Han tar nätverket till hjälp

Av Nina Jansdotter

NavidNavid Modiri har alltid använt sociala medier för att hjälpa till att be om hjälp i sitt arbete som föreläsare, musiker och kommunikatör. Snart släpper han en ny skiva med Navid Modiri & Gudarna och då tar han naturligtvis hjälp av sitt stora nätverk när den ska marknadsföras.

Han tror att en av effekterna av Internet och kommunikationssamhället är att fenomen som tribe thinking, crowd funding och sharing blir verklighet igen. Och när han säger: ”igen” menar han att det redan finns i människans fundament och att vi i tidigare skeden i vår civilisation var vana vid att hjälpas åt men att vi glömt det i ett överindividualiserat samhälle.
– Så när någon av mina vänner lanserar ett projekt, en skiva eller en idé så hjälper jag till att sprida och när jag behöver deras hjälp med spridning så frågar jag, säger Navid med stor entusiasm.

Han växte upp i filmens värld
Eftersom han växte upp i filmens värld och alltid var omgiven av tv-spel, lärde sig läsa genom att läsa serietidningar så har han haft väldigt lite respekt för ”verkligheten”. Det har gjort att han alltid trott att det går att förändra saker till det bättre.
– Om något inte funkar så gör jag något åt det. Och kärleken till språket och berättandet har följt med mig i hjärtat och värmt mig många kalla morgnar och nätter.

Jag stod på scen första gången när jag var 16 och älskade det. Sen följde flera år av poesiuppläsningar och långa resor till skolor, teatrar och tävlingar för att läsa upp mina dikter.

Dikterna ledde honom till en folkhögskola i Skåne som ledde honom vidare till jobb som journalist och programledare på Göteborgsposten, Sveriges radio och Sveriges television.
– Jag startade projekt, bloggar, företag och älskar fortfarande att leva ett intensivt och färgstarkt liv fullt med serietidningskaraktärer och superhjältar. Det ska gärna vara högljutt, starkt och bombastiskt. 

Idag driver han kommunikationsbyrån Doost som hjälper världsförändrare att kommunicera. Han gör även musik med Navid Modiri & Gudarna samt driver projektet Sverige 3.0 tillsammans med Kajsa Balkfors från Cirkus Cirkör för att arbeta mot främlingsfientlighet och för mångfald i Sverige. 

Många är rädda för att be om hjälp
Det kan kännas som att du sätter dig i skuld till någon eller att det är fult att be om hjälp enligt honom.  När du ber om hjälp så visar du dig också sårbar och det har länge varit lika med att vara svag.
– En av mina favoritforskare, Brené Brown, som bland annat har forskat på skuld och skam, pratar om att det är dags att vända på begreppen och belöna människor som vågar vara sårbara eftersom det är genuin styrka. Att be om hjälp, säga förlåt eller säga ”jag vet inte” istället för att tro att du ska klara allting själv. 

Vad finns det för positiva effekter av att be nätverket om hjälp?
– Du får hjälp. Och ännu viktigare: du låter människor hjälpa dig. Folk älskar att få hjälpa till. Kolla bara på fenomen som Kickstarter, Kiva.org eller Missing People. Människor har en längtan efter att få känna sig behövda och meningsfulla. Låt dem få hjälpa till. En springer snabbt men många springer längre.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.