Förlags VDn som brinner för de utsatta barnen

Av Anette Prager

Alwa”Jag hade ingen aning om vem Maria Montazami var när jag sprang på henne på Scandic i Bollnäs. Hon stod där med ett gäng ungdomar runt sig och jag blev så imponerad när jag hörde hur hon talade till dem om att man ska sköta skolan, spara pengar, resa sig för äldre på bussen och hålla upp dörren åt folk. Hon är en så bra förebild som förälder. Vi började prata och bestämde träff nästa dag, blev goda vänner och sedan blev det en bok. Den blev min ’trojanska häst’ in i de svenska stugorna för att sprida mitt budskap; Att vi ska vara mer rädda om våra barn.”

Alwa är läraren från Järvsö som startade eget företag. Först inom upplevelsebranschen som hon var väldigt tidig med redan i början på 90 talet, innan detta blivit så stort som idag. Hon visade sevärdheter och upplevelser i Hälsingland som isfiske och scooterturer i samband med undervisning i engelska. ”Semester på engelska” blev  en populär kurs.

När hon blev ägare till en skogsfastighet blev hon automatiskt företagare och där började en resa som spänner över hela fältet från språkundervisning på gymnasieskolor och av utländska läkare som ska etablera sig i Sverige, produktion av undervisningsmaterial och även förlaget som kom till genom det egna författandet. Kurserna genomfördes i företaget KR-konsult som också ägs av Alwa.

Den röda tråden i Alwas gärning är hennes starka och brinnande engagemang för barnen och då särskilt de försummade och de som far illa.

Hennes första bok var ”Vi, alla har ansvaret ” om att anmäla när vi ser något som inte är rätt. Inte bara en gång även anmäla flera gånger om det behövs. Alwa kände att denna bok var så angelägen att få ut så hon startade sitt förlag och sedan har flera böcker följt både för henne och andra författare som hon gett ut via sitt förlag.

Till förlaget strömmar många manus in och för att finansiera dyra bokutgivningar gäller numera att författarna har förhandsbeställningar på sin bok. Hon når ut via internet och får på så vis tillgång till de stora nätbokhandlarna som Adlibris,  Bokus  och Internetbokhandeln. Böckerna säljs också hos lokala bokhandlare. Att driva förlag på mindre ort kanske inte är lika lätt som i storstan men via nätet, bokmässor och föredrag når hon ut.

Idag är Alwa pensionerad och kan välja sin egen takt . Hon väljer att göra det hon tycker är roligast även om det inte inbringar pengar, hon säger att hon sätter det på nöjeskontot. Hon har haft funderingar på att sälja KR-konsult och förlaget men säger att hon tycker det är roligt att ha något att leka med, dock tycker hon att det är skönt att slippa kravet på att jobba jättehårt. Liksom många andra småföretagare har hon blandat det rent lustfyllda med mer brödjobb. Hon har kunnat hoppa in som lärarvikarie och har också haft inkomst från sin skogsfastighet. På så vis har hon inte behövt oroa sig så mycket över ekonomin som många av dagens småföretagare gör. Hennes drivkraft utöver det starka engagemanget för barnen har varit friheten att vara sin egen chef.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.