Hitta dina nätverksplatser, men gå inte på alla nätverksträffar.

Kontakter, kontakter, kontakter. Det pratas mycket om kontakter när det gäller uppdrag och jobb över huvud taget. Och visst är det viktigt med kontakter. Och med nätverk.

Jag har inte varit företagare så länge, dryga två år bara. Men, under den tiden har jag blivit inbjuden till mängder med nätverksträffar. Det är fika hit och seminarium dit. Kom och mingla med den ena och den andra. Och visst är det bra att nätverka. Fast det går ju inte att vara med på alla ställen hela tiden – då blir det svårt att hinna med att jobba!

När det gäller nätverkande så är mitt starkaste tips att verkligen hitta de arenor som gäller för DIN verksamhet. Det kan tyckas vara självklart, men det är lätt att drunkna i alla inbjudningar. Ja, jag vet att det är bra att synas och höras i alla möjliga sammanhang – men som småföretagare – och som människa för den delen –  så kan det vara väldigt svårt att få tiden att räcka till. Så: våga välja och våga välja bort. Och gör det bästa av det du har valt. När du åker på nätverksträffen, vad förväntar du dig av den? Vad vill du få ut av den? Åk dit förberedd, så kommer du att skapa kontaktytor och kunskap på ett mycket effektivare sätt än om du bara åker dit på måfå.

Så, scanna av möjligheterna under året att skapa nya kontaktytor och vidareutbildning inom ditt område. Vilka konferenser är viktiga, vilka mässor behöver du gå på, är det något annat inom ditt område som är återkommande varje år? Vilka arenor behöver du och vill du vara med på? Genom att ha en grundplan blir det mycket lättare att avväga när inbjudningarna ramlar in om eventet är något som tillför eller inte.

Och förstås, var generös i ditt nätverkande. Både med kontakter och i ditt sätt att vara. Ett bra samarbete bygger alltid på goda, generösa och trygga relationer.

 

Mer om Ingela
Hemsida
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Ingela Eriksson

Designkoordinator, projektledare, kommunikatör, pedagog och föreläsare. Kärt barn har många namn som det heter. Jag brinner för såväl för design entreprenörskap och kreativitet. När jag tog beslutet och sedan steget att förflytta mig från en bransch till en annan öppnade sig nya möjligheter. Min kompetens från två helt olika branscher skapar en unikitet och en drivkraft hos mig som är nyckeln i min yrkesvardag.

Ingela Eriksson has 12 posts and counting. See all posts by Ingela Eriksson

2 reaktioner till “Hitta dina nätverksplatser, men gå inte på alla nätverksträffar.

 • 2013/02/19 kl. 10:21
  Permalink

  Tidigare hade vi vårat eget nätverk med mingel vilket blev en mycket bra bas av kontakter för fortsatt företagande. Numer har vi hittat den arenan som passar oss bäst som du beskriver att man bör, och vi upplever att tillräckligt mycket tid går åt till det, men det ger också väldigt mycket tillbaka. Det jag märkte när vi bjöd in till mingel och AW-kvällar var att många frågade: Hur många kommer? Eller vilka fler kommer? Här är det många som helt missförstått vitsen med mingel. Det bästa är, precis som du säger, att komma till minglet förberedd för det är då du skapar kontakterna. Inte när man lägger fokus på vilka eller hur många som kommer. Jag kan också dela med mig av erfarenheten från ett tillfälle då vi blev några få. Det var den bästa träffen som gav oss tid att fördjupa oss i varandra och vi har fortfarande samarbete.

  Svar
  • 2013/02/28 kl. 16:37
   Permalink

   Härligt att ni hittat ert forum, vad som passar just er bäst! Visst är det så att det inte är mängden personer som styr hur framgångsrik en träff blir, utan hur dialogen blir mellan de som deltar.

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.