Företagandets mångfald, generationer

Att vara företagsledare idag är en utmaning då fler av oss anställer unga medarbetare. Jag har denna vecka gjort en intervju med en tjej, i texten kallar jag henne Ann-Sofie. Ann-Sofie är 18. Hon går sista året på en gymnasieskola i centrala Stockholm. Hon har arbetat på olika arbetsplatser, under sommarlov och nu sista året arbetar hon hos två olika arbetsgivare på helger och kvällar.

Hon har nu erfarenheter från fyra olika arbetsgivare 18 år gammal och ska till sommaren sluta skolan med otroligt bra betyg. Jag frågade henne om det var någon av dessa fyra arbetsgivare som hade velat se hennes betyg från skolan, svaret blev, Nej! Ingen hade ens frågat om hennes betyg utan ville få referenser samt veta vilka skolor hon hade gått på. Alla ville träffa henne för ett möte, en relation! Intressant!! Vi diskuterade vidare det en stund men hon sa att de verkar inte ens intresserade av min fina betyg!

När jag frågar henne om hon ser några skillnader mellan de fyra arbetsplatsernas attityder. Från medarbetarna hon mött som en ung tjej kommer vi in på två intressanta områden.

Dels kom vi snabbt in på hur ofantligt olika bemötandet hade varit på arbetsplatserna, som ny medarbetare. Hon kunde dessutom när jag frågade se att det fanns likheter även inom skolan mellan de olika generationerna bland elever och vissa lärare. Nu började det bli riktigt intressant. Jag satt och lyssnade mest på Ann-Sofie som berättade. Hur hon hade varit på två likvärdiga arbetsplatser med samma uppdragsgivare och med samma styrdokument. Men att hon på ena arbetsplatsen blivit bemött med respekt och fått ansvar. Detta gjorde att hon direkt känt sig delaktig i arbetsplatsens helhetsuppdrag. På den andra arbetsplatsen med samma styrdokument hade hon inte alls känt sig särskilt välkommen. Mer som en person utan kompetens nog för att kunna ta ansvar och vara en del i arbetsplatsens uppdrag.

De två andra arbetsplatser som hon nu arbetar på är helt annorlunda. Här trivs hon hos   båda arbetsgivarna och fick mycket ansvar och kände sig som en medarbetare på en arbetsplats.

Som ni förstår kommer det inte bli en intervju med Ann-Sofie då  hon och jag hade ett mycket intressant och givande möte. Nu hade vi gått från en traditionell intervju till ett ännu mer och intressant ämne nämligen möten och relationer mellan människor.

Jag har varit chef under många år och vet att det är just dessa möten och relationer som är helt avgörande för hur en medarbetare ska trivas eller inte trivas på en arbetsplats. Att alla medarbetare ska få bidra med sin unika kompetens och detta sitter inte i antal yrkesverksamma år!

Då jag vill anställa unga kreativa medarbetare behöver jag helt enkelt lära mig mycket mer av dem och om denna generation. Hur de ser på oss som är födda under början av 70-talet eller tidigare. Detta gjorde att vi bestämde oss under intervjun att fortsätta vår dialog och vårt unika möte mellan två olika generationer och olika arbetsbefattningar.

Jag är så ofantligt tacksam över att fått träffa Ann-Sofie och att vi kommer fortsätta vår intressanta diskussion inom kort. Ni kommer redan under början av 2013 återigen få träffa Ann-Sofie i ett längre reportage.

Vad har jag nu att tänka på som företagsledare och medarbetare på en arbetsplats eller som medmänniska i det samhälle vi idag bygger för att få en hållbar tillväxt och framtid för våra barn och unga?

Monica Engström

Monica Engström 40 år, idag VD för Creative Consulting Monica Engström AB och ägare till Monixen Design. ”Monica är en positiv, framåttänkande och inspirerande ledare och idéspruta som vill och vågar kasta sig ut i det okända.” Förskollärarstudenten som fick tänka om efter en trafikolycka och blev entreprenör. Jag brinner för det innovativa entreprenörskapet och den mångfald som vi idag lever i. Detta grundar sig i att jag parallellt varit anställd som förskollärare men mestadels som chef inom förskoleverksamhet.

Monica Engström has 15 posts and counting. See all posts by Monica Engström

2 reaktioner till “Företagandets mångfald, generationer

 • 2012/12/12 kl. 13:50
  Permalink

  Mycket bra artikel Monica @CreativeMEAB Du har en unik känsla för det innovativa entreprenörskapets Kärna och ser människan och hur man tar vara på dem. Ett hett tips är att vi snart samarbetar inom Rotary och utvecklar det innovativa entreprenörskapet så många fler får ta del av din kompetens.

  Svar
  • 2012/12/18 kl. 11:54
   Permalink

   @creman4u  @CreativeMEAB Tack Christer för din kommentar. Det är alltid lika intressant att få höra hur mina texter uppfattas och tolkas utav er läsare.

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.