kör. Samtidigt började det komma åhörare och sätta sig i lokalen. Eftersom min föreläsarkollega och jag kommer från olika företag var vi inte alls ”samkörda”, så vi gick snabbt igenom hela föredraget och bestämde vem som pratar och vem som ritar och skriver till varje avsnitt. Det kändes lugnt, vi behärskade ämnet och skulle se till att gästerna på Voltimums seminarium skulle få en givande föreläsning. När nästan alla hade kommit, och det var ca 10 minuter kvar, kom strömmen tillbaka.

Vår föreläsning kunde alltså genomföras som planerat, men det var ändå en mycket intressant övning för oss som föreläsare. Vi hade faktiskt, med ett minimum av förberedelsetid, kunnat leverera en lika bra föreläsning helt utan allt tekniskt stöd. Det som var helt avgörande var vår egen kompetens och erfarenhet inom ämnet. Vi skulle aldrig ha klarat det med en presentation som snickrats ihop kvällen innan, i ett ämne som vi inte behärskat fullt ut. Betydelsen av att vara väl förberedd är uppenbar!”

Citat från Christer Edman, Certifierad nätverkare, ValuesOnline facilitator och Sociala Medier:
”Jag var simtränare för barn och simmaren som skulle visa frisim hade inte kommit. Barn och föräldrar tittade på från bassängkanten och jag ville inte hoppa över, utan bestämde mig för att visa själv. Jag fick flera kallsupar eftersom jag inte klarade av andningen och alla skrattade. Istället för att skämmas bad jag därefter barnen att simma som jag visat dem på land och göra bättre än jag gjorde. De simmade mycket bättre och alla barnen var glada och stolta!

Du behöver inte alltid kunna visa det du vill lära ut och varje situation kan vändas till din fördel. Viktigast är att dina elever har kul och förstår hur det skall utföras och själva får känna sig duktiga!”

Citat från Sanna Nova Emilia, Författare, föreläsare och framtidsskapare:
”Att ställa mig på scen för en föreläsning är ett lika sanslöst äventyr varje gång. Det är som att spänna fast mig i en flygplansstol med avsikten att flyga till Azorerna men likväl kunna landa på Grönland. Det är att släppa alla förväntningar och helt överlåta mig till processen på samma sätt som när jag skriver en bok. Att överlåta mig till den kemiska process där jag häller mitt eget innehåll i någon annans, helt utan garanti för den kemiska reaktionens utfall. Reaktionen kan komma ögonblickligen eller åratal senare när jag inte ens längre är närvarande. Den kan givetvis även utebli totalt varpå jag passerar systemet som en överbliven slaggprodukt. Det är därför inte resultatet hos mottagaren som är det viktiga och avgörande för mig när jag föreläser eftersom det är någonting jag aldrig kan påverka eller styra över. Det viktiga blir närvaron i min egen upplevelse och mötet med de människor som samlats där – att ge av mig själv sårbart, sant och öppet och få publiken att känna sig lika värdefull som jag känner mig över att de valt att ge mig en stund av deras tid och liv.
Att föreläsa är att våga släppa taget om allt jag tror mig veta, att släppa taget om alla idéer kring hur jag önskar bli emottagen och tillåta mig själv att bli till ett verktyg för det mänskliga mötet, såväl med mig själv som med de människor som gett mig chansen och förtroendet att låta mig få beröra dem.”

Dessa tre citat är mycket inspirerande och givande var för sig. När jag läser dem börjar jag också tänka på hur dessa tre föreläsare skulle kunna inspireras av varandras erfarenheter. Min förhoppning med denna artikel är att skapa ytterligare nya frågeställningar och inspiration för hur vi människor möts och hur en föreläsning blir riktigt givande.

Monica Engström

Monica Engström 40 år, idag VD för Creative Consulting Monica Engström AB och ägare till Monixen Design. ”Monica är en positiv, framåttänkande och inspirerande ledare och idéspruta som vill och vågar kasta sig ut i det okända.” Förskollärarstudenten som fick tänka om efter en trafikolycka och blev entreprenör. Jag brinner för det innovativa entreprenörskapet och den mångfald som vi idag lever i. Detta grundar sig i att jag parallellt varit anställd som förskollärare men mestadels som chef inom förskoleverksamhet.

Monica Engström has 15 posts and counting. See all posts by Monica Engström

En reaktion till “Företagandets mångfald, Apelsinspåret del 2 av 2

  • 2013/01/28 kl. 21:41
    Permalink

    You look beautiful in my dress Monica! Thank you for keeping up with your inspiring writing. <3

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.