Fyra olika hinder för jobbkreativitet

Av Nina Jansdotter

Nina JansdotterI många sammanhang pratar man om hur viktigt det är att man är kreativ på sitt jobb. När man jobbar med kreativa projekt så är det sant att mycket av kritiken kan komma från en själv men det kan också vara omgivningen som på ett eller annat sätt, medvetet eller omedvetet, hindrar dig i ditt flöde. Här är fyra exempel på vad som kan hindra dig i din idéprocess.

1. Andra människor vill inte se dig misslyckas
Är dina idéer alltför vilda händer det att människor omkring dig exempelvis dina arbetskamrater, som bryr sig om dig försöka avråda dig ifrån att genomföra dina idéer eftersom de inte vill eller önskar att få se dig misslyckas och sedan bli besviken på att det inte gick. Ingen sund och kärleksfull människa tycker om att se någon annan som man bryr sig om misslyckas med sin kreativitet och sina projekt. Sen kan det vara så att de dina idéer verkar för högtflygande och orimliga därför de har en annan referensram. Då kommer de ibland att göra sitt bästa för att hindra dig ifrån att genomföra dem. Ofta kan man uppleva att de i ens närmsta omgivning tar på sig en omhändertagande och beskyddande form av ”mammaroll” om skapande och i livet i stort.

2. Jantelagen håller dig tillbaka
En annan faktor som kan spela in i hur din omgivning reagerar på dina drömmar är den berömda Jantelagen, det vill säga uppfattningen att alla ska hålla sig på sin plats och inte förhäva sig eller tro sig vara förmer än någon annan. Den som är kreativ sticker mer eller mindre alltid ut utan att man medvetet går in för att provocera sin omgivning.  Den som utmanar normalitetsnormen får helt sonika vara beredd på att det kan väcka avundsjuka. Att jobba kreativt innebär att man ibland tvingas lämna sin trygga ”flock”. Kreativa människor kan verkligen trigga sin omgivning negativt, speciellt hos dem som kanske har en stark längtan efter att förändra sitt liv och få möjlighet att göra andra saker, men som intalat sig själv att den drömmen är ouppnåelig. Självklart blir det en väldigt stark reaktion hos dessa människor om någon annan vågar tala och förverkliga sina kreativa drömmar, och speciellt om det kanske till och med handlar om drömmar eller kreativa projekt som liknar dem som man själv har men kanske inte ens vågar uttala för sig själv, varken högt eller lågt.

3. Andra blir rädda för kraven
Negativa reaktioner på att någon bryter sig ur flocken, och börja förändras, kan också handla om att de här personerna är rädda för att när du förändras och kanske blir ”framgångsrik” i din kreativitet så kommer du kanske inte tycka att de duger längre.
Dina teamkamrater kan till exempel reagera negativt om du plötsligt börja kräva andra saker i er relation, börjar diskutera nya ämnen eller uttrycker ett missnöje med sakernas tillstånd. Kanske tror de då partner då att ditt missnöje handlar om dem och blir skräckslagen inför tanken att antingen bli ersatt eller ställas inför orimliga krav på förändring. Negativa reaktioner på andras utveckling handlar ofta om rädsla. Det kan vara bra att påminna sig själv om att det egentligen då inte alls handlar om dig och din kreativitet. I en sådan här situation kan man, för att undvika missuppfattningar men också för att underlätta för sig själv försöka förklara för människor omkring sig att det endast handlar om dig och ingen annan. Det handlar om att du inte är tillfreds med dig själv och ditt liv och att detta är det du vill förändra för att kunna utvecklas ännu mer i din kreativitet.

4. Samhörigheten av att vara lika hotas
Jag en gång på ett tillfälligt jobb började prata om att jag ville säga upp mig för att det här arbetet inte var vad jag ville göra i mitt liv för jag ville jobba mer kreativt så reagerade mina kollegor med att vilja övertala mig att stanna kvar. Om jag valde samma karriär, yrke och arbetsplats som de så kunde de dels lättare känna samhörighet med mig och dels slippa att känna hur deras eget val blev ifrågasatt. De ville att jag skulle rätta in mig i ledet, tillhöra flocken, eftersom det ligger en slags trygghet i att människor gör så. När alla tänker och tycker likadant, har samma slags kläder, agerar likadant och följer spelreglerna så bibehålls tryggheten men när vissa individer bryter sig ur så rubbas status quo. Om du är en person som känner att du måste bryta mot de här reglerna så är det väldigt viktigt at du skaffar dig en omgivning som hjälper och stöttar dig. Du måste skaffa dig din egen flock, och att bygga nätverk har sin centrala uppgift i just detta.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.