Företagandets mångfald

Jag heter Monica Engström och varit egen företagare sedan 1998. Idag 2012 är jag anställd VD för och delägare i Creative Consulting Monica Engström AB och ägare till Monixen Design. Jag är stolt över att få möjlighet att, som återkommande krönikör här på webbtidningen Allt om Företagande, inspirera er genom att berätta hur jag har kämpat och mött både framgång, medgång och motgång i min resa som företagare.

Min önskan är att kunna inspirera er genom mina och andras erfarenheter som företagare. Det finns alltid många olika svar på hur och varför en företagare gör olika val. Alla företagare med sina skiftande förutsättningar och i olika branscher har ofantligt mycket att förmedla till andra genom sina erfarenheter.

Glädjen i att vara ”företagare” fick jag känna redan som 5-åring under en sommarsemester på Gotland i en fiskeby på 70-talet. En morgon såg jag att fiskebåtarna kom in långt ut på piren och sprang ut till ”fiskegubbarna”, glad och lycklig över att det var några andra människor som var vakna så tidigt på morgonen. Nu fick jag min idé; jag frågade gubbarna om jag kunde få flundrorna som var för små för att säljas på marknaden. Inne i byn hittade jag en fin plats på den stora stenmuren mot vattnet där man långt bort kunde se fiskebåtarna. Där lade jag fint upp mina fiskar på tidningspapper. Byn började vakna och jag sålde slut på mina flundror på mindre än 20 minuter. Jag berättade att fisken var dagsfärsk från båtarna som de kunde se i bakgrunden, så de var riktigt fina fiskar. Mina föräldrar kom gående och undrade vad jag gjorde. Jag svarade då att jag jobbar med att sälja fisk, jag kommer om en stund! Fisken tog slut och jag var lycklig över att jag hade tjänat egna pengar! Detta är grunden till att jag idag är både utbildad förskollärare och entreprenör.

När jag 1998 startade min enskilda firma hette den Fejle Konsulting. Jag började med att få ett stort uppdrag utifrån en tidigare anställning. Nu skulle jag vara projektledare men på uppdragsnivå och jag skulle lämna all trygghet i att vara anställd. Eftersom jag redan sedan tidig ålder visste att jag vågar ta chanser tog det inte ens ett dygn efter det att jag fick förfrågan till jag tackade ja till uppdraget. Dagen därpå lämnade jag in mina papper för att starta en enskild firma och få min F-skattsedel. Genom glädjen, modet och spänningen i att våga utmana mig själv i en ny roll, att bli företagare tog jag möjligheten.

Jag har alltid gått min egen stig redan som mycket liten. Många ville få mig att hålla mig till E4:an men ingen har lyckats. Om någon skulle lyckas kommer jag inte längre vara en bra företagsledare. Då skulle idérikedomen, glädjen, passionen och modet att alltid våga se möjligheter och utmaningar, som är mina främsta tillgångar, att försvinna och jag skulle inte längre känna den glädje jag idag har varje dag på mitt arbete som företagare.

Monica Engström

Monica Engström 40 år, idag VD för Creative Consulting Monica Engström AB och ägare till Monixen Design. ”Monica är en positiv, framåttänkande och inspirerande ledare och idéspruta som vill och vågar kasta sig ut i det okända.” Förskollärarstudenten som fick tänka om efter en trafikolycka och blev entreprenör. Jag brinner för det innovativa entreprenörskapet och den mångfald som vi idag lever i. Detta grundar sig i att jag parallellt varit anställd som förskollärare men mestadels som chef inom förskoleverksamhet.

Monica Engström has 15 posts and counting. See all posts by Monica Engström

7 reaktioner till “Företagandets mångfald

 • 2012/10/28 kl. 07:10
  Permalink

  Mycket intressant läsning! Jag fortsätter följa dig med spänning. Kram från kollegan Margareta

  Svar
 • 2012/10/29 kl. 05:04
  Permalink

  Incredibly interesting and very well written Monica Engström ! So excited to keep reading your column! Xx

  Svar
 • 2012/10/29 kl. 09:12
  Permalink

  Det här var inspirerande läsning. Nu blev jag pepoad.

  Svar
 • 2012/10/29 kl. 12:56
  Permalink

  Ohh sooo braa well educated ,,stavas det såå well scilled stavas det såå  …..BRA är det

  Svar
 • 2012/10/30 kl. 13:47
  Permalink

  Hej Monica..så härligt att få ta del av starten som entreprenör..en riktigt solskens historia :-). Kan se framför mig den lilla kavata damen som säljer nyfångat med solen sakta går upp.. Tack

  Svar
  • 2012/11/05 kl. 09:52
   Permalink

   @LinnBekkevik Tack Linn, ja det kan jag lova att det finns många vuxna än idag som talar om morgonen då en liten tjej tidigt en morgon stod och var entreprenör……

   Svar
 • 2012/11/06 kl. 08:39
  Permalink

  Vilken underbar historia om dej som fiskförsäljare. Känner igen mej så väl i att andra vill få mej att hålla mej på vägen. Jag är i vägningfasen i företaget. Jag träffar personer som har en kroppshållning som säger ”vi får se om hon klarar det”. Fortsätter läsa dina ord.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.