Goalmapping för att nå resultat

För fyra år sedan gick Karin Hedén en kurs i att sätta mål. Deltagarna fick uppmaningen att verkligen ta i från tårna när de skulle skriva ned hur deras drömliv såg ut om det bara var upp till dem själva att bestämma och det inte gick att misslyckas. Tre punkter hamnade på Karins lista:

  •          Jobba utomlands
  •          Få en chefsposition
  •          Starta Eget

Karin HedénNär Karin gick kursen att sätta mål var hon anställd av Scania, som i hennes tycke är en av Sveriges bästa arbetsplatser, där hon var ansvarig för den interna ledarutbildningen. Att överhuvudtaget tänka tanken att lämna Scania låg långt utanför hennes komfortzon.
– Jag har alltid tänkt att jag ska starta eget men aldrig känt att det var rätt läge, berättar Karin. Jag har tänkt att behöver mer erfarenhet eller att jag först ska gå någon speciell utbildning.

Att jobba utomlands för Scania var också något som kändes som en omöjlighet eftersom hon inte kände till någon kvinna som fått den chansen och speciellt ingen inom HR.
– Jag visste bara duktiga säljare och ingenjörer som fick chansen att jobba utomlands.

Fyra månader efter att Karin skrivit ned sina tre mål satt hela familjen på ett plan på väg till Malaysia för att bo och jobba där under ett år.
– Jag förstod inte hur det var möjligt i den lågkonjunktur som var men det var som om alla ville att jag skulle komma iväg, berättar hon.

När Karin var tillbaka i Sverige blev hon personalchef över inköpsavdelningen med 500 anställda. – Jag minns att jag tänkte ”men Gud nästa steg är att starta eget”, säger hon skrattande. När jag väl hade förstått att det var det jag skulle göra, så gick det liksom inte att stoppa.

Idag är hon tacksam för att hon vågade ta steget och starta sitt företag Resultatbolaget.
– Jag upptäckte snart att det här går faktiskt att leva på så även om det var ett jättestort steg att ta är jag otroligt glad att jag vågade, säger Karin.

Karin hade kunnat ta sex månader tjänstledigt från Scania för att testa på företagande men hon valde att avstå från den möjligheten.
– Jag tänkte att jag då kommer tillåta mig själv att misslyckas, säger hon.

Företaget startade Karin för två år sedan och sedan i somras har hon slagit ihop verksamheten tillsammans med affärspartnern Malin. De erbjuder ledarutveckling och coaching för lednings- och arbetsgrupper.

Myt att företagare kan styra sin egen tid
Innan företagsstarten trodde Karin att hon skulle kunna hämta barnen tidigt på dagis någon dag i veckan gå eller att hon skulle ha möjlighet att gå till simhallen mitt på dagen.
– Det är en myt att företagare kan styra sin egen tid, säger hon skrattande. Visst händer det att jag hämtar barnen tidigare ibland men då behöver jag sitta med arbete på kvällen istället.
Hon menar att det är som när hon pluggade på universitetet och alltid hade lite dåligt samvete för att hon borde plugga mer. Som företagare finns det alltid något mer som du borde göra.

Vad är det bästa med att vara företagare?
För Karin är det att hon kan arbeta med det hon älskar och vill göra.
– För den som vill lyckas som företagare tror jag att det är viktigt att man gör det man älskar, säger hon. Är jag inte passionerad kan jag lika gärna ta en anställning.

Karin tycker också att det är viktigt att ha hela ansvaret.
Gör jag ett bra jobb så får jag också mycket pengar, säger hon. Hur bra jag lyckas med mitt företagande är helt och hållet upp till mig själv. Framför allt ger företagandet mig mer tillfredsställelse och jag har mer roligt.

Karins fyra tips till den som vill Starta Eget

Prova – det kan inte bli mer än fel
I Sverige har vi ett så pass bra fungerande trygghet att det ska mycket till innan vi blir utan mat på bordet. För de flesta fungerar det att dra ned på utgifterna under en period för att testa om sin affärsidé håller.

Karin sparade halva sin lön under det sista året som anställd. På så sätt hade hon inte krav på sig att dra in pengar från första dagen som egenföretagare. Hon visste att vardagen skulle fortsätta att fungera även om betalande uppdrag lät sig vänta. Familjen hade också under ett års tid redan vant sig vid en lägre levnadsstandard.

Använd dig av nätverk som är gratis för företagare
NyföretagarCentrum ordnar kurser och seminarier om allt från ekonomi till försäljning. Genom dessa träffar får du inte bara ny kunskap utan också en möjlighet att diskuterande företagande med andra företagare.

Samarbetsmöjligheter istället för konkurrenter
Karin valde att ”underkonsulta” det första halvåret. Det var inte lika bra betalt som om hon dragit in uppdragen själv men det gav henne värdefull erfarenhet. Hon ser också samarbete med andra konsulter en möjlighet till gratis kompetensutveckling genom att studera på nära håll hur andra arbetar.

Delegera allt som inte är din kärnverksamhet
Karin har från företagsstarten koncentrerat sig på det som hon är bäst på och delegerat bort sådant som inte är hennes kärnverksamhet. Bokföring och hemsidan är exempel på tjänster som hon överlåter till andra att sköta.

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Mångsysslande livsnjutare som lever efter devisen 'Everything is possible!' Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Petra Ariton has 14 posts and counting. See all posts by Petra Ariton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.