Goda råd för vilsna minglare

Av Christina Hultman

Att mingla med okända människor är inte det lättaste; och att mingla målinriktat är en konst. Nina Jansdotter, som bland annat arrangerar olika mingel-event, är något av en expert på mingel. Vad man bör tänka på när man ska gå på mingel, får här ett svar.

Nina1För det första är det viktigt att man förbereder sig genom att ta reda på vem som kommer att vara där, inleder Nina. Finns det en deltagarlista är det det enklaste, annars kan man fråga arrangören om vem som har anmält sig. Det är många som minglar runt på flera olika tillställningar och bara stannar en liten stund. Om du inte har planerat i förväg kanske du missar chansen att få prata med en viktig person.

Det är också viktigt att man verkligen vill gå på ett mingel och har energi. Om man är alldeles för trött, tycker jag att man ska stanna hemma för då gör man inget bra intryck. Såvida man inte är en sådan person som blir pigg av att möta människor.  Att inte vara för hungrig är ett annat bra mingeltips. Proffsminglare som går på frukostmingel äter frukost hemma för att de ska kunna maxa minglet. Man är ju inte där för att äta utan för att prata, presentera sig själv och presentera andra, poängterar Nina.

Att ha koll på deltagarna kan också kännas bekvämare om man är lite blyg, eftersom man får mer kontroll över vad som ska hända.
Man kan ha nytta av att hänga på någon man känner, som inte är blyg, och fråga den personen om den skulle kunna tänka sig att introducera en, förslår Nina.

Så att man har någon som håller en lite i handen. Men man ska helst inte klänga sig fast vid den personen för då lär man ju sig inte själv.

Hur är det med visitkort, ska man ha med sig det?
Jag kan erkänna att jag är rätt dålig på att ha med mig visitkort. Men det är viktigare att ta andras visitkort än att dela ut själv, menar Nina.

Då har du ju själv kontroll över kontaktuppgifterna, så att du kan ta kontakt. För det är just det erfarna minglare gör, de är duktiga på att följa upp. Man kan följa upp med ett mail, ett telefonsamtal eller att man bokar in ett möte. Det är egentligen så man får ut någonting reellt av ett mingel.

Därför är det bra att bestämma sig vad man vill ha ut av minglet – att ha ett syfte. Till exempel att jag vill söka jobb; söker finansiering; vill lära mig någonting; eller att jag vill ha kontakt med en viss person. Sedan kan det väckas ett syfte när man är där. Man kan upptäcka något som är jätteintressant som jag inte visste innan. Man måste vara öppen inför att det kan hända oväntade saker eller att man kan träffa människor som är intressanta som man inte kände till. Man får inte låsa upp sig med ett syfte.

Jag brukar anteckna på visitkortens baksida för att jag ska komma ihåg vem som var vem, om jag kommer hem med en hel hög med visitkort. Det kan vara lite grann om vad vi har pratat om eller något kännetecken för att lättare komma ihåg namnet nästa gång man träffas. Nina fortsätter:
En annan sak som jag tycker är jätteviktig är att man lär sig en teknik för att avsluta samtalet, så att man inte känner att man är oartig när man lämnar någon man pratat lite grann med.

Att avsluta snyggt
Man kan ha en fras som ”Tack, det var jättetrevligt men nu ska jag mingla vidare”. Så att man poängterar att man är på ett mingel, både för sig själv och den andra, förtydligar Nina. Det är också bra att lära sig att läsa av andra människor, ungefär när de tycker att det räcker. Så att jag inte är en sådan som klänger mig fast. Om någon står och tittar åt ett annat håll eller om den verkar lite rastlös, då är det dags att säga till exempel: tack så mycket, nu har jag tagit mycket av din tid här, trevligt att träffas, vi hörs igen eller lycka till. Så att inte den andre alltid behöver bryta för att jag aldrig slutar prata. Som så mycket annat handlar minglande om träning.
Det är alltid viktigt att utveckla sig, att bli bättre på de saker som man tycker är jobbiga och faktiskt behöver lära sig. Och just mingla och nätverka är en sån färdighet, förtydligar Nina.

Det finns olika typer av tillställningar man kan gå på och en duktig minglare, som kan skapa möjligheter, gör det på alla typer av tillställningar. Och med vilja, syfte, förberedelser samt övning, övning och åter övning kan vi alla bli bättre på att mingla.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.