Fotograf Marianne – Skellefteå – Ser alltid möjligheter

Fotograf Marianne
Fotograf Marianne

Marianne Näsström startade sitt första företag för 27 år sedan. Under åren har det både gått riktigt, riktigt bra och även rätt så dåligt. Hon har slutat med fotografering flera gånger, men till slut kommer hon alltid tillbaka till den. Där andra fastnar hittar hon nya möjligheter.  Läs hennes spännande företagarresa här.

En liten fotoatelje och fotobutik

När jag var 17 år började jag arbeta i en fotoatelje i Piteå. Efter några år började jag jobba i en fotoatelje, som även hade en fotobutik, i Älvsbyn. Jag var jätteintresserad av allt som hade med fotografering och fotoutrustning att göra. Jag läste och sög i mej all information som en svamp. Min chef märkte snabbt att jag kunde mer än honom. Det tyckte han var jätteskönt och så fort någon kom in i butiken och frågade om olika saker så sa han ”det vet inte jag. Det får ni fråga Marianne om, för hon vet.” Så som 20-åring fick jag vara den som var mest kunnig, vilket givetvis gav mig självförtroende.  Min chef, David, fick mej även att börja ta större del av fotograferingen.
Mitt ansvar i butiken växte hela tiden. David sa åt mej att jag skulle köpa butiken av honom. Jag tyckte han var galen. Inte kunde väl jag äga butiken och ateljen. Men med åren så var han där mindre och mindre. Till slut köpte jag och min syster verksamheten av honom. Det var 27 år sedan. Vi blev Sveriges första kvinnliga fotohandlare. Vi drev butiken tillsammans i 11 år och vi hade jättekul.

Parfymeri

Under den tiden, som vi drev butiken, startade vi även ett parfymeri eftersom vi tyckte att det behövdes. Vi la fokus på få märken med hög kvalité. Vi ville bland annat ha märket Elisabeth Arden. Det fick vi verkligen kämpa för att få, eftersom Elisabeth Arden inte förstod hur vi med en liten butik i ett litet samhälle i Norrland skulle lyckas sälja. Vi sålde jättebra, bättre än i angränsande städer.
Fast att starta från noll i en bransch som man inte kan är inget att rekommendera, det var en ganska tuff resa.

Kärlek och familj

1993 träffade jag en elektriker från Jörn och jag valde att flytta till Skellefteå. Jag fortsatte att jobba i butiken och pendlade då 13 mil enkel väg. Sen blev jag gravid och kort därefter blev min syster också gravid.  10 veckor efter jag fått barn fick hon barn. Det gjorde att jag blev tvungen att börja jobba tidigare än planerat, eftersom vi inte hade råd att ha vikarier hela tiden.
Så då åkte jag iväg på morgonen, lämnade lillan hos min syster och vidare till butiken. Efter jobbet åkte jag till min syster och sov där. Sen iväg till butiken igen på morgonen, tillbaka min syster efter jobbet och sen hem till min man. Min man var orolig över att  jag och lillan var så mycket ute på vägarna. Så när jag fick mitt andra barn slutade jag jobba i butiken och min syster tog över ägandet.

Marianne platsvarumärket för Skellefteå
Marianne och platsvarumärket för Skellefteå

Fotograf Marianne

Jag och min man kom överens om att jag skulle satsa på att starta en studio i Skellefteå  istället , så 1997 startade jag upp Fotograf Marianne och hade en tanke om att jobba halvtid och vara hemma med barnen resten av tiden. Vem försökte jag lura? Efter ett år blev jag tvungen att anställa eftersom jag hade så mycket jobb.

