Hur kan vi värja oss mot elaka angrepp på sociala medier?

Av Berta Bogar 

Varför har människor ett behov av att slänga ur sig elakheter på andra? Och hur kan vi värja oss mot elaka angrepp?

BertaFenomenet finns säkert IRL också. Ni känner väl igen kollegan som kommer till jobbet och är sur mest hela dagen och vräker ur sig den ena otrevligheten efter den andra? Kassörskan som inte kan hålla sig när någon frågar om något och hon oförklarligt och omedvetet fräser ett otrevligt svar tillbaka.

Dåligt humör har vi nog alla någon gång mer eller mindre och klarar kanske inte av att hålla det inom oss. Men på sociala medier finns det t o m sajter som tillåter att det gnabbas om det ena efter det andra. Jag läste nyligen om Ask.com där en ung tjej på 14 år begick självmord efter att ha mobbats på sajten ganska länge.  Detta blir kanske inte så svårt att greppa när man betänker hur samhället ser ut idag. Elakhet som en motpol till snällhet verkar bli accepterat på så många områden och det bara sprider sig!

Det verkar finnas åtminstone två läger av gillare av elakheter. Även de tveksamma kan läggas i en egen grupp. Samt en annan grupp åt de som håller med de snälla men inte vågar säga emot dem och ändå trycker på ”gilla-knappen” på FB, som för att hålla med på något sätt, utan att kommentera? Och andra som trycker på samma knapp utan att veta varför de har tryckt på den? Åter andra som säger sig inte vara elaka men vill ge någon en känga för att sälla sig till gruppen av de elaka. Åter igen för att hävda sig på något sätt. Men ofta sker detta så snabbt att rätt vad det är så har en hel klunga människor gillat en elakhet som lagts ut! Och inte blir det bättre av att dessa sedan ursäktar sig med att de inte visste? De som inte visste har givetvis en egen grupp också. Jag undrar då; läser de eller är detta ytterligare en annan grupp som bara trycker på ovan nämnda knapp, kanske för att de är vänner med den som lagt ut något? Eller finns det en röd tråd i detta med gillanden och snällhet? Trycker man på en gilla-knapp för att visa att man är snäll i ett inlägg som handlar om elakheter? Och vari ligger i så fall logiken i detta? Och så fortsätter elakheterna omedvetet, eller medvetet. Är det konstigt?

Människans fria vilja kommer fram här, inte snällhet eller elakhet tror jag. Snarare ett slags osynligt men ändå märkbart trots mot oliktänkande, på något sätt. Man har en fri vilja att uttrycka sig och skriva eller hålla med om det man vill. Så långt är det bra. Det är demokratiskt att ha en fri vilja och använda den helt fritt. Det är så vi beskriver en demokrati, eller?

Men till vilket pris har man rätt att skriva och tycka vad man vill? Till vilket pris som helst, så länge det inte drabbar en själv, på något sätt? Eller för att det är på sociala medier och att censuren i diskussioner inte är så hård. För att det blir ord mot ord och att det inte finns någon domare eller lag som styr eller någon myndighet som kommer åt de ”laglösa”.

Frihet under ansvar. Eller hur? Är man snäll under ansvar eller elak under ansvar då?

Vad ska man kontrollera för att se om något är snällt eller elakt? Det borde finnas en checklista för de som inte känner det i magen eller har intuition eller förstår svaga men farliga indikationer på oschysst skrivande eller meningar med dolda budskap.

Mina rekommendationer för vad man ska tänka på består av fem enkla punkter:

  • VEM är det som uttrycker sig? Känner du personen ifråga? Är det en Fejkprofil? Se följande länk (NinaJansdotter):http://www.blogtalkradio.com/megasocialinspiration/2013/07/31/sa-uppacker-du-en-falsk-profil-p-facebook
  • VAD handlar texten om? Är texten kontroversiell eller är inlägget personligt riktat mot någon?
  • HUR är det skrivet? Vänligt, rådgivande, skrämmande, aggressivt eller t o m hotande? Känns det fel så fort du läser det – så brukar det vara något fel (ingen rök utan eld). Har du sett liknande elaka inlägg eller texter = varningsflagg direkt! Låter något för bra för att vara sant? För bra eller extremt på något sätt? Vänta inte! Kolla upp innan du trycker på gilla-knappen.
  • NÄR lades det in? Finns det något samband med någon tidigare text eller ett inlägg, någon diskussion?
  • VARFÖR kommer det upp? Stämmer inte bild och text ihop, på något sätt? Kolla igen, det lönar sig att dubbelkolla också.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.