Författaren som uppmanar till nätverkande

Av Julia Jonsson

Barnboksförfattaren Jessica Hardiman har alltid haft en passion för skrivande. Vid 14 års ålder skapade hon Valentin, en nyfiken liten ängel som vill sprida kärlek, i en skoluppsats. När hennes son flera år senare undrade vad som hände efter döden fick ängeln liv igen.
– Jag var så trött på alla dödskallar och hemskheter som hade blivit mode, förklarar hon. Kärleksängeln Valentin och hans vänner presenterar en annan verklighet.

JJessica Hardimanessica var mer än angelägen om att få barn att må bra och inte behöva vara rädda för döden. Hon menade att det gott och väl räckte med att de var tvungna att se allt hemskt som sker i världen:
– Så jag ville ge dem hopp om att det fanns mer än så.

Men när berättelsen, om hur en ängel från himlen beger sig till jorden för att bjuda på sin kärleksdryck som ska få slut på allt bråk en gång för alla, var skriven saknades fortfarande bilder. Jessica hade blivit inspirerad av sin egen ljushåriga dotter och familjens gulrandiga katt men ville att illustrationerna skulle vara lika vackra att titta på som Elsa Beskows eller Beatrice Potters.
– Då kom jag på att jag kunde fråga min dotters konstlärare om hon kunde komma på någon som var lämplig för jobbet, berättar Jessica. Mitt mantra är att ”Om man inte frågar så får man aldrig veta”.

Mer än bara en bok
Läraren föreslog sin bästa student, Ida Antonsson, och när Jessica för första gången fick se Idas bild av Valentin på en tavla visste hon direkt att hon hittat rätt. När det sedan var dags att ta fram en framsida till boken var det just Idas tavla från den dagen som användes.

Efter att de ställt ut hela Valentins värld på bokmässan år 2012 var det inte heller något problem att publicera boken, som fick titeln ”Valentin den magiska drycken”. Men läsarna nöjde sig inte bara med att ha boken, de fastnade för karaktärerna och önskade planscher eller kläder med änglarna eller katten på.
– Jag hade aldrig räknat med att Valentins värld skulle bli ett varumärke, avslöjar Jessica. Men nu är det bara en tidsfråga innan det kommer produkter tryckmärkta med Valentin.

Uppmanar till nätverkande
Idag äger Jessica ett företag tillsammans med sin man, skriver på sin andra bok om Valentin och arbetar med filmproduktion. Hon vill sprida budskapet till så många som möjligt och använder sig därför av statusar och bilder på karaktärerna på Facebook eller Instagram.
– Jag bloggar också väldigt mycket utifrån Valentins värld – skriver om mig själv i författarperspektiv och vad karaktärernas inspirationskällor har för sig, förklarar hon. Sen har jag egna hemsidor också på engelska och svenska om den lilla ängelns värld. Jag besöker också skolor och låter barnen där själva få producera Valentins magiska dryck.

Jessica uppmanar även andra att nätverka, både på och utanför internet, för att sprida sina varumärken och få en välkänd identitet.
– Om jag aldrig hade börjat nätverka hade ingen fått upp ögonen för böckerna eller filmerna jag skriver och väldigt få människor hade vetat vem jag var, menar hon.

Tips till dig som vill börja eller förstärka ditt nätverkande:

  • Börja redan idag och lägg ner mycket tid på att nätverka. Starta ett konto på Facebook och Instagram men var inte heller rädd för att börja blogga.
  • Var personlig men inte för privat. Om du är personlig i ditt nätverkande kan dina läsare få för sig att de känner dig väl så var försiktig med vilka detaljer kring ditt privatliv som du ger ut.
  • Fokusera på att ge istället för att försöka få – var social och se till att du vet vad dina vänner bloggar eller Facebook:ar om. Ge aktivt respons och var inte rädd för att vara den som tar det första steget.
  • Falskhet lönar sig aldrig i slutändan. Det kommer att märkas om du inte är akta. Var omtänksam och glöm inte att du måste ta hand om dina relationer om du vill att de ska hålla. Tala och skriv ifrån hjärtat.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.