Företagandets mångfald, valet

Året är 1994  fyra år innan jag blev egen företagare. Den dagen skulle komma att påverka hela min framtid. Inte bara som företagare utan även hela mitt liv och då menar jag verkligen mitt liv.

Jag blev hämtad med blåljus i full fart till Karolinska sjukhuset, Solna. Läkarna trodde att de kanske hade missat en hjärnblödning  som kunde skett vid en allvarlig  mc-olycka under sommaren -94. Jag var kvar på sjukhuset ett par dagar med mina skolböcker och mycket smärtlindring. Min envishet var maximal, jag tänker inte sluta eller ens ta ledigt ett år. Jag fick inget besked utan hoppade glad iväg på mina kryckor med ryggsäck till Lärarhögskolan som då låg i Solna, med målet att bli förskollärare.

Nu kom brevet från Karolinska sjukhuset i november 1994. Jag öppnade det och började läsa … Jag förstod inte alls vad det stod de första gångerna jag läste brevet som kom från  neurologmottagningen. De hade sänt ärendet vidare till neurokirurgerna och jag skulle vänta på en kallelse från dem. Jag kände hur paniken började komma inom mig. Kallelsen kom och det stod helt klart att jag skulle operera min hjärna. Helt säker kunde läkarna inte vara om det var cancer eller inte förrän efter operationen. Återigen fick jag rådet att kanske ta det lite lugnt med mina studier till förskollärare. Men jag kunde inte förstå varför jag inte skulle få ge barnen en bättre skolgång och få möta en bättre framtid än min egen skolgång hade varit mellan åk 1-9. Mina förskoleår hade varit helt underbara tills jag började skolan i åk 1 och glädjen försvann, 7 år gammal.

 Jag skulle få göra min mycket ovanliga operation på Astrid Lindgrens Barnsjukhus även om jag var 24 år. Det var en unik kirurg som var bäst på denna ovanliga typ av operation, så många läkarstuderande ville vara med. Självklart sa jag. Jag var ju själv student. Alla måste få chansen att lära sig av varandra! När jag började vakna efter ett par timmars operation låg jag på en avdelning tillsammans med en massa underbara barn. Alla såg vi ut som små och stora champinjoner med våra huvuden inlindade i vitt bangage och tejp. Första dagarna var jag riktigt dålig men jag kände mer och mer att jag måste tillbaka till skolan och studera vidare och ännu mer nu eftersom jag träffat och pratat med några av barnen på avdelningen. Det här var framtidens medborgare även om vi var mycket sjuka. Några av dem jag hade runt mig när jag läste en saga överlevde troligen inte sin operation. Det går att göra skillnad för alla barn. Jag hade bara ett år kvar innan jag var klar på Lärarhögskolan. Jag fortsatte och tog min examen i Stockholms Stadshus sommaren 1996.

Men visst hade läkarna rätt, jag skulle få mycket problem med min skadade kropp efter mc-olyckan. Arbete med små barn skulle bli en utmaning, vilket gjorde att jag valt en helt unik väg. 1996, samma år som jag tog min examen, öppnade Stinsens Köpcentrum en barnpassningsverksamhet. Jag fick en helgtjänst där direkt, eftersom jag hade tidigare erfarenheter och strax var klar med min förskollärarexamen. Direkt efter sommaren 1996 började jag som heltidsanställd förskollärare på FF i Stinsen. Jag arbetade där till 1998 då jag fick förfrågan av centrumets ägare att förädla den befintliga verksamheten så som jag drömde om att få göra men med sämre ekonomiska förutsättningar och i mitt eget företag. Se tidigare artikel.

Vad har nu detta med Företagets mångfald att göra? Jo nästan allt. Jag lärde mig att som chef aldrig  lämna vissa typer av besked via brev till mina anställda. Att aldrig ge upp min passion även om alla rådde mig att sluta. Jag lärde mig lyssna till alla människor och inte vara rädd för att våga ta chanser. Alla företagare måste ha mod för att nå framgångar även i motgång. Att följa sin passion av den enkla anledningen att det är glädjefyllt att vara entreprenör och företagare. Det finns alltid en lösning, en ny väg. Det gäller bara att vara öppen och se möjligheter och inte hinder.

 

Monica Engström

Monica Engström 40 år, idag VD för Creative Consulting Monica Engström AB och ägare till Monixen Design. ”Monica är en positiv, framåttänkande och inspirerande ledare och idéspruta som vill och vågar kasta sig ut i det okända.” Förskollärarstudenten som fick tänka om efter en trafikolycka och blev entreprenör. Jag brinner för det innovativa entreprenörskapet och den mångfald som vi idag lever i. Detta grundar sig i att jag parallellt varit anställd som förskollärare men mestadels som chef inom förskoleverksamhet.

Monica Engström has 15 posts and counting. See all posts by Monica Engström

4 reaktioner till “Företagandets mångfald, valet

 • 2012/11/19 kl. 07:36
  Permalink

  I was so moved by this text. Thank you for sharing. Xx

  Svar
 • 2012/11/19 kl. 14:43
  Permalink

  Tack för en fin artikel Monica.

  Svar
 • 2012/11/20 kl. 09:18
  Permalink

  Stark berättelse.
  Tack för inspirationen.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.