Digital teknik

Den digitala tekniken började komma och jag såg stora möjligheter i den. Jag köpte då filmrullar och filmframkallning för 150000 kronor per år, varje bild kostade pengar. Med den digitala tekniken kunde jag jobba på ett helt annat sätt och bara betala för de som jag framkallade. Jag var en av de första porträttfotograferna i Sverige som bytte till digital teknik. Jag tyckte att det var fantastiskt, tills dess att jag insåg att fotolabben i Sverige inte klarade av att framställa bilder  i tillräckligt bra kvalitet. När jag såg de foton jag fick slet jag mitt hår. Jag kunde inte lämna ut de bilderna till mina kunder. Jag testade alla professionella fotolabb som fanns utan något bra resultat.  Samtidigt allt för att ha en bra kontakt med mina kunder som fick vänta, be om ursäkt och lova kompensation i någon form. Det kostade mej massor av pengar och timmar på jobbet. För första gången i mitt liv så såg jag ingen lösning. Jag visste inte vad jag skulle göra.

Fotolabbet

Då fick jag ett tips om ett litet fotolabb som skulle vara riktigt riktigt bra. Jag hade ingenting att förlora, så jag skickade några foton dit för framkallning. Efter några dagar ringde de från labbet och frågade om jag fått bilderna och vad jag tyckte. Det var på förmiddagen och posten hade inte kommit. Jag sa att posten inte kommit, men att jag skulle höra av mej när jag fått dem. Posten kom och vid det här laget förväntade jag mej ingenting. Jag öppnade paketet och sprider ut fotona. Dom är perfekta, viken lycka att kunna hålla vad jag lovat!

Det tog nästan ett år innan jag fått in alla rutiner och ett bra arbetsflöde med den nya tekniken. Under de jobbiga månaderna då ingenting fungerade tappade jag mycket av min arbetsglädje. Så 2005 sålde jag företaget och tänkte inte arbeta i fotobranschen mera utan göra annat.

Affärsrådgivare

Så då sökte jag jobb för första gången i mitt liv. Jag sökte ett enda, som affärsrådgivare på Start i Skellefteå.  De meriter jag hade var allt jag hunnit göra som företagare, och de tyckte att jag passade perfekt.  och fick hjälpa andra att förädla sina idéer och starta upp företag. Jag trivdes med jobbet och inspirerades av de jag gav rådgivning. Med den inspirationen och önskan om att äga min tid igen så sa jag upp mej efter 2,5 år.

Fotograf Marianne och Pinax

Tillsammans med två andra kvinnliga företagare startade jag i augusti 2008 företaget Pinax. Pinax är en mötesplats för näringsliv och kultur. Vi anordnade olika typer av arrangemang och vi hyrde ut  möteslokaler. Veckan efter vi startat blev det lågkonjunktur och helt nya förutsättningar.

Vi började även ta in permanenta hyresgäster, andra enmansföretagare som ville finnas i ett bra sammanhang.Så småningom blev det så att jag tog över Pinax helt och hållet och drev det i ett år, idag är vi fyra delägare och är tio företag som sitter här tillsammans.
I början när vi hade en del tomma lokaler frågade mina kollegor jag om det var okej att jag ställde upp lite fotoutrustning där, för lite smygande började suget efter att fotografera komma tillbaka. Idag jobbar jag nästan helt med bilder och har både företagskunder och privatkunder vilket är en bra kombination.

Varför jag vågade

På ett sätt har jag fått de bästa förutsättningarna. Jag fick en chef som lyfte mej som den kunniga och som hela tiden peppade mej. Sen kommer jag  från en företagar/jordbrukarsläkt och när jag och min syster berättade att vi skulle driva företag fick vi applåder från hela släkten.

Men jag tror det mesta kommer från min mamma. Hon brukar alltid säga att ”allting går bara man provar” vilket hon själv alltid gjorde, även om vi barn trodde att det hon testade inte skulle fungera alls.  Oftare än vi barn vill erkänna så lyckades hon också. Det bär jag med mej, och självklart provar jag nya idéer och det har aldrig funnits i mitt huvud att det inte ska gå!

Agneta Lundström

Det första intrycket av Agneta är att hon är glad och engagerad. Hon har nära till skratt, men när hon pratar om vikten med att information fungerar märker man allvaret. Agneta arbetar idag med att skapa enkla webbsidor som kan användas för att förstärka webbinformation. Förutom detta skriver Agneta krönikor, artiklar och håller utbildningar i sociala medier.

Agneta Lundström has 7 posts and counting. See all posts by Agneta Lundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.