Hur man får mer gjort på mindre tid

Av Carin Andrén
Bild Mia Deul-Rai Hanson

Att jobba många timmar behöver inte betyda att man är effektiv. Att sitta och såsa sig igenom en grå eftermiddag är ju knappast tidseffektivt. Karriärcoachen Nina Jansdotter delar med sig av sina bästa tips:
– Personlig effektivitet är den gyllene förmågan att kunna växla mellan hög fokus och målorientering vissa stunder och kunna släppa taget och ta en paus och ladda batterierna inför nästa uppgift

mer gjort på mindre tidNär det är som mest att göra, massor av saker att komma ihåg – hur hanterar man det?
– Ta då och då en stund för planering av din tid. Skaffa dig en överblick över det hela. Gör listor. Se till att det finns lite luft mellan uppgifterna också.

Jag sitter och jobbar, knappt halva dagen har gått, mycket att göra – anser mig inte hinna pausa fast jag känner mig trött. Hur gör jag i det läget?
– För höga krav på dig själv kan göra att du får mindre gjort – det tar längre tid. Att sitta länge över en uppgift är inte lika med att vara duktig. Tvärtom. Ibland är det bättre att gå ifrån en stund. Ta en kort paus. Gå en snabb promenad runt kvarteret. En kort meditation eller avspänning ger också ny energi och klarare tankar. Ring någon som får dig på gott humör så orkar du lite till.

Hur kan man bli effektivare i jobbet? Hur blir man sådär supereffektiv som man skulle vilja?
– Om du har flextid, så utnyttja den till din fördel – observera dig själv; när är du mest effektiv? Och minst? Försök hitta din optimala jobb- och tidsrytm. De svårare uppgifterna löser du under de tider som du är som mest skärpt och de mindre krävande när du inte behöver vara på topp. Gå igenom din kalender och rensa i mailboxen när du är lite trött så får du ändå lite gjort.

Förmågan att ha många bollar i luften efterfrågas ofta av arbetsgivare. Hur ska man kunna ha tillräckligt fokus också?
– Det är en fördel att ha simultankapacitet men se upp så du inte splittrar dig för mycket. Var närvarande i det du gör just nu och släpp resten så länge.

Vi vill uppfattas som kompetenta och dugliga i vårt jobb. Att fråga någon skulle kunna uppfattas som en svaghet så hellre arbetar vi själva tills uppgiften är klar. Är det så förnuftigt?
– Man måste inte alltid kunna allting själv. Om man gör fel så tar det extra tid att rätta till det. För mycket prestige kostar – du kan vinna tid på att fråga någon. Ett klimat där man rådgör med varandra när det behövs ger ett bättre resultat.

Vi har fått lära oss att vara noggranna och inte slarva. Att lämna ifrån sig ett material som vi vet inte är fullständigt kan kännas obehagligt. Alltså lägger vi ner ytterligare timmar på att få det perfekt. Hur ska vi veta när det räcker?
– En perfektionist riskerar att överarbeta saker och ting. Även om det tar emot så kan man lära sig att släppa taget när det är bra nog. Det finns naturligtvis arbetsuppgifter där det måste vara perfekt, visst. Om man skriver en tågtidtabell eller så, avslutar Nina Jansdotter.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.