Författarföretagaren som vågade satsa

Av Nina Jansdotter

Jessica HardimanJessica Hardiman är författare till boken Valentin den magiska drycken och kommer från Kullavik, utanför Göteborg. Hon gick humanistisk linje på gymnasiet och reste väldigt mycket både under och efter skoltiden. På somrarna åkte hon till England och gick bland annat i skola där och under gymnasietiden tog hon ett år för att studera i USA. Senare efter studier i England hamnade hon på Irland, ett land vars landskap, folk och kultur hon blev helt kär i.
– Jag har alltid tyckt om att skriva och mitt favoritämne i skolan var svenska och bild men även ett stort intresse var film. Så när jag kom till Irland sökte jag in på en filmskola där och utbildade mig till manusförfattare och producent.

”Valentin den magiska drycken” är en sagobok om kärlek och vänskap.
Valentin är en modig liten ängel som drömmer om ett liv utanför himlen. Sent en kväll när Valentin kikar ner på människorna får han syn på flickan Emily som är ledsen för att hennes föräldrar bråkar. För att hjälpa Emily uppfinner Valentin en kärleksdryck. Men när han beger sig ner till Jorden för att testa sin magiska dryck, blir det inte riktigt som han tänkt sig.
– När jag var fjorton år skrev jag berättelsen i skolan. Jag var lite som Emily, kände mig ensam och utan några vänner och jag drömde om att det fanns något större än det som fanns på jorden, säger Jessica.

Sedan när hon fick barn och hennes son frågade henne vad som händer efter döden, kom hon på historien igen och bestämde sig för att det skulle bli en bok.
– Jag skickade in manus till förlag flera gånger men fick nej. Eftersom jag jobbat med bilder förstod jag att de inte kunde se potentialen i berättelsen utan bilder som illustrerade den. Jag såg framför mig hur boken och alla bilderna skulle se ut och jag behövde en illustratör.

Boken skulle ha en vacker utsida och se ut som en gammaldags sagobok som man blåser bort dammet från innan man öppnar den, fortsätter hon. Genom sin dotters konstlärarinna hittade hon Ida Antonsson och de fann varandra direkt.
– Ida älskar att teckna både Disney och Manga. Bilderna till boken blev en härlig blandning av dessa stilar. Vår katt Ted fick ställa upp som modell åt katten Teddy och min dotter Isabella blev perfekt som Emily eftersom de var lika gamla.

När bilderna var klara skickade hon in boken igen, men fick återigen ett nej.
Då kände Jessica att detta vara droppen! Hon var tvungen att hitta på något annat sätt att nå ut till förlagen och det var då hon bestämde sig för att ställa ut på Bokmässan i Göteborg.
– Jag fick hjälp från vänner och familj och byggde upp Valentins sagovärld i en himmelsblå monter. Alla sagofigurerna fanns där, till och med den magiska drycken i en kittel. Jag tryckte upp boken i två exemplar och skapade en hemsida. Som pricken över i:et spelade jag en låt som flickan Emily sjunger i berättelsen, och sången ljöd i montern hela dagarna. Med detta kom också framgången, säger Jessica med stor entusiasm.

Under bokmässan fick hon en massa förfrågningar från olika förlag och tillslut blev det Jessica som fick välja mellan dem. Sedan gav hon ut boken på alla hjärtans dag 2012.
– Konceptet med vänskap och kärlek, där änglar och en katt spelar en viktig roll har nog gjort att boken är populär. Det är en varm och fantasifull berättelse och alla känner igen sig i den, barn som vuxna. Dessutom är den spännande. Den magiska drycken visar sig vara förgiftad och man undrar hela tiden vem som ligger bakom. Men som i alla sagor slutar den lyckligt. Man blir glad av att läsa den helt enkelt och bilderna är underbara, säger Jessica.

Påhittighet och envishet är bra företagaregenskaper

Jessica har alltid varit modig och kastat sig in i saker som hon brinner för. Hon har livlig fantasi och är påhittig och det är bra egenskaper att ha när man driver företag. För att man ska nå dit man vill måste man enligt henne vara envis och inte ge upp. Man måste tro på det man vill göra och vända på alla stenar . Det finns lösningar på allt.
– Jag är väldigt otålig, det är inte alltid så bra. Ofta vill jag att allt ska hända genast, men det fungerar inte alltid så. Vissa saker tar tid och då måste man följa det. När jag skrev på Valentin den magiska drycken var jag på operan och såg en musikal. Då fick jag en uppenbarelse av att Valentin skulle bli en musikal!

Hon började kontakta skådespelare och engagera operan i sitt projekt och mitt i alltihop ringde då en agent för en stor artist och sa att det fanns intresse, men de ville veta två saker. Vilken scen och när detta skulle ske.
– Då ramlade jag nästan ihop. Det var liksom för mycket på en gång. En vän sa till mig: ”Du kanske ska skriva färdigt boken först?” och jag nickade. Det kändes skönt att ta en sak i sänder, säger Jessica och pustar ut.

För att du ska nå någonstans måste du våga fortsätter hon. Du måste ta det där extra steget och bara göra det!
– Just do it! Sluta jämföra dig med andra och fokusera på det du vill ha och lita på känslan i ditt hjärta. Känns det bra, då ska du göra det.

Just nu håller hon på att skriva film manus på Valentin den magiska drycken. Både jul kalender, tv serie och tecknad film har varit förslag om hur Valentin ska framställas i framtiden.
– Jag skriver även på andra boken ” Valentin den magiska kraften” och driver eget företag där jag säljer bilder ur boken som tavlor och vykort. Så småningom hoppas jag kunna utveckla det mer till kläder och leksaker. Och min största dröm då- Valentin som musikal avslutar Jessica Hardiman.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.