Framgång via misstag

Av Christina Hultman

Att göra fel är något man helst vill undvika. Men misstag behöver inte vara så illa som det kan verka i förstone. Elaine Breske Hirscher, är föreläsare och förändringsledare. I en webbradiointervju av Nina Jansdotter berättar hon om konsten att dra lärdomar av misstag. Denna intervju sammanfattas av Christina Hultman.

ElaineDet finns många positiva effekter med att göra misstag. Den största effekten är om man lär sig att göra annorlunda till nästa gång, förutsatt att man väljer att att stå för sina misstag. Många av våra riktigt stora upptäckter och händelser har varit resultat av misstag. Penicillinet till exempel kom fram på grund av ett misslyckanden, berättar Elaine. Annars hade vi inte haft det. Det tycker jag är helt fantastiskt. Jag tror att det finns mycket positivt att vinna om vi bara vågar titta på misstagen.

 

Har du gjort många misstag i ditt liv?
– Ja, det har jag. Jag har gjort fler än vad jag vill erkänna, men idag erkänner jag dem och står för mina misstag. Det absolut största misstaget jag gjort var under den tid när jag försökte låtsas om att jag inte gjorde misstag. Det var inte så att jag hängde ut någon annan och lät någon annan stå för misstagen men jag erkände dem inte för mig själv. Så den absolut största vinsten var när jag började erkänna för mig själv att jag faktiskt gjorde misstag och började lära mig av dem.

Är det skillnad på de misstag du gjort privat och i arbetslivet?
– Jag har nog gjort flera misstag i privata relationer än vad jag har gjort i arbetet. Jag tror det handlar om att på jobbet så tänker jag efter mer. När man blandar in känslor, som i privata relationer, då blir det ofta lite krångligare. Sedan är det ju så att vi bedöms olika beroende på vilken position vi har på jobbet. Men jag tror och tycker att det är viktigt att alla tillåts att göra misstag.

Hur påverkar självkänslan?
– Har man en hög självkänsla och jobbar aktivt med den, då spelar det inte så stor roll om man gör misstag eller inte. Eftersom misstagen leder till nya möjligheter. Har man däremot en låg självkänsla så strävar man ju hela tiden efter att allting ska vara så perfekt som möjligt; och ju mer perfekt det ska vara desto större är utrymmet för misstag finns det. När man däremot känner sig trygg och att misstag inte är något att vara så orolig för gör man färre misstag.

Hur kom det sig då att du tidigare var fast i det tänkandet där du inte erkände misstagen?
– Jag tror det handlade om låg självkänsla, som är särskilt vanligt bland tjejer. Vi vill hela tiden ha det där perfekta. Vi ska vara jätteduktiga och leverera och vi är rädda för vad alla andra tycker. Vilket ju egentligen inte spelar så stor roll. Det viktiga är vad man tycker och tänker om sig själv. I mitt fall tror jag att det handlade om att andra skulle tycka att jag var en dålig person. Men misstag är ju misstag och säger inte någonting om vem du är som person. Alla kan misslyckas med saker och ting.

Ta Michael Jordan till exempel, han blev petad ifrån sin college lag när han var ung, för att han gjort seriösa misstag i några matcher. Tänk om han hade struntat i att fortsätta spela bara för att han gjorde misstag. Det gjorde han inte utan han använde misstagen för att utvecklas och göra bättre nästa gång, förklarar Elaine. Sedan fick han den karriär som han har haft, som världens bästa basketspelare.

Kan du säga någonting om hur du gjorde och tänkte när du ändrade din inställning till misstag?
– Först och främst vill jag säga att jag fortfarande gör misstag ibland. Det jag märkte då var att vissa händelser upprepade sig gång efter gång, vilket var märkligt. Hur skulle jag kunna förhindra det? Jag insåg att den enda gemensamma nämnaren för de här upprepade misstagen det var ju jag. Då började jag titta på mig själv på ett annat sätt och började analysera i vilka situationer det blev misstag. Det var när jag synliggjorde min egen del i misstagen, plus att jag kände att det kanske inte var så farligt, som jag började lära mig av misstagen. Man är ju så mycket mer än de misstag som man gör.

Möjliga vinster
Vänder man på misstagen och ser dem som en möjlighet att göra på ett annat sätt så får man en vinst, fortsätter Elaine, och det tror jag att vi behöver. För att kunna utvecklas och bli motiverad så behöver vi faktiskt kunna göra misstag ibland och våga prata om dem, och att tydligt stå för dem inför omgivningen.
– När man lyfter upp misstagen på bordet får vi en gemensam kraft för att förhindra misstaget i framtiden. När vi väl börjar prata om misstagen och inser att det inte är så farligt får vi en trygghet, så att vi vågar chansa lite och vågar leva fullt ut. Om jag varit kvar i mitt gamla tankesätt och inte tagit tag i det, och andra faktorer, hade jag säkert suttit fast på ett annat sätt och antagligen tyckt att livet var hemskt och att alla var emot mig. Jag hade antagligen målat in mig i ett hörn

Du är ju ute och jobbar mycket som föreläsare som förändringsledare. Hur är inställningen till misstag i de företag du möter?
– Jag ser ofta en tydlig koppling. Har man tolerans för misstag då har företagen i de allra flesta fall en högre lönsamhet och en mer välmående arbetsmiljö. När jag möter organisationer som har kört fast, där det känns trögt och tråkigt och de har höga sjukskrivningar, där har man ofta en låg toleransnivå när det gäller misstag.

Organisationer som mörkar misstagen kommer att upprepa dem om och om igen, fortsätter Elaine. Om däremot en organisation analyserar sina misstag och försöker förstå vad som händer har den större chans att lyckas med framtiden. Det handlar egentligen om feedback. Om man inte tar hand om misstagen, pratar om dem och acceptera dem, så känner medarbetarna sig träffade att alltid lyckas. När man känner att man alltid ska lyckas så jobbar man mindre effektivt.
– När man inte tillåter misstag, då tillåter man egentligen inte människan. För vi är människor och inga robotar. I grund och botten handlar det om att hjälpa varandra och göra bättre.

Misstag är mer eller mindre nödvändigt för att en individ ska kunna utvecklas, fortsätter Elaine. Därför tror jag att vi ska börja älska varandra för våra misstag, för de möjliggör att dörrar öppnas till nya möjligheter. För att lyckas tror jag det är nödvändigt att man också vågar misslyckas. Det handlar ju om att göra någonting annorlunda för att komma framåt. Det är det ju faktiskt så att det hör ihop. För att lyckas behöver du kunna misslyckas och för att misslyckas behöver du kunna lyckas.

Webbradiointervjun går att lyssna på här:
http://www.blogtalkradio.com/megasocial/2014/10/25/konsten-att-lra-sig-av-sina-misstag

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.