Har företagare rätten till ett socialt trygghetsnät?

aktiemarknad
En rörlig marknad kräver rätten till trygghet

Vad händer när något händer? Har företagare ett skydd att luta mot, eller är du beroende av egna försäkringar? Har företagare rätten till ett socialt trygghetsnät? För att svara på det har jag letat i den information som finns och fört en dialog med min a-kassa. De tunga och ibland skruvade reglerna har jag försökt förenkla till något användbart.

Rätten till sjukförsäkring

I socialförsäkringen räknas du till egen företagare om du driver enskild firma, är delägare i ett handelsbolag eller delägare i ett kommanditbolag. Har företaget inte varit igång i mer än 24 månader ska din sjukpenninggrundande inkomst beräknas utifrån en skattning. Skattningen ska baseras på din utbildning och dina arbetslivserfarenheter inom ditt yrke. Det ska jämföras med vad någon med likvärdig utbildning, erfarenhet och yrkestitel i din kommun tjänar. Har du flera branschkoder kan en handläggare välja att basera allt på en av dessa istället för alla.

Efter de 24 månaderna beräknas SGI:n på den inkomst du själv uppskattar att du kommer att ha. Givetvis får du betala tillbaka till försäkringskassa om du beräknat för högt.

Om du istället valt att starta ett aktiebolag så ses det som att du är anställd av ditt aktiebolag. Din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) baseras då på den lön du faktiskt tar ut. Du ska även betala ut din egen sjuklön under de första 14 dagarna av sjukdom.

Rätten till arbetslöshetsförsäkring

För att få a-kassa måste företaget läggas ner eller läggas vilande. Om den som startar företag återgår till a-kassan inom 365 dagar från sista utbetalda a-kassedagen gäller samma ersättning och samma det samma kassaperiod.

Går det längre tid innan avslut baseras ersättningen på den senaste taxeringen eller från de två åren som föregick den senaste taxeringen. Det beror på vilket som är mest förmånligt. Ersättningen räknas ut genom att ta 1/260 av den taxerade inkomsten. Sen får du som mest ut 80% av den ersättningen.

Du orsakar som regel din egen arbetslöshet när du lägger ner ditt företag. Då åker du på 45 straffdagar utan ersättning om du inte har ett godtagbart skäl till att du lägger ner. Hälsoskäl och dålig lönsamhet är exempel på godtagbara skäl.

Vissa a-kassor vänder sej både till anställda och företagare. Andra specialiserar sej på en av grupperna. Kolla så du har en a-kassa som passar dig om du skulle behöva den.

Rätten till föräldrapenning

Som företagare har du samma rätt till föräldrapenning som någon som är anställd. Den utgår från din SGI och beror därför på företagets lönsamhet eller den lön du tagit ut. Det kan finnas hinder för dig att ta ut föräldraledighet på grund av verksamhetens utformning och att du faktiskt riskerar att tappa kunder.

Summering

Rätten till trygghetsnätet har företagare, men det beror på företagsform hur trygg du kan var. Skyddet för ägare av aktiebolag är svagare än för de övriga företagsformerna. Detta trots att du i handelsbolag och kommanditbolag också är ägare.

Det pågår just nu en utredning av sjukförsäkringen och resultatet av den presenteras 2015. Det innebär att om två år får vi veta om det verkar som att det behövs förändringar. Sedan tar det ännu längre tid om det ska förändras något.

Mer information:

Socialt skyddsnät för företagare

Beräkna dagpenning för företagare (pdf)

Företagare och företagarens rätt till arbetslöshetsersättning (pdf)

Egen uppsägning/försäljning

Agneta Lundström

Det första intrycket av Agneta är att hon är glad och engagerad. Hon har nära till skratt, men när hon pratar om vikten med att information fungerar märker man allvaret. Agneta arbetar idag med att skapa enkla webbsidor som kan användas för att förstärka webbinformation. Förutom detta skriver Agneta krönikor, artiklar och håller utbildningar i sociala medier.

Agneta Lundström has 7 posts and counting. See all posts by Agneta Lundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.